Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračné foto (Pixabay/ markusspiske)
»

Pre splnenie dekarbonizačných plánov musí Európa zdvojnásobiť investície do elektrických sietí

Európske elektrické siete sa musia urýchlene zmodernizovať a navýšiť investície, inak Európe hrozí, že nedosiahne svoje klimatické ciele, varovali distribútori elektriny na kontinente.

Zo štúdie Grids for Speed, ktorú si nechal vypracovať Zväz európskych distribútorov elektrickej energie (Eurelectric), vyplýva, že investície do distribučných sietí by sa mali v rokoch 2025 až 2050 zvýšiť z priemerných 33 miliárd EUR na 67 miliárd eur ročne, čo predstavuje približne 0,4 % HDP EÚ a približne 150 eur na obyvateľa ročne.

Investície sú potrebné na zabezpečenie toho, aby bol systém prepravy elektriny od zdroja k spotrebiteľovi schopný splniť požiadavky elektrifikácie dopravy, vykurovania a priemyslu a zároveň aby sa do systému mohli široko integrovať obnoviteľné zdroje energie.

„Na úspešnú energetickú transformáciu potrebuje EÚ obrovské množstvo dodatočnej kapacity siete. Investičné objemy pre prevádzkovateľov distribučných sústav sa musia zdvojnásobiť. Hoci si to bude vyžadovať výrazné zvýšenie, náklady na neinvestovanie sú ešte vyššie,“ uviedol prezident Eurelectric a generálny riaditeľ spoločnosti E.ON Leonhard Birnbaum vo vyhlásení pre médiá.

Spoločenské zmeny menia európsky energetický systém prevratnou rýchlosťou. Do roku 2050 sa má elektrina podieľať 60 % na konečnej spotrebe všetkej energie v porovnaní so súčasnými 23 %. Tento nárast má byť podľa očakávaní EÚ spôsobený najmä odklonom od fosílnych palív zavádzaním elektromobilov, využívaním tepelných čerpadiel na úkor kotlov a prechodom priemyselného sektora od fosílnych palív k elektrine.

Zatiaľ čo predchádzajúci model bol založený na jednosmernom toku energie z elektrárne cez prenosovú (chrbticovú) a následne distribučnú sieť až ku konečnému spotrebiteľovi, s rozvojom fotovoltaickej a veternej energie sa elektrina môže vyrábať aj na úrovni domácností alebo podnikov, ktoré ju potom posielajú späť do siete. Tento model však zaťažuje distribučnú sieť, preto je potrebné ju efektívnejšie riadiť a modernizovať.

Okrem toho je potrebné sieť digitalizovať a chrániť pred kybernetickými útokmi. V štúdii sa uvádza, že napríklad vojenský útok na satelit vo februári 2022 odstavil internetové pripojenie 5 800 veterných turbín v Nemecku.

Ak ku modernizácii a rozšíreniu distribučnej siete nedôjde, môže to podľa štúdie ohroziť energetickú bezpečnosť a viesť k výpadkom elektrickej energie. Ohrozovalo by to aj pripojenie až 74 % potenciálnych zákazníkov v kľúčových oblastiach dekarbonizácie, ako sú elektrické vozidlá, tepelné čerpadlá a obnoviteľné zdroje energie. Naopak, investície majú urýchliť elektrifikáciu a pomôcť EÚ ušetriť 309 miliárd EUR ročne na dovozoch fosílnych palív v rokoch 2040 až 2050.

Jednotlivé krajiny by preto mali zabezpečiť potrebnú legislatívu na národnej úrovni, urýchliť proces povoľovania výstavby nových projektov a odstrániť riziká pre investície, odporúčajú autori štúdie.

Ako hlavné rizikové faktory uvádzajú súčasný nedostatok medi na trhu, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a predlžovanie čakacích lehôt na transformátory, ktorých cena v posledných rokoch dosiahla historické maximá.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj