Nedeľa 8. septembra, 2024
Na snímke premiér a líder strany Smer-SD Robert Fico. (Zdroj: FB / Robert Fico)

Premiér: Odporúčania EK nezohľadňujú mnohé opatrenia prijaté súčasnou koalíciou

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) berie na vedomie odporúčania Európskej komisie (EK) pri hodnotení stavu právneho štátu na Slovensku. Vo svojom stanovisku zdôraznil, že príslušné rezorty budú s EK viesť ďalší dialóg, pretože odporúčania nezohľadňujú mnohé opatrenia, ktoré do právneho poriadku SR zakotvila súčasná vládna koalícia.

„Premiér Robert Fico súčasne veľmi otvorene hovorí o dvojakom kilometri Európskej komisie. Európska komisia kritizuje právne predpisy prijaté demokratickým, právnym a suverénnym spôsobom v najvyššom zákonodarnom zbore SR,“ priblížili z tlačového a informačného odboru Úradu vlády (ÚV) SR. Dôvodom sú podľa Fica suverénne postoje súčasnej vlády k mnohým zásadným zahranično-politickým témam, kde EK očakáva od členských krajín EÚ absolútnu poslušnosť.

„Predseda vlády Robert Fico hodnotí odporúčania Európskej komisie vo svetle faktu, že v rokoch 2020 až 2023 bola Európska komisia hluchá a slepá pri hrubom porušovaní ľudských práv a zneužívaní trestného práva na likvidáciu opozície, o ktorom bola Komisia pravidelne informovaná. Európska komisia nevzniesla jedno jediné kritické slovo na adresu vlád Igora Matoviča, Eduarda Hegera či Ľudovíta Ódora len preto, lebo tieto vlády boli poslušným vykonávateľom politiky jediného správneho názoru,“ dodali z ÚV SR.

Susko: Správa EK o stave právneho štátu vo vzťahu k SR neodráža skutočnú realitu

Podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) správa Európskej komisie (EK) o stave právneho štátu v členských krajinách Európskej únie neodráža vo vzťahu k Slovensku skutočnú realitu. Považuje ju za metodologicky nesprávne spracovanú, nevyváženú a v niektorých častiach až za zavádzajúcu.

„Správu ešte budeme komentovať, je však zarážajúce, že Komisia v nej vôbec neprihliada na zmeny, ktoré priamo reagovali na predchádzajúcu kritiku, ako je posilnenie ochrany sudcov či rozšírenie pôsobnosti európskej prokuratúry alebo rozšírenie nástrojov v prípade vyšetrovania trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ,“ zdôraznil. Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry považuje za opodstatnený krok, ktorý je plne v kompetencii každého členského štátu.

„Správa tiež celkom ignoruje fakt, že špeciálna prokuratúra bola hlavným strojcom politicky motivovaných konaní, ktorých dôsledkom boli nezákonné väzby, porušovanie ľudských práv či úmrtia za mrežami,“ dodal. Slovensko má podľa neho moderné trestné kódexy, ktoré sú porovnateľné s vyspelými západnými demokraciami.

„Správa tiež vyčíta Slovensku nedostatočné záruky v nezávislosti členov Súdnej rady pri ich odvolávaní. Nebola to však naša vláda, kto tieto garancie oslabil, ale bývalá ministerka Kolíková za výdatného potlesku predsedu Súdnej rady pána Mazáka,“ podotkol. Reforma súdnej mapy zas priniesla podľa neho do justície chaos. „V správe sa však konštatuje, že všeobecne funguje dobre, čo je absolútny nezmysel,“ doplnil s tým, že správa EK by nemala vychádzať z dojmov tendenčných novinárov. Správu Komisie považuje za nedôveryhodnú, neobjektívnu a zavádzajúcu.

EK adresovala Slovensku sedem odporúčaní v oblasti právneho štátu

Prečítajte si aj