Štvrtok 19. septembra, 2024

Premiér Ódor: Posledný krok od zrušenia mimoriadneho stavu

V pondelok po rokovaní ústredného krízového štábu vyhlásil premiér Ľudovít Ódor, že „sme krôčik od ukončenia mimoriadneho stavu v súvislosti s ochorením COVID-19“.

Možnosť zrušiť platnosť opatrení bude v piatok 15. septembra od 6.00h. „Občania ráno vstanú a možno sa budú cítiť bezpečnejšie z toho titulu, že nebudú dve mimoriadne situácie, ale iba jedna. Mimoriadna situácia, ktorá súvisí s vojnou na Ukrajine naďalej trvá,“ uviedol.

„Niektoré úkony nie je možné spraviť, ak je mimoriadny stav v súvislosti s covidom. Síce to robíme aj z úplne iných dôvodov, ale má to aj súvis s migráciou, lebo potom bude možné niektoré úkony vykonať, ak táto situácia bude zrušená a mohlo by k tomu dôjsť už budúci týždeň,“ spomenul Ódor na tlačovej konferencii v stredu 6. septembra. V dôsledku platnosti mimoriadnej situácie vznikajú prekážky napr. pri vybavovaní nelegálnych migrantov a nasadzovaní armády na hraniciach.

Cez leto sa sťažovali i odborové zväzy pri riešení pracovnoprávnych vzťahov v súvislosti s nariaďovaním povinnej dovolenky a čerpaním rekondičných pobytov.

Mimoriadna situácia bola na Slovensku vyhlásená viackrát počas Matovičovej vlády v covidovom období v rokoch 2020 a 2021. Poslednýkrát 26. februára 2022 po začatí konfliktu na Ukrajine.

Prečítajte si aj