Utorok 17. septembra, 2024
Poľskí vojaci stoja pri tankoch Leopard a čakajú na poľského premiéra Donalda Tuska , generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga a britského premiéra Riša Sunaka v 1. varšavskej obrnenej brigáde 23. apríla 2024 vo Varšave. (Foto: Omar Marques/Getty Images)
,

Poľsko pripravuje svoju armádu na „plnohodnotný konflikt“, tvrdí šéf armády

Šéf poľskej armády 10. júla uviedol, že jeho krajina sa pripravuje na „konflikt v plnom rozsahu“, keďže zvyšuje počet vojakov pozdĺž svojich hraníc s Bieloruskom a Ruskom.

„Dnes musíme pripraviť naše sily na plnohodnotný konflikt, nie na konflikt asymetrického typu,“ povedal náčelník generálneho štábu Wieslaw Kukula na tlačovej konferencii. Dodal, že príprava „núti [Poľsko] nájsť dobrú rovnováhu medzi misiou na hraniciach a udržaním intenzity výcviku v armáde“.

Námestník ministra obrany Pawel Bejda vo svojom prejave na tom istom podujatí uviedol, že od augusta sa počet vojakov strážiacich východnú hranicu Poľska zvýši zo súčasných 6 000 na 8 000, pričom do 48 hodín bude môcť nastúpiť dodatočné 9 000-členné zadné vojsko.

V máji Poľsko oznámilo podrobnosti o programe „Východný štít“ v hodnote 2,3 miliardy eur na posilnenie obrany pozdĺž svojej hranice s Bieloruskom a Ruskom, ktorý plánuje dokončiť do roku 2028.

Čínska armáda v uplynulých dňoch odštartovala cvičenia s bieloruskými silami v Bielorusku, uviedlo tento týždeň bieloruské ministerstvo obrany vo viacerých príspevkoch na Telegrame. Cvičenia sa konajú v blízkosti mesta Brest, ktoré sa nachádza neďaleko poľských hraníc a približne 40 míľ od ukrajinských hraníc.

„Udalosti vo svete sú zložité, situácia je komplexná, preto po naštudovaní nových foriem a metód vedenia vojny tu budeme precvičovať všetky tieto momenty s prihliadnutím na všetko nové, čo sme sa za posledné dva roky naučili,“ uviedoô bieloruský generálmajor Vadim Denisenko.

Jedenásťdňové cvičenie, ktoré sa začalo 8. júla pod názvom Eagle Assault 2024, sa tiež časovo zhoduje so summitom NATO, ktorý sa koná tento týždeň vo Washingtone. Bielorusko nedávno vstúpilo do regionálnej bezpečnostnej skupiny Šanghajská organizácia spolupráce, ktorú vedú Rusko a Čína.

Čínske ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení z 9. júla uviedlo, že Bielorusko usporiadalo „veľkolepý uvítací ceremoniál“ pre čínskych vojakov, ktorí prišli tam prišli začiatkom tohto mesiaca. Vo vyhlásení sa uvádza, že cvičenia sa zamerajú na „protiteroristické operácie“ a „posilnia koordinačné schopnosti zúčastnených jednotiek“.

V inom príspevku na sociálnych sieťach bieloruské ministerstvo obrany uviedlo, že veľkosť síl NATO pozdĺž hraníc krajiny sa zvyšuje, a že „krajina prijíma všetky možné opatrenia, aby zabránila eskalácii. Ak však niekto prekročí naše hranice, reakcia bude tvrdá“.

V roku 2021 bolo Bielorusko obvinené z úmyselného zaplavenia poľských hraníc migrantmi z Blízkeho východu. Európska únia tvrdila, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko sa pokúša vytvoriť hraničnú krízu, aby zamestnal poľských vojakov.

Medzitým Bielorusko umožnilo Rusku využiť svoje územie ako jeden z východiskových bodov ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári 2022.

V tomto roku Varšava v reakcii na susedný konflikt zvýšila výdavky na obranu na viac ako 4 % svojho hospodárskeho výkonu. Veľkosť ozbrojených síl predstavovala na konci minulého roka približne 190 000 príslušníkov vrátane pozemných, vzdušných, námorných, špeciálnych síl a síl územnej obrany. Poľsko plánuje v priebehu niekoľkých rokov zvýšiť počet vojakov na 300 000.

Vyjadrenia šéfa poľskej armády z 10. júla odzneli v čase, keď generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že nová americká základňa protivzdušnej obrany v severnom Poľsku je pripravená. Systém s názvom Aegis Ashore je umiestnený v severopoľskom meste Redzikowo a je schopný zachytávať balistické rakety stredného a krátkeho doletu, uviedlo NATO na svojej webovej stránke.

„Ako obranná aliancia nemôžeme túto hrozbu ignorovať,“ povedal Stoltenberg. „Protiraketová obrana je základným prvkom hlavnej úlohy kolektívnej obrany NATO.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj