Pondelok 16. septembra, 2024
Bývalý prezident a republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump na ceste do Trump Tower po tom, ako bol uznaný vinným v trestnom procese v New Yorku 30. mája 2024 (Timothy A. Clary/ AFP via Getty Images)
»

Porota v New Yorku uznala Trumpa vinným. Čo sa bude diať ďalej?

Porota na manhattanskom súde v Trumpovom trestno-právnom procese rozhodla, že bývalý prezident je vinný v 34 bodoch obžaloby z falšovania obchodných dokumentov s úmyslom zakryť iný trestný čin. Počas procesu požiadal Trump dvakrát o odvolanie sudcu Merchana kvôli údajnému konfliktu záujmov. Napriek tomu, že bol uznaný vinným, Trump nemá zákaz kandidovať do Bieleho domu.

Trump sa tak stal prvým prezidentom v histórii USA, ktorý bol uznaný vinným zo zločinu. Hrozí mu väzenie, podmienečný trest alebo pokuta. To bude závisieť od sudcu Juana Merchana a tiež od odvolania. Manhattanský okresný prokurátor Alvin Bragg neuviedol, či prokurátori budú žiadať trest odňatia slobody.

Sudca stanovil termín vynesenia rozsudku na 11. júla, štyri dni pred republikánskym národným zjazdom, kde bude exprezident oficiálne vymenovaný za prezidentského kandidáta. Napriek tomu, že bol uznaný vinným, Trump nemá zákaz kandidovať do Bieleho domu.

Obvinenia

Šesťtýždňový súdny proces sa točil okolo platieb vo výške 130 000 dolárov, ktoré bývalý právny zástupca prezidenta Trumpa Michael Cohen mal zaplatiť pornoherečke Stormy Daniels, vlastným menom Stephanie Cliffordovej, pred prezidentskými voľbami v roku 2016.

Manhattanský prokurátor tvrdil, že Cohen vykonal platby v mene prezidenta Trumpa, aby si kúpil mlčanie Cliffordovej o údajnej afére, čo bývalý prezident popiera. Bragg tiež obvinil Trumpa, že preplatenie Cohenových platieb viedol  zavádzajúcim spôsobom v účtovníctve, aby zakryl iný trestný čin, čím sa mal dopustiť trestného činu falšovania obchodných záznamov.

Prokurátori sa opierali o newyorský volebný zákon, podľa ktorého malo ísť o trestný čin sprisahania „za účelom podpory alebo zabránenia zvolenia akejkoľvek osoby do verejnej funkcie nezákonnými prostriedkami“, ako aj o porušenie federálneho zákona o volebnej kampani, falšovanie iných obchodných záznamov či porušenie daňových zákonov.

Sudca Merchan rozhodol, že porota sa nemusela na protiprávnych činoch zhodnúť jednomyseľne.

Donald Trump počas celého súdneho procesu tvrdil, že je nevinný, čo sa týka akýchkoľvek trestných činov.

Čo bude ďalej?

Trestné činy, za ktoré bol Trump uznaný vinným, patria do takzvanej triedy E, čo je podľa newyorských zákonov najnižší stupeň. Za každý z nich hrozí maximálny trest štyri roky väzenia, ale štátny zákon obmedzuje celkový maximálny trest na 20 rokov.

Exprezident sa pravdepodobne okamžite odvolá. Na odvolanie má 30 dní. Ak nie, jeho osud bude v rukách sudcu, ktorého hlasno kritizoval ako zaujatého a „skorumpovaného“.

Počas procesu požiadal Trump dvakrát o odvolanie sudcu Merchana kvôli údajnému konfliktu záujmov. Jedným z týchto údajných stretov záujmov bola skutočnosť, že sudcova dcéra Loren Merchanová vedie politickú poradenskú firmu, ktorej klientom je kampaň jeho oponentov Bidena a Harrisovej.

Sudca Merchan tiež uložil Trumpovi zákaz vyjadrovať sa k zamestnancom súdu, žalobcom, potenciálnym svedkom, porotcom a členom sudcovej vlastnej rodiny. Počas súdneho procesu mu bola za porušenie príkazu k mlčaniu uložená pokuta vo výške 9 000 dolárov.

Mnohí právni experti neočakávajú, že by prezidentovi Trumpovi hrozilo väzenie. Okrem väzenia je možný aj podmienečný trest alebo domáce väzenie.

Bývalý prezident, ktorý proces označil za „hanbu“, sa nezdal byť rozsudkom znepokojený, keď sa pred súdnou sieňou prihováral novinárom.

„Skutočný verdikt vynesie 5. novembra ľud,“ povedal mysliac na prezidentské voľby a dodal: „Budeme bojovať ďalej, budeme bojovať až do konca a vyhráme.“

Môže Trump ešte kandidovať na prezidenta?

Áno. Aj ako odsúdený zločinec môže pokračovať vo svojej kampani a vrátiť sa do Bieleho domu. V ústave nie je nič, čo by odsúdenému zločincovi zakazovalo uchádzať sa o najvyšší americký úrad alebo v ňom pôsobiť.

Môže byť Trump prezidentom, ak by bol vo väzení?

Aj keby bol prezident Trump pred voľbami odsúdený na trest odňatia slobody, môže v prípade svojho zvolenia vykonávať funkciu. Stále by mohol nariadiť vojenské akcie, podpisovať zákony, udeľovať milosti vo federálnych prípadoch, podpisovať proklamácie a plniť všetky povinnosti prezidenta.

Ako by vyzeralo usporiadanie prezidentského úradu vo väzení alebo vo väznici, je iná kapitola. Stále by však mal ochranu tajnej služby ako každý prezident.

Mohol by Trump omilostiť sám seba?

Ak by Trump v novembri vyhral a stal sa prezidentom, nemohol by sám seba omilostiť, pretože prezident môže udeliť milosť len v súvislosti s federálnymi prípadmi. Zatiaľ čo vo svojich dvoch ďalších federálnych prípadoch by sa v prípade odsúdenia mohol omilostiť, newyorský proces bol štátnym prípadom. Tam ho môže omilostiť len guvernér štátu New York.

Vzhľadom na to, že newyorská guvernérka Kathy Hochulová je demokratka, ktorá je voči bývalému prezidentovi kritická, je nepravdepodobné, že by mu milosť udelila.

Pôvodný článok bol redakčne skrátený.

Prečítajte si aj