Štvrtok 19. septembra, 2024
Screenshot z videa ukazujúci zrekonštruovaný Národný palác v San Salvadore (vľavo). Za ním je vidieť Metropolitnú katedrálu a vpravo modernú budovu Národnej knižnice (záber z videa na X)
»

Pozrite, ako nádherne nechal jeden prezident opraviť národnú pamiatku

Salvádorský prezident Nayib Bukele pokračuje v rozsiahlej rekonštrukcii historického centra hlavného mesta San Salvador. Národný palác je teraz otvorený pre verejnosť a svojou krásou prekonáva aj pôvodný projekt.

Salvádor je krajina v Strednej Amerike s rozlohou o niečo menšou ako Slovensko a vyše 6 miliónmi obyvateľov. Bukele sa tu dostal ku moci v roku 2016. Kedysi chudobná krajina sužovaná násilím gangov sa za niekoľko rokov zmenila na nepoznanie a má veľké plány. Vláda chce zo Salvádoru urobiť „Singapur Strednej Ameriky“.

Aby sa krajina vrátila do normálu, Bukele v roku 2022 spustil doposiaľ trvajúcu nekompromisnú zatýkaciu kampaň, v rámci ktorej skončilo za mrežami 70 000 zločincov. Pre nich bol vybudovaný obrovský väzenský komplex, kde sú gangstri držaní v trvdých podmienkach.

Zločinci, ktorí nespáchali závažné zločiny, sa podieľajú na verejných prácach vrátane rekonštrukcie Národného paláca (na videu sú to ľudia v žltých tričkách).

Bukele sa začal venovať záchrane historického centra hlavného mesta v roku 2015, keď bol primátorom San Salvadoru. Odporcovia ho vtedy varovali, že ide o „nesplniteľnú úlohu“, pretože iní sa o to pokúšali už predtým, ale neuspeli. Mladý štátnik, ktorý na verejnosti rád vystupuje v ležérnom oblečení, si však stál za svojím a v rekonštrukcii pokračuje, uviedol server Prensa Latina, prinášajúci správy z Latinskej Ameriky.

Súčasná budova Národného paláca bola postavená začiatkom 20. storočia po tom, ako starý palác vyhorel. Palác v neoklasicistickom štýle s prvkami francúzskej a talianskej renesancie slúžil ako sídlo vlády, prezidenta a niektorých ministerstiev. V posledných rokoch sa však dostal do zúfalého stavu a opravy sa vykonávali neodborne.

Na dvoch poschodiach sa nachádza 105 miestností, pričom každá z nich má svoj osobitý dizajn.

Minister verejných prác Romeo Rodríguez vo videu hovorí, že žiadna vláda pred nimi nevykonala na paláci riadne konzervačné práce. Opravy boli vykonávané provizórnym spôsobom a s použitím nevhodných materiálov, ako napríklad betón.

„Priestory boli v otrasnom stave. Praskliny na stenách, olupujúca sa farba, graffiti, zhrdzavené zábradlia, dokonca aj strecha zatekala,“ povedal minister. Vláda sa preto rozhodla, že revitalizáciu objektu spraví poriadne.

Podlaha na chodbách bola nahradená kvalitným tureckým mramorom, vymenilo sa osvetlenie a nainštalovali sa nové lustre zo slávneho muránskeho skla, pôvodné toalety boli zbúrané a nahradené novými, ktoré viac zodpovedajú štýlu budovy, a z Talianska boli dovezené mramorové umývadlá. Pracovníci dbali pri renovácii na každý detail.

Do paláca bol privezený aj starožitný nábytok, ako napríklad čalúnené kreslá z napoleonskej éry alebo klasické zrkadlá. Súčasťou sú však aj moderné prvky, ako napríklad klimatizácia. Na vnútornom nádvorí sa nachádzajú štyri fontány, trávniky a krásne kvety.

Veľkými zmenami prešiel aj priestor pred palácom. V snahe urobiť z tohto priestoru miesto, kde sa Salvádorčania môžu učiť o svojej histórii a stretávať sa, bola vytvorená Záhrada Strednej Ameriky. Oplotený priestor je prístupný verejnosti 24 hodín denne. Dominuje mu fontána s rozlohou 600 m2 so siedmimi vodotryskami predstavujúcimi štáty Strednej Ameriky a promenáda lemovaná nádhernými kvetmi a exotickými stromami.

Obnovený Národný palác a priľahlá záhrada boli otvorené 4. augusta 2024. „Národný palác si zachová nielen svoj historický význam, ale bude aj symbolom nového Salvádoru, ktorý budujeme,“ hovorí sa vo videu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj