Sobota 6. júla, 2024
Ilustračné foto (Pixabay/ congerdesign)

Fermetovaná ryžová voda má neoceniteľné účinky na črevá – vyrobte si ju doma

Kvasená ryžová voda, ktorá je základom ázijskej kultúry, podľa výskumu pomáha dopĺňať dobré črevné mikróby a odstraňovať „syndróm priepustného čreva“. 

Dokáže tak základná potravina, akou je ryža, vyliečiť vaše črevá?

Fermentovaná ryžová voda je starobylý liek, bežný najmä v ázijských kultúrach. Je tiež predmetom lekárskeho výskumu. Štúdie z posledných niekoľkých rokov ukazujú, ako môže pomôcť zbaviť telo patogénnych baktérií a uzdraviť poškodenú sliznicu čriev, čo je stav niekedy nazývaný ako „deravé črevo“.

Luke Coutinho, odborník na zdravý životný štýl a influencer v Indii, pre Epoch Times povedal, že väčšine ľudí s príznakmi črevných problémov môže fermentácia ryže a jej pridanie do stravy prospieť. Môže dokonca nahradiť probiotické doplnky stravy – s výnimkou prípadov, keď ide o závažný črevný problém a preukázateľne prospešné probiotikum.

Potrebujete len trochu času – pár minút na to, aby ste do uvarenej ryže pridali vodu, prikryli ju a nechali cez noc fermentovať. Na jej prípravu nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie ani znalosti.

„Fermentovaná ryžová voda je cenovo výhodný liek. Takmer každá domácnosť má v špajzi ryžu,“ napísal pán Coutinho v e-maile. „Z propagácie jednoduchých, bezplatných alebo lacných riešení nie je veľký zisk, na rozdiel od predaja výživových doplnkov a liekov. Mnoho ľudí sa domnieva, že zložitosť sa rovná účinnosti, čo nie je pravda. V skutočnosti niektoré z našich najúspešnejších prípadov boli výsledkom dodržiavania jednoduchých postupov.“

Starodávna odpoveď na zdravie čriev

V Indii sa tento ferment nazýva ryžový kanji, ale v rôznych častiach sveta sa tento kvas nazýva inak. V Japonsku sa nazýva amazake a môže sa vyrábať aj z iných obilnín a bežne sa používa ako sladidlo.

Luke Coutinho, autor a zdravotný kouč, sa zaoberá novými i tradičnými metódami liečby čriev a obnovy črevného mikrobiómu – spoločenstva baktérií, vírusov a húb, ktoré prispievajú k posilneniu črevnej výstelky a pri správnej rovnováhe dodáva zdravie. Fermentovaná ryžová voda je takmer vždy súčasťou jeho odporúčaného protokolu.

„Väčšina prípadov, ktoré k nám prichádzajú, sa týka narušeného zdravia čriev, ktoré slúžia ako epicentrum celkového zdravia – od funkcie mozgu a hormonálnej rovnováhy až po imunitu, metabolické podmienky, pokožku, vlasy a ďalšie,“ povedal. „Zistili sme, že keď začneme zaoberať zdravím čriev, zlepší sa aj mnoho ďalších zdravotných problémov.“

Podľa Coutinha je kvasenie ryže v Indii starodávnou praxou, ktorá má zásadný význam pri liečbe najrôznejších ochorení, od jednoduchých žalúdočných ťažkostí až po zložité zdravotné poruchy. Ryža sa môže jesť s fermentovanou vodou a často sa do nej pridáva cibuľa alebo zelené čili, aby sa z nej vytvorilo jedlo. Môže sa tiež rozmixovať ako nápoj alebo ryžu scediť a vodu vypiť s trochou soli.

Doplnenie mikrobiómu

Fermentovaná ryžová voda sa považuje za probiotikum, čo znamená, že je plná prospešných baktérií, ktoré môžu podporiť dobré zdravie a pôsobiť proti účinkom antibiotík a iných produktov, ktoré vyčerpávajú dobré črevné baktérie.

Váš črevný mikrobióm môže byť v nerovnováhe, ak pociťujete príznaky, ako je nadúvanie, zlé trávenie, nadmerná plynatosť a oslabená imunita.

Jednoduché, prirodzene fermentované potraviny môžu komenzálne baktérie posilniť. V článku uverejnenom v roku 2024 v časopise Biomolecules bolo uvedené, že v rôznych druhoch ryže fermentovanej na rôznych miestach bolo zistených mnoho podobných kmeňov baktérií mliečneho kvasenia (LAB). Tvrdil, že ide o prvú štúdiu, ktorá preukázala, ako je prirodzene fermentovaná ryžová voda schopná prospievať bunkám steny hrubého čreva.

Článok poukázal na to, ako LAB môžu zlepšiť imunitu a integritu črevnej bariéry. Ukázalo sa, že LAB pomáhajú modulovať dysbiózu alebo nerovnováhu mikróbov, ktorá umožňuje množenie patogénov. LAB obsahujú baktérie z užitočných rodov Lactobacillus a Bifidobacterium, ktoré majú dlhú históriu podpory zdravia.

LAB sa dokonca vyrába ako základ pre domácu fermentovanú pôdnu kúru, ktorá dokáže obnoviť chýbajúce mikróby zo zeme.

Ďalšie výhody

Fermentovaná ryžová voda obsahuje fenolové kyseliny, čo je druh polyfenolu alebo prírodného antioxidantu, ktorý sa nachádza v potravinách.

Štúdia z roku 2019 v časopise Pharma Innovation Journal skúmala fenolové kyseliny vo fermentovanej ryžovej vode. Zistila 10 zlúčenín v nefermentovanej ryžovej vode a 23 zlúčenín vo vode fermentovanej 24 hodín. Fenolové kyseliny sú prirodzene antibakteriálne a protirakovinové látky, uvádza sa v štúdii.

Fermentovaná ryžová voda produkuje metabolit kyseliny maslovej, ktorá môže znižovať zápaly v tele. Zápal je prirodzená liečebná reakcia, ktorá spôsobuje lokálne zvýšenie počtu špecializovaných imunitných buniek v určitých oblastiach tela, ale chronický zápal je spojený s mnohými autoimunitnými zdravotnými problémami.

„Hoci viacero potravín môže pomôcť znížiť zápal alebo posilniť imunitu, bez zdravých čriev je ich prínos obmedzený,“ povedal Coutinho. „Baktérie mliečneho kvasenia vo fermentovanej ryžovej vode rozkladajú antinutričné faktory v ryži, čím zlepšujú biologickú dostupnosť mikroživín a minerálov, ako sú železo, draslík a vápnik, o niekoľko tisíc percentuálnych bodov.“

V recenzii uverejnenej v decembri 2023 v časopise Fermentation o výživových prínosoch fermentovanej hnedej ryže bolo zistené, že fermentáciou sa zvyšuje obsah zinku, fosforu, horčíka, železa a vápnika. Fermentovaná hnedá ryža môže znižovať hladinu cholesterolu a chrániť organizmus pred poškodením pečene, rakovinou, srdcovými ochoreniami a vysokým krvným tlakom. Chráni aj pred poškodením spôsobeným chemoterapiou, nerovnováhou cukru v krvi a premnožením patogénnych baktérií.

Zvýšenie obsahu liečivých živín

Sophia Engová, autorka knihy The Nourishing Asian Kitchen (Výživná ázijská kuchyňa), prirovnáva kvasenú ryžu ku kvasenej kapuste. Podobne ako ryža, aj kapusta obsahuje živiny, ale keď ju necháte kvasiť a pripravíte z nej kyslú kapustu, zvýšite obsah mikroživín.

Pani Engová, Američanka vietnamského pôvodu, má vo svojej knihe kapitolu o kvasení a nedávno absolvovala týždenný kurz ázijského kvasenia. LAB používa aj na vyživovanie pôdy na svojej usadlosti.

„Je to tak obrovská súčasť ázijskej kultúry, tento typ tradičného kvasenia a fermentácie všetkého. Na tom som vyrástla. Celý môj život sme jednoducho fermentovali, pretože to bol ten najšetrnejší a najvýživnejší spôsob,“ povedala.

V porovnaní s lyofilizáciou, ktorá baktérie pozastavuje, a konzervovaním, ktoré baktérie zabíja, sa pri kvasení baktérie prirodzene množia. Pani Engová uviedla, že vzhľadom k vyčerpávaniu pôdy a klesajúcemu obsahu živín vo väčšine potravín v obchodoch s potravinami má kvasenie zmysel, aby sa zlepšili ich zdravotné účinky.

Dokonca aj jedna polievková lyžica ryžovej vody alebo šťavy z kyslej kapusty môže obsahovať viac probiotík ako priemerný výživový doplnok, povedala.

Vyrobte si fermentovanú ryžovú vodu doma

Techniky kvasenia ryže sa líšia a mnohé štúdie používajú len 12 až 24-hodinový časovú periódu. Môžete dokonca fermentovať len vodu použitú na namáčanie ryže.

Ingrediencie

  • 1 šálka ryže
  • 2 šálky vody

Návod na použitie

  • Ryžu opláchnite, umyte a uvarte.
  • Uvarenú ryžu vložte do nekovovej misky a zalejte 2 šálkami čerstvej vody. Misku prikryte pokrievkou.
  • Zmes vody a ryže nechajte kvasiť pri izbovej teplote 12 až 48 hodín – dokiaľ nezíska sladkú vôňu.
  • Preceďte a potom užite jednu čajovú až jednu polievkovú lyžicu tekutiny nalačno.
  • Ponechajte si asi 1/4 šálky skvasenej ryžovej vody na prípravu ďalšej dávky bez použitia ryže.

Jednoduché prostriedky proti účinkom toxického sveta

Pani Engová uviedla, že jednoduché riešenia, ako je fermentovaná ryžová voda, sú životne dôležité, pretože zásoby potravín sú čoraz viac kontaminované antibiotikami podávanými zvieratám a dokonca toxínmi, ktoré v ľudských črevách pôsobia ako antibiotiká, ako je glyfosát a iné chemikálie.

„Ťažké toxíny … ničia naše črevné baktérie. Môžete užívať doplnkové tablety alebo si ich môžete vyrobiť v rámci vašej každodennej rutiny veľmi lacným a jednoduchým spôsobom,“ povedala. „Je to také jednoduché. Práve to je na tom vzrušujúce a my o tom dostatočne nehovoríme.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj