Utorok 22. októbra, 2024
Elon Musk vystupuje na pódiu na predvolebnom podujatí Donalda Trumpa na Butler Farm Show v Pensylvánii (Anna Moneymaker/ Getty Images)
»

Elon Musk podporuje Trumpa prostredníctvom svojho politického výboru

Multimiliardár a šéf spoločnosti Tesla Elon Musk založil v máji tohto roku nový politický akčný výbor s názvom America PAC. Príslušný kanál s používateľským menom „@america“ je na platforme X dostupný od soboty 5. októbra.

Cieľom akčného výboru je podporovať kandidátov, ktorí sa zasadzujú za celý rad hodnôt vrátane „bezpečných hraníc, rozumných vládnych výdavkov a slobody prejavu“. Musk v sobotu na túto platformu napísal:

Šesť základných hodnôt

Výbor na sociálnych sieťach zdôrazňuje šesť kľúčových priorít: bezpečné hranice, rozumné výdavky, bezpečné mestá, spravodlivý súdny systém, sloboda prejavu a sebaobrana.

„America PAC bol založený na podporu týchto základných hodnôt a lídrov, ktorí za ne bojujú,“ napísal výbor. Zdôraznil, že otázky, ktoré presadzuje, ovplyvňujú každodenný život Američanov a sú blízke srdciam voličov.

Okrem toho sa PAC vyjadril aj k otázke nelegálnej imigrácie, pričom poukázal na údaje o náraste počtu nelegálnych prekročení hraníc v posledných rokoch. „Počet nelegálnych prisťahovalcov v Pensylvánii sa zvýšil o 241 %, čo stálo daňových poplatníkov viac ako 1,64 miliardy dolárov (1,49 miliardy eur) za vlády Bidena / Harrisovej,“ napísal PAC na X.

PAC tiež obviňuje Bidenovu administratívu z toho, že „vedome umožnila prisťahovať sa do Spojených štátov celkovo 425 431 ilegálnym prisťahovalcom odsúdeným za trestné činy, vrátane 13 099 za vraždy a 15 811 za sexuálne útoky“.

PAC preferuje Trumpa

V ďalšom príspevku America PAC označil bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa za jediného prezidentského kandidáta, ktorý je schopný splniť priority PAC.

Trump dlhodobo považuje obmedzenie nelegálneho prisťahovalectva za ústrednú tému svojho politického programu. Počas svojej prezidentúry začal stavať múr pozdĺž hranice medzi USA a Mexikom, presadzovať prísnejšie imigračné zákony a znižovať počet nelegálnych prekročení hranice.

Vo svojej kampani na rok 2024 tieto sľuby obnovil. Sľúbil tiež dokončiť hraničný múr, obnoviť politiku „zostaňte v Mexiku“ pre žiadateľov o azyl, zaviesť prísnejšie tresty za nelegálny vstup a deportovať ľudí, ktorí sú v Spojených štátoch nelegálne.

Trump tiež sľúbil, že sa bude zaoberať aj ďalšími dôležitými problémami, na ktoré upozornila organizácia America PAC. Medzi ne patrí potlačenie kriminality, zníženie zbytočných federálnych výdavkov a zabezpečenie efektívnejšieho využívania peňazí daňových poplatníkov.

Musk na zhromaždení v Butleri

Na nedávnom Trumpovom predvolebnom zhromaždení v Butleri sa zúčastnil aj Musk, ktorý sa prihovoril davu. Povedal: „Sloboda prejavu je základom demokracie. Ak ľudia nevedia, čo sa deje, ak nepoznajú pravdu, ako sa môžu informovane rozhodnúť? Demokracia si vyžaduje slobodu prejavu. Preto existuje prvý článok ústavy. A druhý článok je na to, aby sme zabezpečili, že budeme mať prvý článok.“

Zdôraznil, že Trump musí vyhrať, aby sa zachovala ústava. „Musí vyhrať, aby sa zachovala demokracia v Amerike.“

Harrisová vedie v prieskumoch tesne pred Trumpom

America PAC vo vyhlásení na svojej webovej stránke oznámila, že aktívne naberá zamestnancov. Tí by mohli očakávať nástupný plat 30 dolárov na hodinu plus bonus závislý od výkonu. Výbor však už nemá veľa času: prezidentské voľby sa konajú už 5. novembra, teda za necelý mesiac.

Najnovšie prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Trump a jeho súperka, demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová, si v súboji o prezidentské kreslo šliapu na päty. Podľa amerického prieskumného portálu „FiveThirtyEight“ vedie Harrisová o 2,5 %. Prieskumy v siedmich kľúčových štátoch zároveň naznačujú, že oboch kandidátov od seba delí len tesný rozdiel.

Rozhodujúcim faktorom, ktorý ovplyvní výsledky volieb, je volebná účasť. Strany oboch kandidátov sa snažia zmobilizovať svojich priaznivcov a osloviť tých, ktorí ešte nie sú rozhodnutí.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj