Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia

Posilnenie školských tímov: kľúč ku kvalitnému vzdelávaniu

Minister školstva Daniel Bútora zdôraznil, že by sme nemali klásť dôraz iba na počet školských tímov, ale tiež na ich kvalitu.

Tieto tímy budú postupne financované zo štátneho rozpočtu. V súčasnosti sú financované kombináciou zo štátneho rozpočtu a projektov z európskeho sociálneho a investičného fondu.

Proces prechodu na financovanie zo štátneho rozpočtu bude trvať približne tri roky a má byť ukončený do roku 2026 alebo 2027.

Kto tvorí školský podporný tím?

Čo sa týka zloženia školského podporného tímu, ten sa skladá z odborných zamestnancov, konkrétne pedagogických asistentov, špeciálnych pedagógov, psychológov a sociálnych pracovníkov. Vzhľadom na narastajúce problémy s duševným zdravím a správaním študentov na školách je podľa riaditeľky Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, Janetty Motlovej, mimoriadne dôležité, aby tieto tímy existovali.

Predpokladá sa, že do roku 2026 budú mať školy stabilný prístup k odborným zamestnancom na všetkých úrovniach, informovala Petra Saksová, ktorá vedie kanceláriu generálneho riaditeľa Národného inštitútu vzdelávania a mládeže.

Prečítajte si aj