Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Liza Summer / pexels)

Post Bellum pri príležitosti zajtrajšieho Dňa vojnových veteránov zorganizuje verejnú zbierku

Ľudia na celom Slovensku budú môcť v piatok (10. 11.) počas Dňa vojnových veteránov kúpou červeného maku podporiť dokumentovanie príbehov pamätníkov z druhej svetovej vojny. Verejnú zbierku organizuje občianske združenie Post Bellum.

Zbierka bude prebiehať vo všetkých ôsmich krajských mestách a štyroch okresných mestách. „Cieľom je vyzbierať finančné prostriedky na dokumentovanie príbehov veteránov protifašistického a protikomunistického odboja. Ako poďakovanie za podporu si budú môcť darcovia pripnúť na oblečenie červené maky, ktoré sú celosvetovým symbolom spomienky a vyjadrenia rešpektu k vojnových veteránov,“ priblížili organizátori. Podporiť ju bude možné aj online darovaním na webe www.denveteranov.sk.

Post Bellum dokumentuje príbehy vojnových veteránov a pamätníkov 20. storočia s cieľom zachovať ich svedectvo. „Poznanie našej minulosti nám pomáha pochopiť našu prítomnosť a ponúka nám možnosť slobodne a demokraticky formovať našu budúcnosť. Aj preto je dôležité dokumentovať a pripomínať si príbehy ľudí, ktorí sa postavili zlu – bojovali proti útlaku, okupácii či totalitám,“ uviedla riaditeľka združenia Sandra Polovková. Dodala, že združenie dokumenty približuje mladým na školách vo forme kino príbehov a workshopov, a prostredníctvom výstav, diskusií a kultúrnych podujatí aj širokej verejnosti.

Prečítajte si aj