Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Fofo: cottonbro studio / Pexels)

Posilnite si imunitu prírodnou cestou

Či už chcete bojovať proti sezónnej chrípke, prechladnutiu alebo len chcete byť zdravší, existujú prirodzené spôsoby, ako posilniť svoj imunitný systém. Správne fungujúci imunitný systém má všetky nástroje potrebné na boj proti chorobám, ako je sezónna chrípka a bežné prechladnutie. Zdravý imunitný systém pomáha pri ochrane vášho tela aj pred vážnejšími ochoreniami, ako je prasacia (vtáčia) chrípka či rakovina. Existuje viacero spôsobov, ako si prirodzene zlepšiť imunitu. Okrem toho je možné prijať preventívne opatrenia na minimalizáciu rizika infekcie, aby sa váš imunitný systém s choroboplodnými zárodkami vôbec nestretol.

Zmeňte stravu

Na účinnú podporu imunitného systému konzumujte stravu, ktorá obsahuje veľa antioxidantov. Tie sú prítomné v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Ďalej si vyberajte zdravé tuky, napríklad omega-3 mastné kyseliny. Nachádzajú sa v tučných rybách, ľanových semienkach alebo krilovom oleji. 

Pridanie cesnaku a zázvoru do stravy tiež pomôže prirodzene posilniť vašu imunitu. A zostaňte hydratovaní… vodou!

Voda je potrebná na správne fungovanie vášho tela, ako aj na to, aby ste udržali váš imunitný systém v čo najlepšej forme. Ak neprijímate dostatok vody, budete unavení, vaša pokožka bude suchá, môžete začať trpieť bolesťami hlavy a vaše telo sa tak môže dostať do stavu, keď nebude schopné bojovať s chorobami, ako je  chrípka.

Bylinky a doplnky stravy

Hoci výskumy sa nezhodujú v tom, či vitamín C dokáže zlepšiť imunitu, existujú výskumy, ktoré dokázali, že tento vitamín môže pomôcť znížiť počet prechladnutí. Háčik je v tom, že ho treba užívať pravidelne, nielen keď začnete cítiť, že sa blíži prechladnutie. Bylinky ako echinacea a baza čierna pomáhajú skrátiť trvanie príznakov nachladnutia. Ich užívanie pri prvých príznakoch prechladnutia pomôže skrátiť dobu, počas ktorej trpíte. Najviac vitamínu C obsahujú napríklad čierne ríbezle, paprika, pomaranče, citróny, kiwi, ale aj brokolica, petržlenová vňať či kapusta.

Odstráňte alergény

Prvým krokom k odstráneniu potravinových alergénov je určiť, na ktoré potraviny ste alergickí alebo ich neznášate. Môžete to zistiť u vášho alergológa alebo prírodného liečiteľa. Po identifikácii alergénu vám alergológ alebo naturopat pomôže so znižovaním precitlivenosti organizmu, alebo vám pomôže alergén vylúčiť zo stravy. Po odstránení týchto alergénov z vášho organizmu bude váš imunitný systém schopný správne fungovať a sústrediť sa na ničenie choroboplodných zárodkov, napríklad pri sezónnej chrípke.

Pravidelne cvičte

Mierne cvičenie, napríklad rýchla chôdza 20 až 30 minút denne, pomôže mobilizovať vaše biele krvinky. Tieto bunky sú zodpovedné za ochranu pred infekciami, ako je aj sezónna chrípka.

Znížte vplyv toxínov z prostredia

Jedným z najlepších preventívnych krokov, ktoré môžete urobiť všeobecne pre svoje zdravie, je obmedziť vystavenie sa toxínom v životnom prostredí. Dlhodobé vystavenie sa znečistenému ovzdušiu, cigaretovému dymu, čistiacim prostriedkom atď. zaťažuje váš imunitný systém. Vystresovaný imunitný systém je náchylnejší na ochorenia ako napríklad sezónna chrípka. Snažte sa kupovať ekologické a prírodné čistiace prostriedky, aby ste znížili pôsobenie toxických chemikálií na váš organizmus. Hoci môžu byť o niečo drahšie ako tradičné čistiace prostriedky, je to jednoduché preventívne opatrenie, ktorým sa môžete chrániť. 

Naučte sa zvládať stres

Zatiaľ čo príležitostný stres môže skutočne pomôcť budovať váš imunitný systém, chronický stres môže váš imunitný systém oslabiť. U niektorých jedincov má stres sezónny charakter – napríklad niektorí ľudia zažívajú viac stresu počas sviatkov, zatiaľ čo iní majú viac stresu v čase platenia daní atď. Preventívnym krokom, ktorý môžete urobiť, je naučiť sa, ako sa so stresom vhodne vyrovnať. Pomôcť môže napríklad meditácia, joga, fyzická aktivita alebo rozhovor s poradcom atď.

Umyte si ruky!

Jedným z najjednoduchších a najlacnejších preventívnych opatrení na zastavenie šírenia chorôb, ako je aj sezónna chrípka, je umývanie rúk. Môže sa to zdať jednoduché, ale mnoho ľudí nemá vo zvyku účinné hygienické postupy, ako napríklad umývanie rúk. 

Dostatok spánku

Ďalším preventívnym opatrením, ako sa vyhnúť ochoreniu, je spať celých 8 hodín. Okrem toho, že sa budete cítiť oddýchnutejší a bdelší, pomôže to stabilizovať váš imunitný systém. Najideálnejšie je, ak sa vám podarí zaspať do desiatej večer a vstať po šiestej ráno. Vtedy je vo vašom tele najvyššia hladina melatonínu a v tomto čase je spánok najkvalitnejší.

Napravte sa

Ďalším preventívnym opatrením, ktoré vám pomôže prirodzene posilniť imunitu, je návšteva chiropraktika. Za správne fungovanie vášho imunitného systému zodpovedá váš nervový systém. Pravidelná chiropraktická liečebná starostlivosť o telo pomôže obnoviť normálne fungovanie vášho nervového systému, čo mu umožní správne fungovať a pomáhať aj v boji proti chorobám, ako je chrípka. „Napravovacia“ chiropraktická starostlivosť znamená preventívnu starostlivosť – pravidelne navštevujte svojho chiropraktika, aj keď nemáte bolesti. Tento prirodzený prístup k starostlivosti o zdravie je ďalším preventívnym krokom, ktorý môžete podniknúť, aby ste zabezpečili, že váš imunitný systém bude celoročne fungovať na čo najvyššej úrovni.

Hoci budete dodržiavať len niektoré z týchto tipov, veľmi pravdepodobne zaznamenáte zlepšenie svojej odolnosti voči infekciám.


Z pôvodného článku preložila Petra Adamicová.

Prečítajte si aj