Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Teona Swift / pexels)

Pozor na podvodné SMS správy zasielané v mene Slovenskej pošty! Ako spoznať podvodníkov?

Ľudia po celom Slovensku zaznamenávajú nárast falošných SMS správ tváriacich sa ako správy od Slovenskej pošty. Podvodníci v nich žiadajú od klientov doplnenie neúplných údajov o adrese. Po ich aktualizácii sľubujú opätovné doručenie balíka. Po rozkliknutí priloženého linku a zadaní adresy však stránka požaduje vyplniť údaje o platobnej karte a zároveň vykonať online platbu za službu opätovného doručenia zásielky.

Podozrivé SMS správy odoslané v mene Slovenskej pošty (Foto: Anikó Hanzlová)

Pošta vyzýva ľudí k opatrnosti a obozretnosti. Nikdy nezadávajte údaje o svojej platobnej karte alebo informácie o svojom účte. V prípade zneužitia môžu občania prísť o peniaze.

Slovenská pošta zároveň upozorňuje, že NIKDY nežiada prostredníctvom SMS, MMS, e-mailov či sociálnych sietí úhradu žiadnych poplatkov, ani za colné konanie, ani nesprostredkúva žiadne platby. Akékoľvek poplatky za zásielky, vrátane dobierky a colných poplatkov, klient zaplatí pri preberaní zásielky či už u kuriéra, na pošte alebo v BalíkoBOXe,“ uviedla pre Epoch Times Jana Lukáčová, vedúca oddelenia marketingu a komunikácie Slovenskej pošty.

Falošní policajti či vydávanie sa za príbuzného. Dávajte si pozor na takéto podvody

Ďalej dodala, že pošta zaznamenala približne 60 rôznych typov podvodných správ, či už vo forme SMS, MMS, e-mailov, telefonátov alebo na sociálnych sieťach. Adresáta vyzývajú k úhrade platieb za doručenie zásielky, za zmenu doručenia či uloženia zásielky,  za colné poplatky, údajné vytvorenie objednávky na poštového kuriéra, ktorý má zásielku vyzdvihnúť a cez stránku pošty majú byť preposlané peniaze.

Slovenská pošta nikdy nepýta peniaze od svojich klientov prostredníctvom e-mailov alebo SMS správ. URL adresa na obrázku nepatrí Slovenskej pošte. (Foto: Anikó Hanzlová)

Čo robiť v prípade, keď ste už na falošné správy zareagovali?

Ak vám už bola spôsobená škoda, odporúčame obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní.

Epoch Times Slovensko požiadalo o vyjadrenie mobilného operátora Orange, prečo podvodné správy automaticky neblokuje.

Správy prenášané v našej sieti podliehajú na základe Zákona o elektronických komunikáciách telekomunikačnému tajomstvu. My ako operátor teda nemáme právo prehliadať ich obsah. V prípade, že nám takéto správy zákazníci nahlásia, sme ich však pripravení obratom blokovať. Žiaľ útočníci na situáciu veľmi rýchlo reagujú a menia texty či URL adresy v prenášaných správach,“ informovala Andrea Šári Balogh z PR oddelenia operátora Orange.

Zákazníkom odporúčajú na podozrivé linky neklikať a v žiadnom prípade nezadávať citlivé údaje mimo oficiálnych webových stránok. Podozrivé SMS môžu operátorovi nahlásiť cez Zákaznícku linku 905 alebo prostredníctvom chatu, aby tak mohol reagovať a prijať potrebné opatrenia.

Ako vás môže falošná láska pripraviť o tisíce eur (skutočný prípad podvodnej praktiky na internete)

Ako odhaliť podvodnú SMS správu?

1. V niektorých prípadoch vás telefón pri otvorení SMS správy upozorní, že ide pravdepodobne o spam. Na link neklikajte a správu označte ako spam.

2. Pokiaľ si nie ste istí, či vám správu posiela Slovenská pošta, obráťte sa na Zákaznícku linku, kde si môžete overiť, čo sa s vaším balíkom deje. Pokiaľ ste si nič neobjednali a žiadnu zásielku nečakáte, je zrejmé, že ide o podvod.

3. Po kliknutí na link vo falošnej správe sa dostanete na webovú stránku tváriacu sa ako stránka Slovenskej pošty, jej URL adresa je však podozrivá a miesto URL posta.sk vidíte iné označenie ako napríklad sk.oxnks.jkub.com.

4. Najdôležitejšie je uvedomiť si, že pošta nikdy nepýta peniaze od svojich klientov prostredníctvom e-mailov alebo SMS správ.         

Tu je niekoľko príkladov, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou napísali podvodníci:

Ďalšie vzory podvodných SMS a emailových správ si môžete pozrieť na webstránke Slovenskej pošty.

Prečítajte si aj