Štvrtok 19. septembra, 2024
Poľský premiér Mateusz Morawiecki (vpravo) a predseda slovenskej vlády Eduard Heger počas stretnutia hláv štátov Vyšehradskej štvorky v Medzinárodnom kongresovom centre v poľských Katoviciach 30. júna 2021. (Foto: Omar Marques/Getty Images)
, »

Poľsko zavedie kontrolu vozidiel prekračujúcich slovenské hranice. Dôvodom je nárast migrantov

Premiér nášho severného suseda Mateusz Morawiecki oznámil, že v rámci opatrení na zastavenie prílevu imigrantov zavedie Poľsko kontroly vozidiel prekračujúcich hranice so Slovenskom.

Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) sa snaží o tretie víťazstvo vo voľbách a spravila z migrácie ústrednú tému svojej kampane. Voľby sa uskutočnia 15. októbra spoločne s referendom o migrácii.

Slovensko medzitým zápasí s nárastom počtu nelegálnych migrantov. Podľa poľského ministerstva vnútra sa počet nelegálnych migrantov zadržaných na Slovensku zvýšil deväťnásobne v porovnaní s predchádzajúcim rokom a v tomto roku ich bolo už viac než 27 000.

„Poveril som ministra vnútra, aby tam zaviedol kontroly… mikrobusov, dodávok, áut, autobusov, kde je podozrenie, že sú tam nelegálni migranti,“ povedal M. Morawiecki na predvolebnom mítingu.

Hovorca vlády Piotr Müller uviedol, že Varšava zvažuje sprísnenie kontrol na hraniciach, ale žiadne rozhodnutie ešte neprijala, pretože sa chce poradiť so svojimi partnermi.

„Blížime sa k tomuto rozhodnutiu, ale chceme, aby sa Slovensko jasne vyjadrilo, či plánuje svoje vlastné opatrenia. Ale pravdepodobne pôjdeme týmto smerom,“ povedal hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Vysvetlil, že pre migrantov sú Poľsko a Slovensko iba tranzitné krajiny, keďže ich cieľovou destináciou je Nemecko.

Podľa P. Müllera Varšava plánuje kontroly nielen na hraniciach so Slovenskom, ale aj s Nemeckom. Definitívne rozhodnutie však ešte nepadlo, keďže poľská vláda „to chce urobiť po dohode s našimi partnermi“.

„Nechceme, aby ich naše rozhodnutie prekvapilo, ale nebudeme závislí od ich súhlasu, pretože hlavné je tieto trasy správne ochrániť, tak, aby sa migrantom znemožnilo dostať sa na územie Poľska a Nemecka,“ dodal hovorca poľskej vlády.

„Začali sme tieto správy preverovať, keď sme ich dostali, a teraz stojíme pred rozhodnutím, či zavedieme osobitné ochranné opatrenia na poľsko-slovenskej hranici, ale možno nielen tam. Analyzujeme aj ďalšiu možnú trasu migrantov, konkrétne z (talianskeho) ostrova Lampedusa,“ uviedol P. Müller.

M. Morawiecki sa tiež pustil do nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý v sobotu vyzval poľskú vládu, aby vysvetlila škandál nelegálneho vydávania víz. Súčasná poľská vláda a jej konzuláty v Afrike a Ázii mali údajne vydať tisíce víz za úplatky.

Morawiecki povedal, že Scholzove slová by mohli byť prípravou na uzavretie hraníc s Poľskom. „Bolo by lepšie, keby ste sa informovali o skutočnej situácii a nezasahovali do poľských záležitostí,“ vyzval O. Scholza.

Michael Kretschmer, premiér východonemeckej spolkovej krajiny Sasko tiež vyzval na zavedenie kontrol na hraniciach s Poľskom a Českou republikou:   „Situácia je dramatická, nemáme na výber,“ vysvetlil a dodal, že „kontroly mali platiť už pred mesiacmi“.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová zdieľa jeho názor. Vyzvala na obmedzenie ilegálnej migrácie zavedením dočasných stacionárnych hraničných kontrol, aby „bol boj proti prevádzačstvu ľudí rozhodnejší“.

Podľa reakcie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky o kontrolách vozidiel zo Slovenska ešte nie je v Poľsku oficiálne rozhodnuté. „Zástupcovia rezortu sú v úzkom kontakte s poľskou stranou, pričom prípadné prijaté opatrenia vo vzťahu k tranzitnej migrácii zo strany Poľska plánujú vopred prekonzultovať so Slovenskom,“ informoval tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Prečítajte si aj