Utorok 1. októbra, 2024
Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská (foto: FB Ľubomír Kubáň - primátor mesta Ružomberok)

Poslanci neodobrili správu komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím

Poslanci Národnej rady (NR) SR nezobrali na vedomie správu o činnosti komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2023. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní. Správu prišla do NR SR predstaviť v minulom týždni komisárka Zuzana Stavrovská. Z dokumentu vyplýva, že v minulom roku doručili na Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím 758 podnetov. Na preskúmanie podali ľudia 64 percent podaní. O poskytnutie poradenstva požiadalo 35 percent. Podnetov na zmenu legislatívy tvorilo jedno percento zo všetkých podaní.

Na úrad komisára prišli podnety na posúdenie, respektíve preskúmanie rozhodnutí orgánov verejnej správy z rôznych oblastí. Ide o zamestnanosť a kompenzácie, občianskoprávnu a rodinnoprávnu agendu, zdravotníctvo a sociálne poistenie, bezbariérovú prístupnosť, sociálne služby, ako aj starostlivosť o maloletých a vzdelávanie.

Individuálne podnety vybavujú na úrade šiesti právnici v trvalom pracovnom pomere. „To znamená mimoriadnu pracovnú záťaž každého jedného právnika, ktorý musí denne ukončiť komplexné vybavovanie až 3,5 podnetu pri 220 pracovných dňoch,“ upozornila v správe Stavrovská.

V roku 2023 bolo ukončených 634 podnetov, z toho odložených bolo 92 podnetov. Úrad skonštatoval porušenie Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím v 18 článkoch dohovoru s celkovým počtom 122 porušení. V roku 2023 na základe posudzovania individuálnych podnetov uložila komisárka 36 nových opatrení na nápravu.

Stavrovská pripomenula, že ľudia so zdravotným postihnutím sa naďalej často stretávajú s diskrimináciou a prekážkami, ktoré im bránia zúčastňovať sa na živote spoločnosti na rovnakom základe ako ostatní. „Bežne sa im napríklad upiera právo na začlenenie do školy a na pracovisko, na nezávislý život v komunite, právo voliť, zúčastňovať sa na športových a kultúrnych aktivitách, požívať sociálnu ochranu, mať prístup k spravodlivosti, súhlasiť s lekárskym ošetrením alebo ho odmietnuť, alebo slobodne vstupovať do právnych záväzkov, ako je otvorenie bankového účtu, dedenie či kúpa nehnuteľnosti,“ pripomenula v správe.

Prečítajte si aj