Piatok 20. septembra, 2024
Budova školy (Foto: FB / Stredná odborná škola polytechnická v Liptovskom Mikuláši)

Pre školy vyčlenili vyše 2000 policajtov, začalo sa aj ich vzdelávanie

Prezídium Policajného zboru (PZ) vyčlenilo pre školy viac ako 2000 tzv. policajtov prvého kontaktu. Ich koordináciu zabezpečuje prvých 45 príslušníkov PZ a krajských koordinátorov prevencie kriminality, pôsobiacich na okresných úradoch v sídle kraja. Na Akadémii Policajného zboru v Bratislave odštartovalo tiež prvé vzdelávanie zamerané na bezpečnosť tzv. mäkkých cieľov, kam patria aj školy. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Policajti prvého kontaktu sú pre školy k dispozícii pre prípady vyžadujúce komunikáciu školy a polície. „Zámerom je vytvoriť vzťah založený na dôvere a pravidelnej informovanosti o škole a dianí v škole,“ povedal riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR Jozef Halcin. Doplnil, že ministerstvo vnútra je dlhodobo kľúčovým partnerom preventívnych aktivít v školách.

„Dokonca sme sa snažili, aby tam, kde je to možné, mal policajt prvého kontaktu v danej škole svoje dieťa alebo aspoň v minulosti túto školu absolvoval. Je to ideálna motivujúca situácia. Policajti prvého kontaktu budú spolupracovať aj s obecnými policajtmi, aby boli deti a študenti v bezpečí nielen vnútri školy, ale aj v jej okolí,“ spresnila prvá štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská.

V súčasnosti už takmer 2700 základných a vyše 1000 stredných škôl spolupracuje s policajtmi s miestnou a osobnou znalosťou danej lokality. Základné a stredné školy napojené na rezortný informačný systém rezortu školstva majú vytvorené komunikačné dvojice policajt – vedúci pedagogický pracovník.

Vedenie školy môže s políciou byť v kontakte nielen osobne, ale aj elektronicky. Ako vysvetlil rezort, polícia zriadila mailové adresy určené na komunikáciu výhradne s vedením školy, ktoré spravuje operačný odbor Prezídia PZ a informácie následne distribuuje na príslušné krajské policajné riaditeľstvá.

Bezpečnosť a ochranu detí a študentov v školách považuje rezort vnútra za prioritu. Ako upozornil, je stále viac aktuálna aj v súvislosti s viacerými prípadmi vyhrážania sa v slovenských školách a po teroristickom útoku na akademickej pôde v Prahe na konci minulého roka.

Prečítajte si aj