Pondelok 16. septembra, 2024
Bill Gates rečniaci počas konferencie OSN o klimatických zmenách v Dubaji 1. decembra 2023 (Christophe Viseux/COP28 / Getty Images)

Predpovede Billa Gatesa o voľbách, umelej inteligencii a pandémiách na rok 2024 

Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates sa podelil o svoje predpovede na budúci rok vrátane toho, ako by umelá inteligencia mohla zmeniť modernú medicínu a ako by voľby v roku 2024 mohlo spôsobiť dôležitý „bod zlomu“ pre zdravie aj klímu.

Miliardár sa podelil o svoje predpovede na rok 2024 v blogovom príspevku zverejnenom 19. decembra, v ktorom poznamenal, že v rok 2023 prvýkrát použil „umelú inteligenciu na prácu a iné vážne dôvody“ a „nielen na hlúposti…“.

Gates uviedol, že tento rok poskytol svetu pohľad na to, ako bude umelá inteligencia (UI) formovať budúcnosť a ovplyvňovať budúce generácie. Poskytol predstavu o tom, kde a kedy by sa mohla uplatniť a kde bude pravdepodobne slúžiť ako „autopilot“.

Už začiatkom tohto roka ekonómovia z Goldman Sachs varovali, že UI by mohla čiastočne automatizovať až dve tretiny povolaní v Amerike. Dokonca aj niektorí jej „otcovia“ varovali pred jej možnými dôsledkami. Marcová výskumná správa Pensylvánskej univerzity a pracovníkov OpenAI zistila, že väčšinu administratívnych pracovných miest v Spojených štátoch možno vykonávať efektívnejšie s pomocou systému AI ChatGPT.

Microsoft investoval miliardy dolárov do OpenAI, tvorcov systému ChatGPT.

Gates uviedol, že teraz je „jasnejšie ako kedykoľvek predtým, ako sa dá umelá inteligencia využiť na zlepšenie prístupu k vzdelávaniu, duševnému zdraviu a ďalším oblastiam“.

Upozornil však, že táto technológia sa musí využívať tak, aby pomáhala znižovať „obrovské nerovnosti, ktoré vidíme na celom svete“ a nie, aby k nim prispievala.

Využitie umelej inteligencie v medicíne

„Práve teraz sme len na začiatku tohto prechodu,“ komentoval miliardár a dodal, že umelá inteligencia „čoskoro zrýchli tempo nových objavov takou rýchlosťou, akú sme predtým nikdy nevideli.“

Ako jeden z najväčších vplyvov, ktoré UI doteraz mala, uviedol tvorbu nových liekov, pričom poznamenal, už môže „výrazne“ urýchliť proces objavovania liekov.

Konkretizoval, že odborníci v súčasnosti posudzujú, či sa umelá inteligencia dá využiť v boji proti antibiotickej rezistencii, na pomoc pri liečbe rizikových tehotenstiev, pri posudzovaní rizika nákazy vírusom HIV a pri uľahčení prístupu k lekárskym informáciám pre všetkých zdravotníckych pracovníkov.

„Ak by som mal urobiť predpoveď, v krajinách s vysokými príjmami ako sú Spojené štáty, by som odhadol, že od významného rozsahu využívania umelej inteligencie širokou populáciou nás delí 18 až 24 mesiacov,“ domnieva sa. „V afrických krajinách očakávam porovnateľnú úroveň využívania približne do troch rokov. To je síce stále veľký rozdiel, ale oveľa kratší ako oneskorenie, ktoré sme zaznamenali pri ostatných inováciách.“

Voľby, klíma, pandémie

Gates sa tiež domnieva, že voľby v roku 2024 v USA, Indii a Južnej Afrike budú znamenať „prelomový bod pre zdravie aj klímu“ a varoval, že „rozhodnutia zvolených lídrov určia, aký pokrok budeme naďalej robiť v každej oblasti.“

Technologický magnát tiež predpovedal, že v roku 2024 vstúpia na trh rôzne nové inovácie, a to aj vo „veľmi komplikovaných oblastiach, ako je jadrová energia.“

Začiatkom tohto mesiaca sa Spojené štáty pripojili k 21 ďalším krajinám zo štyroch kontinentov, ktoré na klimatickom samite OSN COP28 podpísali záväzok strojnásobiť globálnu kapacitu jadrovej energie do roku 2050 (v porovnaní s rokom 2020).

„Ako krajiny napredujú vo svojich klimatických plánoch, stále viac ľudí si uvedomuje, že na pokrytie rastúcej svetovú energetickej potreby a eliminovanie emisií uhlíka budeme pravdepodobne potrebovať jadrovú energiu,“ napísal Gates a dodal, že nasledujúce desaťročie bude kľúčovým obdobím aj pre modernizáciu elektrických sietí a zlepšenie prenosu energie.

Zdôraznil, že nasledujúcich päť rokov bude kritickým obdobím z hľadiska výroby energie.

„Svet dosiahol neuveriteľný pokrok v oblasti výroby čistej elektrickej energie, ale bez infraštruktúry na jej dodávanie nevyužijeme plný potenciál tohto náročného úsilia. To si bude vyžadovať podporu všetkých úrovní vlády, ale najmä miestnych lídrov,“ napísal.

V blogovom príspevku tiež poznamenal, že svet nie je na ďalšiu pandémiu pripravený tak, ako „dúfal, že už budeme“, a to napriek otrasom spôsobenými pandémiou covid-19.

„Teraz je čas, aby tvorcovia politík uprednostnili pripravenosť na pandémiu, kým bude príliš neskoro,“ dodal.

Pôvodný článok.

Prečítajte si aj