Piatok 20. septembra, 2024
Poslanci NR SR počas rokovania (Foto TASR/ Jakub Kotian)

Poslanci pokračujú v schôdzi, rokujú o návrhu zrušiť ÚŠP

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú od pondelka rána v 6. schôdzi NR SR. Vrátili sa k novele Trestného zákona, ktorá predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Rokovanie začínajú diskusiou k návrhu vlády, aby sa o novele rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Do rozpravy sa písomne prihlásilo 58 poslancov.

Po odsúhlasení skráteného konania by mali poslanci rokovať o novele v prvom a následne aj v druhom čítaní. Nasledovať by mal návrh na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a ďalšie rokovanie o tejto novele v prvom a druhom čítaní. Na programe schôdze je ešte viac ako 20 bodov, medzi nimi aj poslanecké návrhy zákonov.

G. Grendel: Rušenie ÚŠP je nehoráznosť, novela pomáha páchateľom, nie obetiam

Zrušenie ÚŠP je nehoráznosť, novela Trestného zákona pomôže viac páchateľom ako obetiam. Vyhlásil to poslanec NR SR Gábor Grendel (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) v pléne parlamentu počas diskusie o návrhu na prerokovanie novely v skrátenom legislatívnom konaní.

G. Grendel vidí v pretláčaní novelizácie v zrýchlenom režime záujem vládnej koalície o pomstu a o pomoc „svojim ľuďom“ podozrivým z páchania ekonomických trestných činov a korupcie. Negatívne vníma aj návrhy na znižovanie trestov za majetkovú trestnú činnosť. Novelizáciu označil za morálnu a justičnú vlastizradu. Tvrdí, že v skrátenom konaní ide vláda zničiť spravodlivosť a ohroziť bezpečnosť Slovenska. Zmeny plynúce z novely označil za pozvánku na uplácanie a branie úplatkov.

Pripomenul aj výhrady Európskej komisie k procesu prijímania zmien. Poukázal aj na viaceré stanoviská odborníkov či rady prokurátorov, ktoré hovoria o možnom negatívnom vplyve presunu agendy ÚŠP na krajské prokuratúry na rýchlosť konaní a o oslabení boja proti závažnej kriminalite.

Rokovanie o zmenách v zrýchlenom režime kritizoval aj Branislav Vančo (PS). Pripomenul, že rokovanie v zrýchlenom režime je podľa zákona povolené v závažných prípadoch, keď sú ohrozené ľudské práva či pri hrozbe hospodárskych škôd a podobne. Práve predložená novelizácia podľa neho ohrozuje ľudské práva a bezpečnosť, a jej schválenie by spôsobilo hospodárske škody. Obdobne to vníma aj Marián Čaučík (KDH).

S G. Grendelom a Vančom súhlasí aj Mária Kolíková (SaS). „Mení sa úplné nastavenie toho, čo spadá pod závažné trestné činy, na ktoré je naviazané ďalšie množstvo úprav a ustanovení, ktoré súvisia s možnosťou vôbec odstíhať závažné trestné činy,“ podotkla. Obáva sa zníženia efektivity vyšetrovania závažnej trestnej činnosti. Martina Holečková (KDH) upozornila aj na riziko, že Slovensko príde o možnosť čerpania eurofondov.

L. Plaváková: Novela Trestného zákona bola predložená bez odbornej diskusie

Skrátené legislatívne konanie sa využíva pri mimoriadnych prípadoch, no vládna koalícia ho využíva vo väčšine doposiaľ podaných návrhov. V diskusii v NR SR k návrhu na skrátené legislatívne konanie (SLK) pri vládnej novele Trestného zákona to uviedla poslankyňa Lucia Plaváková (PS). Dodala, že návrh bol pripravený bez verejnej odbornej diskusie a vláda v tomto smere neplní vlastné programové vyhlásenie.

L. Plaváková pripomenula, že k SLK možno pristúpiť za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody. Dodala, že vláda predložila doposiaľ z 21 návrhov 15 v skrátenom konaní. Tieto návrhy by mal podľa nej preskúmať Ústavný súd (ÚS) SR.

Súčasná vládna koalícia sa podľa nej v programovom vyhlásení vlády (PVV) tvárila, že zlú prax SLK z minulosti chce napraviť, no svoj program neplní. Píše totiž, že „uskutočňovaniu kľúčových rozhodnutí bude predchádzať konkrétna forma verejných konzultácií“. O návrhu novely Trestného zákona podľa nej diskutovali len „trestnoprávni priatelia koalície“. Vláda tiež podľa PVV sľubovala zvýšiť participáciu verejnosti pri prijímaní zákonov a iných právnych predpisov. Dodala, že predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa v minulosti viackrát negatívne vyjadril k SLK.

Novela je podľa L. Plavákovej pripravená narýchlo bez odbornej verejnej diskusie, pretože ju koalícia nepotrebuje. „Zmena je šitá na mieru na ľudí, ktorí majú problémy so súčasným znením a potrebujú zabezpečiť beztrestnosť,“ dodala.

Prečítajte si aj