Štvrtok 19. septembra, 2024
Miestni obyvatelia plačú, keď sa snažia zachrániť niektoré veci počas lesného požiaru neďaleko Penteli, 12. augusta 2024. (Foto: ANGELOS TZORTZINIS/AFP via Getty Images)

Požiar v Grécku zabil ženu, hasiči sa snažia ochrániť predmestie Atén

Lesný požiar, ktorý horí na severnom predmestí gréckeho hlavného mesta Atény, si vyžiadal život jednej ženy, ale hasiči tvrdia, že pri jeho zdolávaní im pomáha miernejší vietor.

Požiar vypukol 11. augusta neďaleko dediny Varnavas, 20 kilometrov severne od Atén, a zničil hektáre tlejúceho lesa, domy a autá. Požiar sa vplyvom silného vetra šíril na juh a ohrozoval dedinu Grammatiko, starobylé mesto Marathon a prímorské letovisko Nea Makri.

V pondelok večer sa oheň dostal až do mesta Vrilissia, 8 km od centra Atén, kde hasiči objavili v priemyselnej budove telo ženy. Predpokladá sa, že išlo o zamestnankyňu, ktorá uviazla na svojom pracovisku v oblasti, ktorá mala nariadenú evakuáciu. Zatiaľ nebola identifikovaná.

Hasičský zbor uviedol, že záchranári ošetrili vyše 12 ľudí, väčšinou kvôli nadýchaniu sa dymu. Päť hasičov utrpelo ľahké popáleniny a majú problémy s dýchaním.

Detská nemocnica evakuovaná

Evakuované boli tri nemocnice vrátane detskej nemocnice, dva kláštory a ubytovňa pre mladých ľudí. Zo severného predmestia Atén bolo evakuovaných viac ako 250 obyvateľov.

Stovkám hasičov, podporovaných hasičskými vozidlami a lietadlami a vrtuľníkmi na bombardovanie vodou, sa podarilo spomaliť postup požiaru do obývaných oblastí. Podľa predpovedí sa však neskôr v utorok opäť zosilní vietor a pri teplotách okolo 104 stupňov Celzia majú hasiči pred sebou ťažkú úlohu zabrániť spáleniu tisícov nehnuteľností. Miestne noviny Proto Thema uviedli, že zhorelo 39 štvorcových kilometrov a 100 domov.

Väčšina gréckych lesov je už niekoľko mesiacov bez dažďa a podľa predpovedí bude v krajine najhorúcejšie leto v histórii.
Grécko aktivovalo európsky mechanizmus civilnej ochrany a pomoc mu majú poskytnúť Francúzsko, Taliansko a Česká republika. Pomoc ponúklo aj Španielsko a Turecko.

Osobné trajekty boli odklonené z prístavu Rafina, ktorý sa nachádza severovýchodne od hlavného mesta.
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v pondelok prerušil svoju dovolenku na Kréte a vrátil sa do Atén.

Grécko má často dlhé a suché letá a v posledných rokoch sa boj s požiarmi stal pre krajinu pravidelným javom. V roku 2018 pri požiari v prímorskom letovisku Mati neďaleko Atén zahynulo 104 ľudí a vlani pri požiari na severovýchode Grécka zahynulo 20 ľudí.

V septembri Mitsotakis vystúpil s hlavným prejavom na medzinárodnom veľtrhu v Solúne, kde povedal, že bude prijímať viac hasičov a lesných robotníkov a zvýši dane pre turistov v Grécku, aby zaplatil fond na boj proti zmene klímy vo výške 600 miliónov eur.

Grécko nie je jedinou krajinou, ktorá tento rok zápasí s lesnými požiarmi. Podobné problémy sa vyskytli aj v iných častiach Balkánu a v Španielsku.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj