Nedeľa 8. septembra, 2024
300. výročie narodenia kamaldulského mnícha Cypriána (1724-1775), FDC (Foto/ Pofis.sk)

Pošta vydala známku s motívom mnícha Cypriána

Slovenská pošta vydala v piatok poštovú známku Osobnosti: Mních Cyprián (1724 – 1775). Motív poštovej známky vizuálne stvárňuje legendu o mníchovi Cypriánovi. Inaugurácia novej známky je súčasťou liturgickej slávnosti v Zoborskom kláštore v Nitre, ktorou vyvrcholila púť k sv. Svoradovi-Andrejovi, patrónovi mesta Nitra.

300. výročie narodenia kamaldulského mnícha Cypriána (1724-1775), Pečiatkovaná známka (Foto/ Pofis.sk)

Mních Cyprián sa do histórie zapísal skonštruovaním lietajúceho stroja. Známka zachytáva, ako letí nad Červeným Kláštorom, sprevádzaný anjelom. Hárček zobrazuje motívy rastlín z jeho herbára, ktorý sa nachádza v zbierkovom fonde Prírodovedného múzea Slovenského národného múzea v Bratislave, informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Poštová známka rozmerov 44,4 x 54,4 milimetra vrátane perforácie vychádza vo forme hárčeka s jednou známkou. Technikou ocelotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom ju vytlačila česká tlačiareň. Nominálna hodnota známky je 3,50 eura.

300. výročie narodenia kamaldulského mnícha Cypriána (1724-1775), Známka (Foto/ Pofis.sk)

Súčasne s poštovou známkou bola vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 19. júla 2024 a domicilom obce Červený Kláštor. Motívom prítlače FDC obálky sú rastliny z Cypriánovho herbára. Na FDC pečiatke je dobový ornament.

Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je akademický maliar Dušan Kállay. Autorom rytiny známky, hárčeka a prítlače na FDC je akademický maliar Martin Činovský.

Prečítajte si aj