Pondelok 16. septembra, 2024
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski počas bilaterálneho stretnutia s filipínskym ministrom zahraničných vecí Enriquem Manalom v hoteli v Manile 4. septembra 2024. (Foto: TED ALJIBE/AFP via Getty Images)

Poľský minister zahraničných vecí chce zostreliť ruské rakety a drony nad Ukrajinou, NATO nesúhlasí

Ak sa ruské rakety priblížia k poľskému vzdušnému priestoru, krajina chce zasiahnuť. Odchádzajúci generál NATO sa obáva, že by to mohlo zatiahnuť alianciu do konfliktu.

Poľsko považuje za svoju povinnosť zostreliť ruské rakety skôr, ako preniknú do poľského vzdušného priestoru. Pre denník Financial Times to zdôraznil poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Poľsko a Ukrajina podpísali bezpečnostnú dohodu

Poľsko v lete podpísalo s Ukrajinou dvojstrannú bezpečnostnú dohodu, v ktorej sa obe krajiny zaviazali „preskúmať možnosť zachytenia rakiet a bezpilotných lietadiel vypálených smerom na poľské územie v ukrajinskom vzdušnom priestore v súlade s postupmi dohodnutými zúčastnenými štátmi a organizáciami“.

Odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg však tento plán odmietol. Obával sa, že aliancia riskuje, že „sa stane súčasťou konfliktu“. NATO je nielen proti vypusteniu ruských rakiet nad Ukrajinou, ale aj proti požiadavke na vytvorenie bezletovej zóny.

Sikorski naopak trvá na práve svojej krajiny zachytiť rakety. V pozadí je vniknutie podozrivého ruského dronu do Poľska 26. augusta 2024, po ktorom odvtedy poľské orgány pátrajú. Mohol pristáť na ukrajinskom území po tom, ako sa vychýlil z kurzu počas ruského raketového útoku na Ukrajinu.

Ruské rakety narušili poľský vzdušný priestor od začiatku vojny niekoľkokrát. Ruské bezpilotné lietadlá nedávno prenikli aj do rumunského vzdušného priestoru.

Sikorski v rozhovore pre denník Financial Times uviedol, že zabezpečiť bezpečnosť svojich občanov je jednou z úloh vlády. Nezávisle od toho sa obáva, že zachytenie dronov nad ukrajinským územím by mohlo zapojiť Severoatlantickú alianciu do vojny Ruska proti Ukrajine.

Zelenskyj vyzýva na podporu pri zostrelení ruských rakiet

Mircea Geoană, odchádzajúci zástupca generálneho tajomníka NATO, má iný názor. Pre britské noviny povedal, že na pomoc Ukrajine treba urobiť všetko. Treba však zabrániť eskalácii. Línia NATO je konzistentná od začiatku vojny. „Samozrejme, rešpektujeme suverénne právo každého spojenca na zaistenie svojej národnej bezpečnosti,“ zdôraznil. V rámci NATO však vždy prebiehali konzultácie pred prijatím akejkoľvek akcie, ktorá by mohla mať dôsledky. Poľsko v tejto súvislosti vždy koordinovalo svoje kroky so spojencami.

Mnohí Ukrajinci však dúfajú, že NATO zmení svoj postoj: „Videli sme, že niektoré červené čiary sa dajú posunúť,“ povedal Mykola Nazarov, bezpečnostný analytik think tanku GLOBSEC v Kyjeve, pričom mal na mysli rozhodnutia západných krajín poslať rakety dlhého doletu, moderné tanky a stíhačky F-16. „Ukrajinci vyvíjajú veľký tlak, aby Poľsko mohlo zasiahnuť aj preto, že Ukrajina nemá letecké prostriedky na to, aby dobre pokryla celé svoje územie, najmä teraz západnú Ukrajinu.“

Minulý týždeň ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval európske krajiny, aby pomohli zostreliť drony a rakety nad Ukrajinou, uvádzajú agentúry.

Poľsko už v marci zaznamenalo narušenie vzdušného priestoru ruskou raketou s plochou dráhou letu a podobný incident sa stal v decembri 2023. V novembri 2022 zabila padajúca ukrajinská raketa protivzdušnej obrany v Poľsku, ktoré je členom NATO, dvoch ľudí. Tento incident podnietil obavy z eskalácie konfliktu s Ruskom, kým sa strela neidentifikovala.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj