Pondelok 16. septembra, 2024
Crag Callaway. (screenshot z YouTube)

Pomáhal vyhrávať voľby. Volebný guru z New Jersey zatknutý za podvody pri hlasovaní poštou

Otázka bezpečnosti, resp. možnosti zneužitia hlasovania poštou, sa v Spojených štátoch rieši už niekoľko rokov.

V tejto súvislosti vydalo minulý týždeň federálne štátne zastupiteľstvo v New Jersey tlačovú správu o obvinení bývalého vysokopostaveného úradníka z podvodného zneužitia poštových hlasovacích lístkov.

Ide o bývalého šéfa mestskej rady Atlantic City a miestneho „volebného guru“ Craiga Callawaya, ktorý bol zatknutý 1. februára a následne prepustený na kauciu až do súdneho procesu. Počas uplynulých 20 rokov pomáhal vo volebných kampaniach demokratom aj republikánom – podľa toho, kto si ho najal.

Jeho schopnosť pomôcť kandidátom dosiahnuť víťazstvo bola taká známa, že predseda Republikánskej strany v Atlantic City vyhlásil: „Dokáže niekomu vyhrať voľby a inému ich prekaziť.“

Zdá sa však, že jeho „zázračné“ schopnosti začali zaujímať orgány činné v trestnom konaní.

„Približne mesiac pred všeobecnými voľbami 8. novembra 2022 Callaway a ďalšie osoby pracujúce na jeho pokyn oslovili niekoľko osôb v Atlantic City a sľúbili im 30 až 50 dolárov [denne] za to, že budú pôsobiť ako údajne oprávnení poštoví doručovatelia pre voličov, ktorí údajne chceli hlasovať poštou,“ uvádza sa v tlačovej správe prokuratúry.

V prílohe k vyhláseniu potom prokuratúra uvádza podrobnosti o tom, ako malo dôjsť k podvodu s hlasovacími lístkami, a výpovede svedkov.

Títo poslíčkovia, ktorých si najal Callaway a jeho komplici, mali na parkovisku pred okresným úradom prijímať vyplnené žiadosti o voľbu poštou, potom ich odniesť na úrad, ktorý mal žiadosti schváliť a následne vydať hlasovacie lístky. Poslíček je podľa zákona povinný takto vydané hlasovacie lístky bezodkladne doručiť žiadateľovi. Vydané hlasovacie lístky však podľa prokuratúry skončili v rukách Callawaya a jeho komplicov.

„Mnohé z týchto poštových hlasovacích lístkov, ktoré Callaway alebo jeho podriadení zozbierali, boli nakoniec odovzdané v mene ľudí, ktorí potvrdili, že vo všeobecných voľbách v roku 2022 vôbec nehlasovali – ani osobne, ani poštou – a nepoverili Callawaya, jeho podriadených ani nikoho iného, aby v ich mene odovzdal hlasovacie lístky. Mnohé z týchto poštou zaslaných hlasovacích lístkov boli vo voľbách započítané,“ uvádza obžaloba.

Zatiaľ však ide „len“ o obvinenia (týkajúce sa volieb v roku 2022), a teda podľa zákona nebol Callaway oficiálne uznaný vinným.

Po Callawayovom zatknutí však predseda Demokratickej strany v meste Michael Suleiman vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol: „… nie je žiadnym tajomstvom, že kandidáti oboch strán si v minulosti najali Callawaya, aby im pomohol vyhrať voľby. Tí, ktorí si ho najali, sa teraz nemôžu odvolávať na nevedomosť. Každý v okrese Atlantic County presne vie, čo je Callawayova operácia zač a aká je celá vec očividne nezákonná.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj