Štvrtok 19. septembra, 2024
Niektorí z členov zoskupenia IPAC. (Screenshot / IPAC)

Praha hostí summit medzinárodnej aliancie zákonodarcov, ktorí sa zasadzujú za „zmenu prístupu demokratických krajín k Číne“

Koncom tohto týždňa sa v Prahe uskutoční summit Medziparlamentnej aliancie pre Čínu (Inter-Parliamentary Alliance on China – IPAC). Ide o medzinárodnú skupinu zákonodarcov, ktorá sa usiluje o „zmenu prístupu demokratických krajín k Číne“.

Tvoria ju zákonodarcovia z celého sveta, ktorých vedú vysokopostavení politici z „reprezentatívnej vzorky hlavných svetových politických strán“.

Podľa organizátorov sa na summite zúčastní 50 zákonodarcov z 25 krajín. Konferenciu bude v Senáte viesť senátor Pavel Fischer a v snemovni poslankyňa Eva Decroix. Za Slovensko sa zúčastní europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH).

Podľa organizátorov sa má na summite diskutovať „o rôznych otázkach súvisiacich s Čínou vrátane: závislosti od obnoviteľných zdrojov, bezpečnosti Taiwanu, nadnárodnej represii čínskeho režimu, zodpovednosti za porušovanie ľudských práv, o iniciatíve Jeden pás, jedna cesta a situácii v Hongkongu“.

Poslednou vážnou aktivitou zoskupenia IPAC bol dokument adresovaný francúzskej ministerke zahraničných vecí Catherine Colonnovej, v ktorom vyzýva, aby francúzska vláda „prijala opatrenia v súvislosti s agresívnymi výrokmi čínskeho veľvyslanca Lu Shayea vo Francúzsku z 21. apríla“.

Čínsky veľvyslanec vtedy verejne spochybnil zvrchovanosť postsovietskych krajín. Povedal, že bývalé sovietske republiky nemajú účinný štatút podľa medzinárodného práva, pričom argumentoval najmä tým, že „neexistuje žiadna medzinárodná dohoda, ktorá by ich štatútu dala obsah“.

Výroky veľvyslanca Lu Shayea sú podľa aliancie „jasným porušením medzinárodného práva a mali by sa považovať za hrozbu pre bezpečnosť európskych partnerov Francúzska“.

Podľa predstaviteľov IPACu takéto vyhlásenia „ďaleko prekračujú hranice prijateľného diplomatického diskurzu“ a sú „najhorším druhom bojovných výpadov“, ktoré „nesmú zostať bez odozvy“.

Nie je to prvýkrát, čo veľvyslanec Lu vyslovil poburujúce a urážlivé vyhlásenia. Krátko predtým uviedol, že Taiwanci budú musieť byť „prevychovaní“, akonáhle sa dostanú pod kontrolu Pekingu.

Aliancia považuje veľvyslancove aprílové výroky za „hlbokú urážku histórie, kultúry a základnej integrity dotknutých národov“.

Medzinárodná skupina zákonodarcov sa v liste odvoláva na základné princípy, na ktorých sú založené predvídateľné diplomatické vzťahy, a vyhlásila, že „Číne – ani žiadnemu inému národu – neprislúcha spochybňovať suverenitu iných“.

Suverenita podľa aliancie „nie je diplomatickou hračkou, ale základným prvkom medzinárodných vzťahov, medzinárodného práva a Charty OSN“, a preto požaduje vyhostenie veľvyslanca z Francúzska.

V čase, keď v Európe zúri vojna v dôsledku invázie ruských vojsk na Ukrajinu, je podľa IPAC „nevyhnutné, aby demokratický svet vyslal“ v tejto súvislosti „autoritárskym krajinám jasný odkaz“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj