Utorok 8. októbra, 2024
Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár (nom. SNS) počas tlačovej konferencie, 2. októbra 2024 v Bratislave. (Screenshot: Národná rada Slovenskej republiky)

Premiér podporil Kotlára, aby pokračoval v šetrení zbytočných nákupov. Prezident a ministerka neskrývajú zo správy rozčarovanie

Splnomocnenec vlády SR pre vyšetrovanie pandémie COVID-19 Peter Kotlár v stredu (2. 10.) vystúpil na tlačovej konferencii, kde verejnosť informoval o svojich doterajších zisteniach. Uviedol, že svoju správu už postúpil vláde a má byť zaradená na ďalšie prerokovanie. Skonštatoval, že jeho osobný postoj k celej problematike je odzrkadlením správy. Za dva najzavážnejšie dôvody vzniku dokumenty označil – ohrozenie verejného zdravia a ohrozenie suverenity štátu. 

Následne pustil videopríhovor amerického lekára Richarda M. Fleminga určený vláde SR. Lekár hovorí o zapojení nemenovaných amerických občanov do financovania biologickej zbrane SARS-CoV-2 vypustenej z čínskeho laboratória. Ak by nadchádzajúce prezidentské voľby v USA vyhral Donald Trump a Fleminga by si vybral za ministra zdravotníctva, lekár ich plánuje v mene vlády USA vyšetrovať, uviedol.

Kotlár vymenoval množstvo tém, ktorým sa vo vyšetrovaní pandémie venoval – od účinnosti vakcín cez účinnosť opatrení, testovanie, propagandu až po financovanie zdravotníckych materiálov a mobilných odberných miest. Slovenskej vláde odporúča odmietnuť novelizované medzinárodné zdravotné predpisy a neprijať pandemickú zmluvu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tým by sa podľa neho sústredila príliš veľká moc do rúk jedného človeka – generálneho riaditeľa WHO. 

Rovnako odporúča zastaviť očkovanie mRNA vakcínami, u ktorých neboli dokončené všetky štádiá výskumu. Ďalej žiada schválené bezpečné vakcíny v spoločnosti dlhodobo monitorovať a zaviesť kompenzačné programy za škody z očkovania. 

„Pri tejto príležitosti by som chcel oznámiť, že sa uskutočnilo neformálne stretnutie delegátov za Slovenskú republiku s generálnym riaditeľom WHO a diskutovalo sa údajne o tom, že sa postupne pracuje na schválení pandemickej zmluvy Slovenskou republikou a komplikácie spôsobené splnomocnencom sa postupne odstránia. Vzhľadom na to, že stretnutie bolo neoficiálne, bude pravdepodobne táto informácia popretá,“ uviedol na tlačovej konferencii.

Podľa Kotlára je najzávažnejším dôsledkom vykonštruovanej operácie Covid-19 ohrozenie ľudského zdravia a overenie si naivity obyvateľstva celej planéty a ich ochoty podprahovo poslúchať. Zdôraznil, že existuje obrovské množstvo dôkazov, že vírus bol umelo vytvorený v laboratóriách vo Wu-chane. „Vírus bol umelo vytvorený, neexistuje žiadny dôkaz o jeho altruistickom využití. Prenos z Wu-chanu bol s najväčšou pravdepodobnosťou zabezpečený infikovaním zúčastnených osôb počas armádnych olympijských hier v roku 2019 vo Wu-chane,“ skonštatoval.

Podľa neho nie je otázkou, či ďalšia pandémia príde, ale iba kedy. Ozrejmil však, že jeho reálne kompetencie vyplývajúce z jeho štatútu, sú takmer nulové. Naviac Slovensko nedisponuje žiadnymi relevantnými dátami.

„Prebehne rokovanie vlády aj komunikácia medzi mnou a predsedom vlády o tom, čo sa bude ďalej robiť. To, či vláda bude súhlasiť s naplnením mojich odporúčaní, je na nej,“ skonštatoval. Podľa vlastných slov má všetky prezentované závery v správe podložené dôkazmi. „Ukážem ich aj verejnosti, ale počkáme si na rokovanie vlády,“ uzavrel.

Premiér Kotlára vyzval, aby prešetril najmä zbytočné nákupy

Premiér Robert Fico vo videu na sociálnej sieti vyjadril splnomocnencovi v otázke odmetnutia návrhov na riadenie budúcich pandémií na úrovni WHO svoju podporu. Rovnako sa na jeho stranu postavil aj pri téme očkovania. „Ja nie som lekár, ale všetci viete, že som dôsledne odmietal očkovanie proti Covidu experimentálnymi vakcínami. Mám okolo seba kopu ľudí, ktorí po očkovaní prešli vážnymi zdravotnými problémami,“ povedal.

Premiér Kotlárovi však odporučil, aby v spolupráci s Najvyšším kontrolným úradom pokračoval najmä vo vyšetrovaní zbytočných nákupov zdravotníckeho materiálu a vakcín. Tiež odporúča prezistiť postupy pri prevádzke mobilných odberných miest.

Ministerka Dolinková je z Kotlárovej činnosti rozčarovaná

Rozčarovanie nad Kotlárovými krokmi vyjadrila počas poslednej tlačovej konferencie odchádzajúca ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Za hlavné dôvody jej demisie uviedla prijatý konsolidačný balík, ktorý zdravotníctvo natoľko obmedzí, že si nevie predstaviť ďalšiu prácu, a tiež absenciu politickej podpory vlády a premiéra pre rezort, bez čoho nevie presadzovať svoju víziu. Za ďalší problém, ktorý tiež prispel k jej rezignácii, označila činnosť Kotlára.

„Na jednej strane má minister zdravotníctva ani nie za 12 mesiacov „upratať“ celé desaťročia neriešený rezort zdravotníctva a na druhej strane sa máme vysporiadavať s otázkou, či tu je alebo nie je pandémia, či vakcíny menia naše DNA alebo nie, či sme čipovaní a podobnými takmer dezinformačnými, neoverenými a zavádzajúcimi tvrdeniami,“ poznamenala.

Podľa vlastných slov ministerka očakávala, že bude na celej agende šetrenia pandémie viac s Kotlárom spolupracovať, ale aj pri jej najlepšej snahe to kvôli absencii racionálnych argumentov nebola schopná dokázať. „Skutočne ma mrzí, že na úrovni vládnej koalície nachádzajú stále podporu myšlienky a predstavy pána splnomocnenca, ktoré podľa môjho osobného presvedčenia, žiaľ, vôbec nenachádzajú odbornú a vedeckú podporu u svetových a zdravotníckych kapacít,“ povedala.

Prezident pochybuje, že sa vláda bude správou hlbšie zaoberať

Prezident Peter Pellegrini vyjadril pochybnosť, či sa bude správou splnomocnenca Kotlára zaoberať vláda s plnou vážnosťou. Naznačil, že otázky možnej biologickej zbrane alebo čipovania ľudí prostredníctvom vakcín, ktoré otvoril, zostávajú v rovine špekulácií. Ako prioritné témy pre vládu uviedol riešenie množstva problémov v slovenskom školstve, zdravotníctve či doprave.

„Ale ak budem riešiť také správy od pána Kotlára s tým všetkým, čo tam je napísané, a Slovensko sa bude ako jediná krajina na svete vzďaľovať od medzinárodných organizácií, čo si nedovolil ani Kim Čong Un zo Severnej Kórey, tak neviem, či toto je správna cesta,“ vyjadril sa.

Lekári vyzvali vládu k obozretnosti

Voči tvrdeniam Petra Kotlára sa ohradilo viacero zdravotníckych organizácií a združení. Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) ho vyzvala, aby prestal šíriť preukázateľne nesprávne medicínske závery. 

„Ako všeobecní lekári, ktorí boli počas pandémie COVID-19 vystavení najväčšiemu riziku ochorenia a úmrtia na COVID-19 a ako lekári prvej línie, protestujeme proti výrokom splnomocnenca vlády SR Kotlára, že pandémia prakticky neexistovala. Je neakceptovateľné, aby sa splnomocnenec vlády SR stal šíriteľom preukázateľných neprávd a zároveň dehonestoval obrovské nasadenie zdravotníkov počas pandémie bezprecedentného celosvetového rozsahu, a to nielen na Slovensku,“ uviedla SVLS. Rovnako vyzvala aj vládu, aby k správe v čo najkratšom čase zaujala oficiálne stanovisko.

V podobnom kritickom duchu reagovali na Kotlárovu tlačovú konferenciu aj ďalšie inštitúcie ako Virologický ústav Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, Lekárska fakulta Univerzity Komenského alebo Univerzitná nemocnica Bratislava. Slovenskej vláde odporúčajú k správe splnomocnenca pristupovať mimoriadne obozretne.

Prečítajte si aj