Piatok 18. októbra, 2024
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) (Foto: NR SR)

Portál InfoVojna nemá podľa Nadácie Zastavme korupciu splnené základné registračné a evidenčné povinnosti: sankcia mu však nehrozí

Mimovládna organizácia Nadácia Zastavme korupciu (NZK) podala podnety na ministerstvo kultúry za neplnenie evidenčných a registračných povinností niektorých médií označovaných ako alternatívne či dezinformačné, vrátane portálu InfoVojna. V zmysle platnej legislatívy sa každý spravodajský portál musí registrovať v evidencii spravodajských webových portálov a v registri partnerov verejného sektora. Cieľom tejto regulácie je zvýšenie transparentnosti a plurality mediálnych obsahov.

Nadácia Zastavme korupciu podala podnety na tzv. alternatívne média

NZK na svojej stránke informovala, že podala podnety na ministerstvo kultúry za to, že si niektoré „alternatívne“ či „dezinformačné“ médiá neplnia svoje evidenčné povinnosti. Jedným z nich má byť aj portál InfoVojna.

V zmysle zákona o vydavateľovi publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie by sa každý spravodajský portál mal registrovať do evidencie spravodajských webových portálov rezortu kultúry a je povinný zapísať sa aj do registra partnerov verejného sektora. 

Zoznam spravodajských webových portálov, ktorý vedie ministerstvo kultúry, je verejne prístupný, každý má právo nahliadnuť do zoznamu a skontrolovať si, či si konkrétny spravodajský portál splnil registračné povinnosti. Rovnako ktokoľvek smie lustrovať v registri partnerov verejného sektora. 

V dôvodovej správe k zákonu sa uvádza, že účelom zavedenia týchto povinností bolo zvýšenie transparentnosti. „S cieľom zabezpečiť pluralitu mediálnych obsahov a zvýšiť transparentnosť pri zverejňovaní vlastníckych vzťahov sa navrhuje zaviesť zákonnú povinnosť vydavateľa periodickej publikácie a prevádzkovateľa spravodajského webového portálu pred začatím vydávania alebo sprístupňovania periodickej publikácie, zapísať sa do registra partnerov verejného sektora, ako aj povinnosť počas vydávania alebo sprístupňovania periodickej publikácie byť zapísaní v registri partnerov verejného sektora, ktorá ak nebude splnená, ministerstvo vykoná výmaz zo zoznamu periodickej tlače z vlastného podnetu.“

Podľa NZK sa v registri partnerov verejného sektora uvádzajú všetky osoby, ktoré môžu mať na portál vplyv a formujú jeho obsah. „To je často pri dezinfoweboch zahmlené,“ komentuje mimovládka.

Je ministerka Šimkovičová v konflikte záujmov?

Pod pojem spravodajský portál podľa platnej legislatívy (§2 ods. 5 zákona o publikáciach) sa zaraďuje  „periodická publikácia, ktorá sprostredkúva širokej verejnosti pravidelne aktualizované komunikáty novinárskej povahy prostredníctvom aplikácie alebo webového sídla pod spoločným názvom webovej domény druhej úrovne alebo nižšej úrovne, ak nie je jej prílohou alebo osobitným obsahom; za pravidelné aktualizovanie sa považuje aktualizovanie, ktoré sa realizuje najmenej jedenkrát za týždeň“. V zmysle tejto definície Infovojna spĺňa kritériá pre spravodajský web.

Podľa NZK portál InfoVojna venoval ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nom. SNS) len za mesiac máj rozsiahly priestor na prezentáciu v štyroch príspevkoch.

InfoVojna prevzala aj videorozhovor, ktorý Šimkovičová poskytla pre české alternatívne Rádio Universum. Podľa mimovládky tam ministerka hovorí o „ideologickej propagande médií, protitlaku alternatívnych v informačnej vojne, politických mimovládkach s ich pavúčimi sieťami, úchylizácii a psychiatrizácii väčšinovej spoločnosti“.

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) po vypuknutí vojny na Ukrajine portál InfoVojna zablokoval, nakoľko NBÚ usúdil, že v súvislosti s touto témou portál šíri nepravdy a hoaxy. Rovnako dopadly weby Hlavné správy, Armádny magazín či Hlavný denník, pretože NBÚ vyhodnotil, že vykonávali škodlivú aktivitu.  

InfoVojna sa zablokovaniu zo strany NBÚ snažila predísť tým, že webovú doménu presťahovala zo Slovenska na Belize, čo však napokon nepomohlo. Naviac podľa slov NZK aj napriek presťahovaniu domény má naďalej registračné povinnosti na slovenskom ministerstve a v registri partnerov verejného sektora. Podobne sú na tom aj iné weby ako Hlavný denník, Bádateľ, Slobodný vysielač, Biblik, Veci verejné, Rady pre ženy, Plénum, Sila vedomia, Iné noviny, atď.

Šimkovičová je ako šéfka rezortu kultúry zodpovedná nie len za mediálnu politiku, ale zároveň jej ministerstvo je aj zodpovedné za riešenie podnetov z porušenia zákona. Legislatíva je však podľa NZK nedostatočná, pretože ak sa niekto neregistruje, nehrozí mu sankcia.

Prečítajte si aj