Piatok 20. septembra, 2024
(Zľava) minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) si podáva ruku s bývalým prezidentom Policajného zboru a súčasným poslancom NRSR Tiborom Gašparom (Smer-SD). (FOTO TASR - Jakub Kotian)

Poslanci budú mať skrátený čas na rozpravu k novele Trestného zákona

Diskusia v pléne Národnej rady (NR) SR k novele Trestného zákona, ktorá je v druhom čítaní, bude skrátená na 62 hodín. Navrhol to Marián Saloň (Smer-SD) v úvode 9. schôdze, parlament to schválil. Rokovanie pokračuje od 14.00 h.

„Tento časový priestor bude dostatočný pre každého poslanca vyjadriť sa k zákonu. Tento čas predstavuje približne 24 minút na poslanca,“ odôvodnil návrh Saloň s tým, že to umožňuje rokovací poriadok NR SR. Ide podľa neho o približne dva rokovacie týždne, teda diskutovať sa bude môcť osem rokovacích dní.

Poslanci sa do rozpravy môžu hlásiť písomne, vtedy majú na vystúpenie 20 minút. Následne sa otvorí časť rozpravy, do ktorej sa prihlasujú ústne, v nej môžu rečniť 10 minút. Na každého rečníka sa dá reagovať faktickou poznámkou. Opozícia využila v januári rozpravu, aby natiahla rokovanie o novele Trestného zákona, s ktorou nesúhlasí. O návrhu na skrátené legislatívne konanie sa diskutovalo tri rokovacie týždne. Následná debata o novele Trestného zákona v prvom čítaní bola skrátená na 20 hodín. Koalícia vtedy tvrdila, že poslanci už dostali dostatočný priestor vyjadriť sa, keďže už reagovali aj na obsah novely.

SaS namieta skrátenie diskusie k Trestnému zákonu, obštrukcie neplánuje

Strana SaS namieta skrátenie diskusie k novele Trestného zákona aj v druhom čítaní. Napriek tomu, že koalícia dala k druhému čítaniu dlhší čas na diskusiu než v prvom, podľa SaS to nestačí. Prípadné obštrukcie v pléne liberáli neplánujú. Vyplýva to z vyjadrenia lídra strany Richarda Sulíka na stredajšej tlačovej konferencii. Skonštatoval, že opozícia bude pokračovať v boji za zachovanie právneho štátu aj v organizácii protestov.

Mária Kolíková (SaS) zdôraznila, že parlamentná debata spočíva v diskusii opozície s koalíciou, ktorá je aktívne prítomná. To sa podľa nej nedeje, keďže sa členovia vlády a koalície do rozpravy nezapájajú. Upozornila tiež, že vzhľadom na avizované zmeny ani odborníci v praxi nevedia, čo a ako sa bude meniť v Trestnom zákone. Práve ľudia v praxi sa pritom budú musieť podľa jej slov riadiť aj v prípade, ak zmeny začnú platiť zo dňa na deň.

Kolíková s Ondrejom Dostálom (SaS) tiež ozrejmili, že do stanoveného času 60 hodín na diskusiu sa zarátava aj prednesenie pozmeňujúcich návrhov. Dostál ďalej vysvetlil, že poslanci majú možnosť svoje vystúpenie odovzdať písomne, ak ho nestihnú predniesť, a to aj ak obsahujú pozmeňujúce návrhy. Hlasovať by sa o nich podľa neho tiež malo.

Prečítajte si aj