Pondelok 16. septembra, 2024
Laboratórium P4 v areáli Wu-chanského virologického inštitútu v čínskom meste Wu-chan v provincii Che-pej 13. mája 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Pravdepodobnosť toho, že COVID unikol z laboratória vo Wu-chane, je 70% (štúdia)

Podľa záverov nedávnej štúdie mal vírus COVID-19 „neprirodzený“ pôvod, pričom je vysoko pravdepodobné, že pochádza z čínskeho Wu-chanského virologického inštitútu (WIV).

V recenzovanej štúdii, ktorá bola 15. marca uverejnená v časopise Risk Analysis, sa na určenie pôvodu vírusu COVID-19 použil nástroj na analýzu rizika. Analýza zistila 68 % -nú pravdepodobnosť „neprirodzeného pôvodu SARS-CoV-2“. Hoci štúdia nedokázala definitívne pôvod vírusu COVID-19, jej autori zdôraznili, že „možnosť laboratórneho pôvodu nemožno zamietnuť“.

Od vypuknutia epidémie v decembri 2019 sa ako dve kľúčové hypotézy pôvodu uvádzali zvierací zdroj a laboratórny únik. Hoci sa predpokladá, že zdrojom vírusu boli rôzne zvieratá vrátane netopierov, „zatiaľ nebolo identifikované žiadne zviera ako prirodzený hostiteľ alebo medzihostiteľ vírusu,“ uviedli výskumníci.

„Jeden z najbližších známych netopierích koronavírusov, RaTG13, sa skúmal vo Wu-chanskom virologickom inštitúte (WIV) a má 96,1 % homológiu so SARS-CoV-2.“ Homológia označuje podobnosť medzi rôznymi organizmami, ktorá by mohla naznačovať spoločného predka. „Existencia a sekvencia tohto vírusu neboli známe, až pokým nezačala pandémia COVID-19.“

Pri štúdii výskumníci použili modifikovaný Grunow-Finkeho nástroj (mGFT), čo je nástroj na analýzu epidemiologických rizík, ktorý rozlišuje medzi prirodzenými epidémiami a úmyselnými biologickými útokmi.

Autori zhromaždili údaje o COVID-19 podľa krajín od 1. januára 2020 do 31. októbra 2022 a vyhodnotili ich pomocou nástroja mGFT na základe 11 kritérií – biologické riziko, neobvyklý kmeň, geografické rozšírenie, koncentrácia v prostredí, intenzita epidémie, spôsob prenosu, čas, neobvykle rýchle šírenie, obmedzenia populácie, klinické prejavy a špeciáne informácie.

„Pri použití modifikovaného algoritmu GFT výsledok ukazuje celkovo 41 bodov (68 %) z maximálnych 60 bodov, čo naznačuje, že SARS-CoV-2 je skôr neprirodzeného pôvodu,“ napísali autori štúdie.

Výskumníci poukázali na to, že laboratórne nehody sú „bežné“ a že ak je patogén vysoko nákazlivý, už jeden nakazený pracovník by mohol vyvolať epidémiu.

„Skutočnosť, že prvý zhluk prípadov sa nachádzal v blízkosti popredného svetového koronavírusového laboratória, o ktorom je známe, že experimentuje s vírusmi podobnými SARS, ako aj druhého laboratória, ktoré tiež pracovalo s koronavírusmi, nemožno zamietnuť ako nepodstatnú“.

Niektoré z prvých prípadov nákazy COVID-19 boli hlásené z trhu s morskými plodmi v meste Chu-nan, ktorý sa nachádza len 13 kilometrov od Wu-chanského virologického inštitútu. Dňa 2. decembra 2019 sa Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb vo Wu-chane, zariadenie skúmajúce koronavírusy, presťahovalo len 280 metrov od trhu s morskými plodmi.

Výskumníci odporučili, aby sa nástroj mGFT zaradil do súboru nástrojov na vyšetrovanie epidémií vzhľadom na jeho vysokú citlivosť, pokiaľ ide o rozlišovanie medzi prirodzeným a neprirodzeným pôvodom vírusov.

Štúdiu financovali Medical Research Future Fund, austrálska vláda a Balvi Filantropik Fund.

Niektorí autori priznali konflikt záujmov. Jeden z výskumníkov bol podporovaný grantom Národnej rady pre zdravie a lekársky výskum. Druhého výskumníka podporil fond Balvi Filantropik.

Únik vírusu z laboratória

O možnosti, že COVID-19 pochádza z Wu-chanského virologického inštitútu, informoval v apríli 2020 denník Epoch Times. Uverejnil dokument, v ktorom naznačil, že najpravdepodobnejšie ide o laboratórny pôvod vírusu.

Dokument zdôraznil účasť virologičky Ši Čeng-li, známej ako „netopieria žena“, ktorá vo Wu-chanskom virologickom inštitúte viedla štúdie o koronavírusoch pochádzajúcich z netopierov.

Pani Ši „ako prvá našla kľúč k tomu, ako môžu koronavírusy prekonať medzidruhové bariéry, aby priamo infikovali ľudské telá,“ uvádza sa v dokumente, v ktorom sa ďalej píše, že virologička Ši môže byť „dôležitým článkom“ k zisteniu pôvodu vírusu.

V apríli 2023 podvýbor Snemovne reprezentantov USA pre pandémiu koronavírusov uviedol, že požiadal o osobné vypočutie virologičky Ši. Čínske veľvyslanectvo však túto žiadosť zamietlo.

Viaceré americké úrady sa domnievajú, že vírus COVID-19 unikol z Wu-chanského virologického inštitútu. Úrad šéfky národnej spravodajskej agentúry vydal v júni 2023 správu, v ktorej sa zmieňuje o dôveryhodnosti tejto teórie.

Dokumenty, ktoré v januári zverejnila nezisková, verejná, výskumná skupina (U.S. Right to Know), ukázali, že vedci zo Spojených štátov sa v roku 2018, teda ešte pred začiatkom pandémie, zamerali na spoluprácu s Wu-chanským virologickým inštitútom s cieľom vytvoriť nové koronavírusy (podobné vírusu COVID-19).

Dokumenty odhalili, že vedci „plánovali použiť nové systémy reverznej genetiky a testovať vírusy in vivo – inými slovami, vytvoriť nové živé vírusy“. Niektoré z dokumentov opisovali vírusy, ktoré sa mali v rámci programu skúmať, ako vírusy predstavujúce „jasné a aktuálne nebezpečenstvo novej pandémie podobnej SARS“.

Americký virológ z Univerzity v Severnej Karolíne, profesor Ralph Baric, spolupracoval s Wu-chanským virologickým ištitútom a podieľal sa na vytváraní nových spike proteínov. Organizácia U.S. Right to Know tvrdila, že R. Baric vytvoril spike proteíny ešte predtým, ako boli dokumenty predložené americkej Agentúre pre pokročilé obranné výskumné projekty (DARPA), ktorá ich nakoniec zamietla.

Štúdia z 15. marca upozornila na „sériu neobvyklých činností“, ktoré sa uskutočnili vo Wu-chanskom virologickom inštitúte približne v čase pandémie COVID-19.

„V septembri 2019 prevzalo kontrolu nad laboratóriom vojenské velenie namiesto civilného a bol najatý dodávateľ na rekonštrukciu ventilačného systému v zariadení. Súčasne Wu-chanský virologický inštitút z neznámych dôvodov odstránil rozsiahlu databázu vírusov obsahujúcu približne 20 000 vzoriek z netopierov a myší, ktoré boli predtým prístupné verejnosti,“ napísali autori štúdie.

„Nie je jasné, či databáza obsahovala sekvencie, ktoré by mohli byť relevantné pre pôvod vírusu SARS-CoV-2, aleboi či nešlo o pokus o ich utajenie.“

V zariadení sa tiež vyskytlo „niekoľko prípadov“ nedostatočne vykonaných opatrení biologickej bezpečnosti.

Niektorí vedci napríklad nedodržali správne protokoly pri manipulácii s netopiermi a nakoniec ich uhryzli. Začiatkom novembra 2019 boli „niektorí zamestnanci ústavu hospitalizovaní s príznakmi podobnými COVID-19,“ napísali autori štúdie.

Počas vypočúvania v kongresovom výbore v marci 2023 Dr. Robert Redfield, bývalý šéf amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, podľa BBC povedal, že bol „odsunutý na vedľajšiu koľaj“ z prvých diskusií o pôvode COVID-19, keď naznačil, že mohol uniknúť z laboratória.

„Bolo mi povedané, že chcú mať jednotnú verziu a že mám zjavne iný názor,“ povedal.

„Vo vede sa diskutuje a oni o žiadnu diskusiu nestáli.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj