Utorok 22. októbra, 2024
Na snímke predseda mimoparlamentnej strany Národná koalícia Rudolf Huliak. (Foto: FB / Národná Koalícia / Nezávislí Kandidáti)

Poslanci okolo R. Huliaka odchádzajú z klubu SNS, koalíciu budú podporovať

Traja poslanci Národnej rady (NR) SR okolo predsedu mimoparlamentnej strany Národná koalícia Rudolfa Huliaka odchádzajú z poslaneckého klubu koaličnej SNS. Oznámil to v utorok v parlamente Huliak s tým, že napriek tomu budú naďalej dodržiavať koaličnú zmluvu a podporovať vládu Roberta Fica (Smer-SD).

Poslanec tento krok odôvodnil tým, že odkedy spolu s kolegami Ivanom Ševčíkom a Pavlom Ľuptákom prezentovali svoju žiadosť o zmenu názvu klubu SNS a väčšie zviditeľnenie ich strany Národná koalícia, začali byť ignorovaní a „absolútne odpojení“ od diania v klube. „Absolútne nám bol zamedzovaný akýkoľvek styk s informáciami, totálna ignorancia, zablokovanie prístupu na koaličné rady, ktoré už boli odvtedy dve,“ vyhlásil Huliak s tým, že preto nemali ani možnosť zapojiť sa do vyjednávania o štátnom rozpočte a predniesť svoje požiadavky.

Po odchode z klubu SNS sa stanú nezávislými poslancami. „Ale chceme deklarovať, že v plnej miere podporujeme vládu Roberta Fica, budeme hlasovať v rámci koaličnej zmluvy, dodržiavať vládny program a budeme absolútne súčinní, čo sa týka dodržiavania koaličnej zmluvy. Vrátane akceptácie nominanta Hlasu-SD na post predsedu Národnej rady, ktorého už by bolo vhodné zvoliť,“ konštatoval Huliak.

Predsedovia ďalších dvoch koaličných strán Smeru-SD a Hlasu-SD Robert Fico a Matúš Šutaj Eštok by mali podľa neho nájsť spôsob, ako komunikovať s predstaviteľmi Národnej koalície. Iba takýmto spôsobom môžu zabezpečovať kontinuitu pri hlasovaní v NR SR a ďalšie kroky na podporu súčasnej vlády. Avizoval tiež, že chcú požiadavky zo svojho programu predkladať v parlamente aj ako poslanecké návrhy.

Prečítajte si aj