Nedeľa 8. septembra, 2024
Poľská ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Agnieszka Dziemianowicz-Bak, ilustračná fotografia. (Foto: Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej)
»

Poľsko zamýšľa skrátiť pracovný týždeň. Aké sú výsledky v iných krajinách?

Poľské ministerstvo práce a sociálnych vecí pripúšťa možnosť skrátenia pracovného týždňa. Malo by ísť o zmenu pracovného času na 35 hodín, alebo o formu s voľnými piatkami. Výsledky analýz plánuje predstaviť do konca volebného obdobia v roku 2027. Prihliadať bude aj na riešenia zavedené vo Francúzsku a Nemecku.

Uplynulo už viac ako 100 rokov od zavedenia osemhodinovej pracovnej doby, skoro pred pol storočím sa zaviedli voľné soboty. Odvtedy sa toho veľa zmenilo, a tak by sa mohol urobiť ďalší krok či aspoň začať dialóg na túto tému,“ uviedla 24. mája poľská ministerka rodiny, práce a sociálnych vecí Agnieszka Dziemianowiczová-Baková. Dodala, že oddýchnutý pracovník je kreatívnejší a motivovanejší. 

O tom, ako pracovný čas v Poľsku skrátiť, sa vedú zatiaľ diskusie. Ministerka však oznámila, že chce právne predpisy o skrátení pracovného času zaviesť do konca volebného obdobia v roku 2027. Osobne je najviac otvorená návrhu predsedu vlády Donalda Tuska, aby sa namiesto 35 hodín týždenne pracovalo 4 dni. Európske krajiny ako Belgicko, Nemecko, Island, Španielsko, Portugalsko a Litva odštartovali testovanie tohto pracovného modelu už skôr. 

Island hlási kladné výsledky v oblasti zvýšenia produktivity, spokojnosti zamestnancov a zlepšenia pracovných výsledkov. Veľká Británia vidí pozitívne dopady aj v ekologickej sfére. Zamestnanci sú výkonnejší a menej chorľaví. Pozitíva kratšieho pracovného týždňa spočívajú aj vo väčšom priestore na psychohygienu, rodinu, cestovanie a vybavovanie lekárov či úradov.

Predstava kratšieho pracovného týždňa by sa mohla čoskoro realizovať aj na Slovensku. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to potvrdil na zasadnutí Svetového ekonomického fóra v Davose, keď povedal, že „Slovensko by vo veľmi krátkom čase mohlo patriť ku krajinám, ktoré zavedú 4-dňový pracovný týždeň ako experiment“. Podľa ministra Erika Tomáša (Hlas-SD) je na zváženie, či skrátiť pracovný týždeň na 4 dni s 10 hodinovým pracovným časom, alebo naozaj ubrať jeden pracovný deň z týždňa.

V minulosti sa predpokladalo, že voľný čas bude do roku 2030 prevažovať nad časom stráveným v práci. Podľa výskumov americkej sociologičky Juliet B. Schorovej vyplýva, že v minulosti mali ľudia viac voľna ako máme my dnes. Bežný nevoľník mal v 14. storočí v Anglicku ročne až 150 voľných dní, kým v Španielsku predstavovalo voľno až 5 mesiacov. 

Nech je kratší pracovný týždeň akokoľvek lákavý, má aj svoje nevýhody. Samotný prechod na nový pracovný režim, zrýchlenie pracovného tempa či zvýšený tlak na lepší manažment času nemusia vyhovovať každému zamestnancovi. 

Prečítajte si aj