Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky a podpredsedníčka Výboru pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (SaS). (Zdroj: FB / Vladimíra Marcinková)

Poslanci neprijali uznesenie k deportáciám ukrajinských detí do Ruska

Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatkovom hlasovaní neprijali uznesenie k deportáciám ukrajinských detí do Ruska. To hovorilo okrem iného o odsúdení daných krokov aj výzve pre slovenskú vládu na pridanie sa k Medzinárodnej organizácii pre návrat ukrajinských detí. Návrh predložila skupina opozičných poslancov zo SaS.

„Od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy vo februári 2022 bolo násilne presunutých do Ruska 20.000 ukrajinských detí, avšak ukrajinské údaje hovoria, že počet týchto detí je niekoľkonásobne vyšší a pohybuje sa v státisícoch. Tieto deti sú osvojované ruskými rodinami a často sa stávajú obeťami rôznych druhov násilia vrátane sexuálneho či obeťami obchodovania s ľuďmi,“ odôvodnili predkladatelia návrh.

Bezpečný návrat detí na Ukrajinu a stretnutie s ich biologickými rodinami musí byť podľa nich prioritou každej demokratickej krajiny medzinárodného spoločenstva.

Predkladateľka návrhu Vladimíra Marcinková (SaS) kritizovala koalíciu za to, že nepodporila, aby sa Slovensko pridalo k 33 krajinám sveta, ktoré pomáhajú Ukrajine monitorovať a dohľadať unesené, Ruskom deportované deti.

„Vláda sa odmieta pridať, pomôcť koalícii krajín, ktorá sa snaží týmto deťom vrátiť život, pretože sú rusifikované, násilne adoptované do iných ruských rodín, ich rodičia o nich nemajú žiadnu informáciu,“ povedala na tlačovej konferencii s tým, že medzinárodná koalícia krajín už časť detí dokázala vrátiť späť do svojich domovov. Vláda podľa V. Marcinkovej stratila akúkoľvek snahu zachovať si tvár pred svetom a toto jej konanie „je hanbou pre celú našu krajinu, ktorú reprezentuje“.

Prečítajte si aj