Nedeľa 8. septembra, 2024
Na snímke horiaca stajňa Strednej odbornej školy chovu koní a služieb v Šali. (Zdroj: FB / Mestská polícia Šaľa)

Požiar stajne v areáli strednej školy chovu koní spôsobil škody za 460.000 eur (+Foto/Video)

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude aktívne pracovať na obnove vyhorenej stajne Strednej odbornej školy chovu koní a služieb v Šali. NSK o tom informoval na sociálnej sieti.

(Zdroj: FB / Msú Šaľa)

K požiaru stajne došlo 23. júla popoludní. „Po zásahu hasičov bol oheň definitívne uhasený. Všetky kone sú v bezpečí a je o ne dobre postarané,“ doplnil krátko po požiari NSK. Podľa Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) sa na zásahu zúčastnilo 50 príslušníkov z hasičských staníc zo Šale, Nitry, Vrábeľ, Selenca, Zlatých Moraviec, Galanty a Trnavy. Zasahovali aj členovia dobrovoľných hasičských zborov Pata, Šaľa, Trnovec nad Váhom, Váhovce a Vlčany.

(Zdroj: FB / Msú Šaľa)

Likvidácia požiaru prebiehala vyše 18 hodín, pre silné zadymenie museli hasiči používať autonómne dýchacie prístroje. Prostredníctvom ťažkej techniky museli vynášať horiace stohy slamy do vonkajších priestorov areálu, kde ich následne rozoberali a hasili. „Na mieste udalosti boli prítomní okrem riadiaceho dôstojníka a zisťovateľa príčin vzniku požiarov aj príslušníci z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania. V dôsledku požiaru vznikla materiálna škoda, ktorá je predbežne vyčíslená na hodnotu 460.000 eur,“ informoval HaZZ.

(Zdroj: FB / Msú Šaľa)

Deň po prvotnej likvidácii požiaru museli hasiči v areáli strednej školy zasahovať znova, pretože slama vynesená zo stajne začala opäť dymiť. „Hasiči si nestačili ani vydýchnuť a pokračovali s prácou na mieste nešťastnej udalosti. Z areálu sa totiž popoludní znovu šíril dym. Hasiči majú situáciu pod kontrolou,“ informoval v stredu (24. 7.) popoludní Mestský úrad v Šali.

Prečítajte si aj