Štvrtok 19. septembra, 2024
Plénum počas pokusu o otvorenie 10. schôdze Národnej rady SR o vyslovení nedôvery ministerke kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) v Bratislave 13. februára 2024 (Foto/ TASR Jaroslav Novák)

Poslanci nebudú odvolávať Šimkovičovú, návrh sa presunie na ďalšiu schôdzu

Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú v utorok rokovať o návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). V rokovacej sále nebola ani na druhý pokus nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, prítomných ich bolo len 53. Keďže parlament nebol uznášaniaschopný, predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) ukončil schôdzu. Zároveň informoval, že v zmysle rokovacieho poriadku bude tento bod mimoriadnej schôdze, teda návrh na odvolanie ministerky, navrhnutý do programu nasledujúcej schôdze NR SR.

Michelko si nemyslí, že koalícia bude obštruovať ďalšie odvolávanie Šimkovičovej

Koalícia by nemala obštruovať pri ďalšom pokuse o odvolávanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) v parlamente. Predpokladá to predseda výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS). Uviedol to po tom, ako sa pre nedostatok poslancov nerokovalo o návrhu na vyslovenie nedôvery šéfke rezortu.

„Myslím si, že nebudeme toto obštruovať, jednoducho prebehne a jednoducho sa povie, čo sa povedať dá, len, samozrejme, musí byť ministerka prítomná,“ poznamenal.

Zároveň skritizoval opozíciu, že mimoriadna schôdza bola v čase Šimkovičovej neprítomnosti. „Bolo by neobvyklé, ak by bola ‚odvolávačka‘ bez fyzickej prítomnosti ministerky, takže bude zrejme potom, keď sa vráti,“ dodal.

Podľa M. Šimečku je postup pri rokovaní o odvolávaní Šimkovičovej je nedôstojný

Priebeh mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR o odvolávaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) a aj ďalší postup označil predseda PS Michal Šimečka za nedôstojný. Nerozumie, prečo predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) nezaradil schôdzu na termín, v ktorý by mohla prísť aj ministerka. Šimkovičová je totiž na pracovnej ceste.

Poslankyňa Zora Jaurová (PS) avizuje, že opozícia bude kroky ministerky naďalej „veľmi pozorne sledovať“. Pripomenula, že na aktuálnej schôdzi je predložených niekoľko návrhov, ktoré sa týkajú rezortu kultúry. Myslí si, že do ďalšieho pokusu o odvolávanie ministerky sa nazbierajú ďalšie dôvody na jej odchod. M. Šimečka dodal, že nie je vylúčené, že sa budú pokúšať o odvolávanie ďalších ministrov.

M. Šimečka pripomenul, že schôdza sa mohla konať aj minulý týždeň v piatok (9. 2.), keď ministerka nebola odcestovaná. Vzhľadom na to, že sa schôdza nezačala pre nedostatok poslancov, mohol P. Pellegrini podľa M. Šimečku zaradiť bod na aktuálnu riadnu schôdzu. „Považujem rozhodnutie predsedu parlamentu za hraničný výklad rokovacieho poriadku, pretože stále mohol zaradiť tento bod na prebiehajúcu schôdzu,“ doplnila Z. Jaurová s tým, že M. Šimkovičová ignoruje NR SR aj podpisy, ktoré občania dali pod výzvu na jej odstúpenie.

O návrhu na odvolanie ministerky sa malo rokovať v pondelok (12. 2.), no parlament nebol uznášaniaschopný. Rovnaký scenár sa opakoval aj v utorok. V rokovacej sále bolo prítomných málo poslancov, preto sa rokovanie nemohlo začať. P. Pellegrini presunul návrh na odvolanie na nasledujúcu schôdzu NR SR.

Návrh na odvolanie M. Šimkovičovej podali opoziční poslanci z PS a SaS. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti.

Prečítajte si aj