Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas prejavu na centrálnych oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vo štvrtok 29. augusta 2024. (FOTO TASR - Martin Baumann)

Premiér: Hlavným posolstvom SNP bolo ukončiť vojnu a nastoliť mier

Hlavným posolstvom Slovenského národného povstania (SNP) bolo ukončiť vojnu a nastoliť mier. Povstanie zároveň ukončilo éru malosti a pasivity slovenského národa. Predseda vlády SR a Smeru-SD Robert Fico to povedal v príhovore počas štvrtkových osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici.

„Máme právo žiadať aj odtadiaľto z Banskej Bystrice do celého sveta mier. Máme právo povedať, že sme krajina, ktorá chce spolupracovať s každým, kto si predstavuje mierové spolunažívanie, s každým, kto si nás bude vážiť, s každým, kto bude rešpektovať naše princípy a naše historické pravidlá,“ zdôraznil predseda vlády s tým, že sa nesmie opakovať, aby vládni politici neumožnili verejnosti účasť na oslavách SNP.

Medzinárodný poriadok sa podľa Fica v súčasnosti zmenil na krutý súboj bez akýchkoľvek pravidiel. „Musíme nastoliť nový medzinárodný poriadok a urobiť všetko pre to, aby nasledujúcich 50 rokov na celom svete bol mier,“ povedal.

Podľa premiéra sa prekračujú červené čiary, ktoré boli nastavené počas studenej vojny. „Červené čiary, ktoré sa nielen rešpektovali v minulosti, ale aj červené čiary, ktoré boli vymožiteľné rôznymi medzinárodnými prostriedkami. Je nebezpečné, že sme dnes svedkami možnej globálnej konfrontácie,“ podotkol. Kritizoval, že ak má niekto suverénny alebo sebavedomý názor, tak je okamžite tento názor potláčaný.

Ministri si pripomínajú 80. výročie Slovenského národného povstania

Ministri si pripomínajú odkaz Slovenského národného povstania (SNP). Vyzdvihujú hrdinstvo a statočnosť jeho účastníkov, ktorí bojovali za oslobodenie spod fašistickej nadvlády. Slovensko sa podľa nich aj vďaka Povstaniu zaradilo po vojne medzi víťazné štáty.

„Bola to krv padlých hrdinov SNP, ktorou je naša história pokropená. Musíme si to ctiť a pripomínať. Ďakovať aj tým, ktorí krutosť vojny prežili, sú ešte medzi nami a vďaka ich odvahe a vlastenectvu sme sa zaradili medzi víťazné štáty,“ podčiarkol na sociálnej sieti minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD).

„Naši rodičia, starí rodičia, prastarí rodičia vtedy povstali, aby sa jasne vyjadrili, že nechcú žiť v spoločnosti, kde nie je sloboda,“ povedal vo videu na sociálnej sieti šéf rezortu zahraničia Juraj Blanár (Smer-SD). Podotkol, že oslavy SNP sa konajú vo štvrtok po celom Slovensku.

Jeho stranícky kolega a minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) uviedol, že Slováci odmietli nečinne čakať na oslobodenie a rozhodli sa zapojiť v rámci SNP do boja za slobodu. „Pokus zbaviť sa fašistickej nadvlády bol aktom vzopätia sa proti agresorovi – rovnako ako partizánske boje na Balkáne či povstanie vo Varšave,“ dodal.

Minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) na štvrtkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici povedal, že sa vláda rozhodla otvoriť oslavy SNP pre všetkých. „Verím, že všetci majú možnosť osláviť tento veľký sviatok do sýtosti,“ podčiarkol.

Vláda vrátila podľa ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) oslavám SNP dôstojnosť. Vicepremiér pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) zas na sociálnej sieti poukázal na to, že hrdinovia SNP sú živým svedectvom hrdinských čias slovenského národa. „Sú nositeľmi toho najlepšieho čo naša história ponúka,“ dodal.

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková uviedla, že strana Hlas-SD považuje Výročie SNP a Deň vzniku Slovenskej republiky za najdôležitejšie medzníky slovenského národa v jeho dejinách. Poukázala tiež na to, že na Slovensku sú tisíce pamätníkov či pamätných tabúľ s menami hrdinov, ktorí obetovali svoj život za vlasť.

Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) podotkol, že Slovensko sa vďaka SNP zaradilo po vojne medzi víťazné štáty a to je vec, ktorú si treba pripomínať.

Na celoštátnych oslavách 80. výročia SNP sa zúčastňuje aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). „Pietne miesto, akým je pamätník SNP v Banskej Bystrici, je živou pripomienkou našej histórie. Je povinnosťou nás všetkých pripomínať si odvahu a odhodlanie tých, ktorí bojovali za našu slobodu a zjednotenie,“ zdôraznila.

Hlas-SD: SNP spojilo pred 80 rokmi slovenský národ

Slovenské národné povstanie (SNP) spojilo pred 80 rokmi slovenský národ. Je ukážkou našej svetlej histórie. Predseda koaličnej strany Hlas-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok to uviedol na sociálnej sieti.

„Slovenský národ sa v SNP vymedzil voči fašizmu, dokázal sa spojiť a dal jasný odkaz, kam patrí. Aj vďaka SNP sme sa stali rešpektovanou krajinou v očiach našich partnerov. Svet sa na nás pozeral s úctou,“ zdôraznil.

Hoci mali vtedajší komunisti a demokrati rozdielne názory, dokázali podľa Šutaja Eštoka ťahať za jeden koniec povrazu. „Želám si, aby toto výročie bolo pre nás rovnakou príležitosťou aj dnes. Spojiť sa v zásadných veciach, napriek politickým preferenciám vidieť na prvom mieste Slovensko, jeho budúcnosť a záujmy,“ podotkol.

SNS: Spoločne sa pokloňme pamiatke tých, ktorí bojovali za našu slobodu

Spoločne sa pokloňme pamiatke tých, ktorí sa spojili proti fašizmu a bojovali za našu slobodu. Šéf SNS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko to povedal vo videu na sociálnej sieti v súvislosti s 80. výročím Slovenského národného povstania (SNP).

Poukázal na to, že časť obyvateľov v tom čase podporovala Slovenský štát a časť boj proti fašizmu. Rozdelenie vidí aj dnes. „Jedni sa pozerajú na východ, jedni na západ. Ale my sa hlásime k tomu, aby sme sa hlavne pozerali na Slovensko,“ zdôraznil.

Opozičné strany vnímajú SNP ako zjednotenie sa proti nacizmu a neslobode

Prečítajte si aj