Piatok 27. decembra, 2024
Vianočný stromček je tradičným prvkom Vianoc. Pečené vianočné stromčeky vnesú sviatočnú atmosféru aj do vašej kuchyne. (Foto: Anikó Hanzlová)
»

Potešte svoju rodinu vianočnými stromčekmi z lístkového cesta (Recept)

Nedávno sme vám priniesli vianočné recepty na čarovné perníčky a slané zemiakové pagáče. Tentokrát sme si pre vás pripravili rýchlu sviatočnú dobrotu, ktorou potešíte nielen deti, ale aj dospelých. Vianočné stromčeky z lístkového cesta sa stali hitom na internete. Ak ste ich ešte neskúšali, môžeme iba odporučiť. Stačí jedno lístkové cesto a bežné suroviny, ktoré zvyčajne doma máte a za krátku chvíľu dokážete vykúzliť výborné pohostenie aj pre nečakanú návštevu alebo na vianočný večierok.

Určite nezabudnite do prípravy zapojiť aj deti, môžu cesto potierať kečupom a sledovať, ako im pred očami vznikajú sviatočné „ozdoby“ vhodné aj na jedenie. Vianočný stromček je tradičným prvkom Vianoc. Ligoce sa v obývačke a predáva sa tiež ako typická sviatočná ozdoba. Zastáva významné miesto v ponímaní najkrajších sviatkov v roku. Vďaka pečeným stromčekom vnesiete vianočnú atmosféru aj do svojej kuchyne.  

Suroviny:

1 lístkové cesto

Šunková saláma

Kečup

Oregano

Syr (ementál alebo eidam)

1 vajíčko na potretie

Špajdle na prepichovanie stromčekov

Postup:

Rozprestrieme si lístkové cesto na pracovnú dosku a mierne ho vyvaľkáme. V polovici cesto prekrojíme a pripravovať budeme iba jednu stranu, aby sme ju potom mohli druhou stranou cesta zatvoriť. Jednu stranu potrieme kečupom, posypeme oreganom a postupne na cesto poukladáme našu obľúbenú salámu. My sme použili šunkovú. 

Na salámu potom navrstvíme strúhaný syr alebo plátky syra a nakoniec prázdnu stranu cesta preložíme cez plnku.

Cesto nakrájame na pásiky a každý pásik prehneme zo strany na stranu tak, aby sme vytvorili vzor vianočného stromčeka. Na spodku necháme viac cesta a ako postupujeme vyššie, cesto zužujeme a tvarujeme, kým nezíska formu stromčeka. S cestom sa pracuje trošku nemotornejšie, pretože je lepivé, ale nakoniec aj tie menej vábivé stromčeky dostanú po upečení krásny tvar.

Stromčeky nakoniec prepichneme špajdlou (my sme jednu veľkú špajdlu prelomili na polovicu) a potrieme vajíčkom. Môžeme ešte dozdobiť strúhaným syrom alebo parmezánom. Následne vložíme pripravené pečivo do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme približne 15 minút do zlatista.

Po upečení môžeme vrchol stromčekov ešte ozdobiť vykrojenými hviezdičkami alebo potrieť pestom. My sme zvolili jednoduchú verziu. 

Prajeme vám dobrú chuť a príjemné sviatky!

Prečítajte si aj