Štvrtok 19. septembra, 2024
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) sa 5. apríla 2023 rozpráva s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim počas pietneho aktu kladenia vencov pri Hrobe neznámeho vojaka vo Varšave v Poľsku. (Foto Wojtek Radwanski / AFP) (Foto WOJTEK RADWANSKI/AFP cez Getty Images)
»

Poľsko zastavilo dodávky zbraní Ukrajine, premiér Morawiecki uprednostňuje vyzbrojovanie domácej armády

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu informoval, že Poľsko zastavilo dodávky svojich zbraní Ukrajine. 

Morawiecki oznámil, že namiesto posielaní zbraní Ukrajine, sa Poľsko bude „brániť samo s tými najmodernejšími zbraňami… Ak sa chcete brániť, musíte mať s čím sa brániť,“ vysvetlil nákupy zbraní pre poľskú armádu.

„Ukrajina sa bráni beštiálnemu ruskému útoku a ja túto situáciu chápem, avšak, ako som povedal, budeme chrániť našu krajinu. Už nedodávame výzbroj na Ukrajinu, pretože teraz vyzbrojujeme Poľsko,“ citoval Morawieckého jeho úrad na sociálnej sieti X.

Poľský minister pre správu štátnych aktív Jacek Sasin vo štvrtok povedal, že Poľsko v súčasnom období nedodáva zbrane Ukrajine, ale ako to bude v budúcnosti, sa uvidí.

Spory kvôli zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov

Podľa poľskej agentúry PAP k zastaveniu dodávania zbraní došlo kvôli sporom medzi Varšavou a Kyjevom ohľadom dovozu ukrajinského obilia do Poľska. 

Poľsko chce pomáhať Ukrajine v boji proti Rusom, ale zároveň nechce, aby import ukrajinského obilia destabilizoval jeho vlastný trh. Premiér Morawiecki nesúhlasí s tým, aby ukrajinskí oligarchovia zasahovali do poľského trhu a pretláčali svoje obilie bez ohľadu na poľských poľnohospodárov.

Zdôraznil však, že Poľsko nemá problém zachovať tranzit ukrajinského tovaru cez svoje územie. „Samozrejme, že zachováme tranzit ukrajinského tovaru,“ povedal. „Poľsko to nič nestojí. Naopak, dá sa povedať, že na tom zarábame.“

Aj keď Poľsko prerušilo dodávky svojich zbraní Ukrajine, prekladisko západných zbraní v Rzeszowe blízko hraníc s Ukrajinou zostane fungovať v súlade s dohodami so Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou (NATO). 

Spory medzi Poľskom a Ukrajinou sa zhoršili potom, čo Poľsko spolu so Slovenskom a Maďarskom predĺžilo zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov aj po 15. septembri. V reakcii na to podala Ukrajina žalobu proti týmto trom krajinám na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO). 

Konflikt sa ešte viac zintenzívnil, keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave pred Valným zhromaždením OSN kritizoval niektoré európske krajiny, ktoré podľa neho predstierajú solidaritu s Ukrajinou, ale v skutočnosti napomáhajú Rusku. V dôsledku toho si poľské Ministerstvo zahraničných vecí včera predvolalo ukrajinského veľvyslanca a vyjadrilo dôrazný protest proti výrokom ukrajinského prezidenta na Valnom shromaždení OSN v New Yorku.

Podľa agentúry Reuters sa poľská vláda snaží udržať si hlasy z vidieka pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami (15. októbra 2023). Práve tie boli rozhodujúce v minulých voľbách a priniesli súčasnej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) víťazstvo. Strana počas svojej vlády čelí silnejúcej kritike, že sa príliš podriaďuje Ukrajine.

Podľa prezidentky Čaputovej ide o nedorozumenie

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vidí celý spor skôr ako nedorozumenie. Uviedla, že o Morawieckého výroku hovorila s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, s ktorým sa osobne stretla v New Yorku na galavečeri pri príležitosti 30 rokov od vzniku samostatnej Českej a Slovenské republiky. Duda podľa Z. Čaputovej slová premiéra Morawieckého chápal tak, že Poľsko nebude Ukrajine poskytovať nové zbrane.

Čaputová tiež súhlasila s rozhodnutím o predĺžení embarga na dovoz ukrajinského obilia. „Boli sme principiálni, pokiaľ ide a pôjde o pomoc Ukrajine, ale sme principiálni, aj pokiaľ ide o ochranu slovenských záujmov. Je to úplne normálne a prirodzené,“ povedala.

Prečítajte si aj