Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Z z / Pexels)

Prečo sa vedci obávajú 5G sietí? (Analýza)

Technológia 5G vyvoláva obavy kvôli možným negatívnym vplyvom na zdravie, čiastočne z dôvodu väčšej hustoty potrebných vysielačov.

Od začiatku 70. rokov 20. storočia, keď spoločnosť Motorola predstavila prvý bezdrôtový mobilný telefón, sa mobilné telefóny a bezdrôtové zariadenia stali neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Vyvinuli sa od jednoduchého písania textových správ až po možnosť upravovať videá či používať biznisový softvér.

Pokročili aj telekomunikačné siete, ktoré na prenos informácií využívajú elektromagnetické žiarenie – od prvotnej siete 1G, ktorá podporovala len hlasové hovory, až po sieť 5G a jej vysokorýchlostné dátové prenosy.

Popri týchto pokrokoch sa však objavili aj obavy z možných vplyvov na zdravie, pričom sieť 5G je obzvlášť kontroverzná, čiastočne kvôli potrebnej vyššej hustote vysielacích veží.

Hoci telekomunikačné spoločnosti a regulačné orgány tvrdia, že neexistujú vedecké dôkazy o tom, že by sa žiarenie z mobilných telefónov spájalo so zdravotnými problémami, odborníci poukazujú na výskum, ktorý odhalil množstvo škodlivých fyziologických dôsledkov. 180 medzinárodných vedcov a lekárov predložilo  v roku 2017 Európskej únii petíciu, aby vykonala nezávislé posúdenie potenciálnych zdravotných rizík spojených s 5G.

Nakoľko závažné sú tieto riziká?

Štúdie vykonávané od 70. rokov 20. storočia naznačujú možné súvislosti medzi žiarením mobilných telefónov a zdravotnými problémami, ako sú neplodnosť, neuropsychologické problémy, rakovina a zápaly.

Otázka financovania štúdií

Štúdie o účinkoch žiarenia mobilných telefónov však priniesli rozporuplné zistenia, pričom niektoré rozdiely závisia od toho, kto štúdie financoval.

Profesor Henry Lai z Washingtonskej univerzity preskúmal 200 štúdií o biologických účinkoch žiarenia z mobilných telefónov. Zistil, že približne polovica štúdií neuvádza žiadnu biologickú súvislosť, zatiaľ čo druhá polovica naznačuje možnú súvislosť.

„Keď sa pozriete na výskum nesponzorovaný priemyslom, tri zo štyroch štúdií vykazujú určitý vplyv účinkov žiarenia na zdravie,“ povedal Lai. „Ak sa potom pozriete na výskum financovaný priemyslom, je to takmer opačne – len jedna zo štyroch prác vykazuje určitý súvis účinkov žiarenia so zdravím.“

Štúdie na zvieratách naznačujú, že žiarenie škodí

Štúdie na zvieratách poukazujú na možné zdravotné riziká sietí 2G, 3G a 4G.

V štúdii, ktorú v roku 2018 uverejnil americký Národný inštitút vied pre environmentálne zdravie, sa zistilo, že vysoké úrovne žiarenia 2G a 3G sú spájané so zvýšeným rizikom rakoviny a nepriaznivými účinkami na DNA u potkanov. V štúdii sa zistilo, že potkany a myši vystavené tomuto typu žiarenia vykazovali poškodenie DNA v mozgu a krvných bunkách. Štúdie ďalej uvádzajú možné nádorové ochorenia srdca a nižšiu pôrodnú hmotnosť v prípade prenatálneho vystavenia žiareniu.

Štúdia priznáva určité obmedzenia vyplývajúce z použitia abnormálne vysokých úrovní žiarenia, ktoré neodrážajú scenáre žiarenia v reálnom živote.

„Sila žiarenia použitá v štúdiách sa nedá priamo porovnať so žiarením, ktorému je človek vystavený pri používaní mobilného telefónu,“ povedal John Bucher, vedúci vedecký pracovník Národného toxikologického programu a spoluautor štúdie.

Zvýšené úrovne žiarenia v štúdii však môže urýchliť výskum dlhodobých rizík bez toho, aby boli potrebné celoživotné štúdie, povedal pre The Epoch Times Martin Pall, emeritný profesor biochémie a lekárskych vied na Washingtonskej štátnej univerzite. Inými slovami, podávanie vyššej dávky zvieratám počas kratšieho časového obdobia môže napovedať, aké účinky bu to malo na ľudí s nižšou dávkou počas dlhšieho časového obdobia. Dôkazy spájajúce žiarenie mobilných telefónov s nepriaznivými účinkami na zdravie však zostávajú nejasné.

Mozgové nádory a psychické problémy

Štúdie o žiarení z mobilných telefónov uverejnené pred zavedením 5G v roku 2019 preukázali, že umiestnenie telefónov v blízkosti ucha vedie k absorpcii žiarenia mozgovými tkanivami vo vnútri lebky.

Niektoré výskumy naznačujú potenciálnu súvislosť medzi častým používaním mobilných telefónov a glioblastómom, typom rakoviny mozgu. Podľa švédskej analýzy dlhodobí používatelia mobilných telefónov, teda tí, ktorí ich majú viac ako 10 rokov, čelia zvýšenému riziku vzniku nezhubných nádorov. Najvyššie riziko je najmä na tej strane hlavy, ktorá prichádza do kontaktu s telefónom.

Príčinné súvislosti však zostávajú nejasné.

Štúdie skúmajúce obyvateľov žijúcich v blízkosti vysielačov mobilných operátorov a základňových staníc uvádzajú neuropsychologické problémy vrátane bolesti hlavy, problémov s pamäťou, závratov, depresie a nespavosti.

Je technológia 5G horšia než jej predchodcovia?

Je 5G horšie ako staršie technológie? Stručná odpoveď znie: vedci nevedia.

Zatiaľ čo technológie 2G, 3G a 4G vysielajú rádiofrekvenčné a mikrovlnné žiarenie, 5G vyžaruje žiarenie na milimetrových vlnách.

Žiarenie na milimetrových vlnách sa od mikrovlnného a rádiového žiarenia líši tým, že pracuje na vyššej frekvencii a umožňuje rýchlejší prenos signálu. Potenciálne účinky žiarenia 5G na zdravie však nie sú známe, pretože chýbajú štúdie financované vládou.

Vedci však vedia, že na rozdiel od mikrovlnného žiarenia nemôžu milimetrové vlny preniknúť hlboko do tela. Mnohí vedci sa preto domnievajú, že 5G je bezpečné.

Hoci milimetrové vlny dosahujú vyššie rýchlosti, ich vysoká frekvencia ich robí slabšími, a preto sú ľahšie rušené lístím, dažďovou vodou a stenami. Na zabezpečenie úplného pokrytia musia telekomunikačné spoločnosti rozmiestniť viac antén 5G. Keďže však tieto antény prenášajú aj signály 2G, 3G a 4G, rozsiahle nasadenie 5G predstavuje potenciálne zdravotné riziko.

Magda Havasová, ktorá má doktorát z environmentálnej toxikológie a je emeritnou profesorkou špecializujúcou sa na účinky elektromagnetického žiarenia na zdravie, vyjadrila obavy zo zavádzania 5G.

„Robia to tak, že v mestských oblastiach rozmiestňujú antény každých približne 100 metrov,“ povedala pre Epoch Times. „Ľudia budú vystavení oveľa vyšším úrovniam konvenčných frekvencií [3G a 4G], než boli doteraz, plus milimetrovým vlnám, ktoré neboli testované z hľadiska dlhodobých účinkov na zdravie.“

Vplyv milimetrových vĺn 5G na zdravie

Zdravotné účinky 5G sú stále predmetom diskusií, ale M. Pall a M. Havasová naznačujú, že žiarenie milimetrových vĺn môže spôsobovať zdravotné problémy.

Hoci milimetrové vlny 5G nemôžu prenikať hlboko do tela, môžu byť absorbované cez pokožku. M. Havasová uviedla, že ultrafialové žiarenie nepreniká do tela, ale môže spôsobiť melanómy kože.

Štúdia vykonaná v roku 2020 o žiarení sietí 5G ukázala, že pri prenose zo vzdialenosti 10 cm môžu vlny preniknúť do pokožky do hĺbky približne 0,9 milimetra.

Hoci je táto hĺbka v porovnaní so 4G a 3G menšia, intenzita žiarenia bola výrazne vyššia. Navyše 0,9 milimetra nemožno považovať za malú hĺbku. Podľa štúdie o milimetrových vlnách z roku 2008 je hĺbka prieniku 0,65 mm dostatočná na to, aby „ovplyvnila väčšinu kožných štruktúr nachádzajúcich sa v epiderme a derme,“ napísali autori.

„Mnoho rôznych štúdií preukázalo, že ak sa pozriete na rôzne typy buniek – a v našom tele máme mnoho rôznych typov buniek – zistíte, že niektoré typy buniek sú oveľa citlivejšie na EMF (elektromagnetické žiarenie) ako iné,“ povedal M. Pall.

Ďalej zdôraznil, že je potrebné zohľadniť biologickú heterogenitu a že na presné predpovedanie biologických účinkov nemožno použiť jednoduchú fyziku.

Hoci dlhodobé účinky 5G na zdravie nie sú známe, M. Pall uskutočnil výskum, ktorý ukázal, že milimetrové vlny môžu vyvolať biologické reakcie tým, že menia elektrický náboj buniek.

S rozvojom telekomunikačných sietí a prísľubom vyšších rýchlostí a väčšej konektivity 5G je čoraz dôležitejšie pochopiť ich vplyv na ľudské zdravie. Diskusia o potenciálnych negatívnych účinkoch technológie 5G ostáva naďalej predmetom obáv a kontroverzií.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj