Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). (Zdroj: Matúš Šutaj Eštok / FB)

Predsedníctvo Hlasu-SD odporúča zvoliť za predsedu strany M. Šutaja Eštoka a predsedu NRSR R. Rašiho

Predsedníctvo strany Hlas-SD jednomyseľne odporučilo snemu zvoliť za nového predsedu súčasného generálneho manažéra strany a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Na post predsedu Národnej rady SR podporuje podpredsedu Hlasu-SD a ministra investícií Richarda Rašiho. Informovala o tom hovorkyňa strany Karolína Ducká.

M. Šutaja Eštoka navrhol predsedníctvu súčasný predseda strany Peter Pellegrini, ktorý sa po zvolení za prezidenta SR postu vzdá na sneme 1. júna v Košiciach. „V týchto ťažkých časoch strana potrebuje energiu a odhodlanie, ktoré Matúš pre mnohých zosobňuje,“ skonštatoval. Budúci prezident tiež avizoval, že si pozastaví členstvo v strane.

Predsedníctvo zároveň navrhlo doplniť vedenie strany o piateho podpredsedu, za ktorého odporučilo člena predsedníctva a ministra školstva Tomáša Druckera. Potvrdilo tiež, že na základe výsledkov parlamentných volieb a koaličnej zmluvy nesie Hlas-SD zodpovednosť za obsadenie funkcie predsedu Národnej rady SR. Trvá na nominácii Richarda Rašiho.

Atentát na predsedu vlády označilo predsedníctvo Hlasu-SD za atentát na demokraciu. Volá po zmiernení napätia v spoločnosti a skončení vedomého šírenia nenávisti. Deklarovalo, že strana v tomto ťažkom období ostáva stabilizujúcou politickou silou na Slovensku a stabilným členom vládnej koalície. „Od svojho vzniku odmieta nenávistnú konfrontáciu a bude naďalej svojou politikou prispievať k upokojeniu spoločnosti,“ dodala hovorkyňa.

R. Raši: Koaliční partneri sa zatiaľ nedohodli na obsadení postu predsedu NR SR

Na snímke uprostred minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD). (Zdroj: FB / Richard Raši)

Koaliční partneri sa zatiaľ nedohodli na tom, že spoločným kandidátom na predsedu Národnej rady (NR) SR bude podpredseda Hlasu-SD Richard Raši. Po piatkovom zasadnutí predsedníctva Hlasu-SD to potvrdil R. Raši. Dodal, že koaličná rada k tejto téme nezasadala.

„Počkáme, čo bude po nástupe nového prezidenta Petra Pellegriniho a určite si znovu sadneme k rokovaciemu stolu,“ povedal R. Raši novinárom o situácii v koalícii. Nový šéf parlamentu by sa mal voliť po inaugurácii prezidenta. V koaličnej zmluve patrí miesto predsedu parlamentu Hlasu-SD. Strana trvá na tom, že pomery v parlamente sa nijako nezmenili a post má patriť Rašimu.

Miesto predsedu NR SR sa uvoľnilo po víťazstve Pellegriniho v prezidentských voľbách. Hlas-SD nominoval do funkcie Richarda Rašiho. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v apríli povedal, že nomináciu rešpektuje, naďalej si však myslí, že pre stabilitu vládnej koalície by bolo lepšie, keby bol predsedom NR SR Andrej Danko ako šéf koaličnej SNS.

Prečítajte si aj