Pondelok 16. septembra, 2024
Poľský premiér Mateusz Morawiecki
Poľský premiér Mateusz Morawiecki
»

Poľská vláda usporiada referendum o prijímaní nelegálnych migrantov

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v nedeľu oznámil, že jeho vláda usporiada referendum o prijímaní nelegálnych utečencov.

Konzervatívna poľská vláda sa tak stavia proti utečeneckým kvótam, ktoré prideľuje Európska únia. Európska únia totiž v otázke nelegálnej migrácie presadzuje „povinnú solidaritu“, čo znamená, že v rámci migračnej dohody musí každá krajina EÚ prijať určitý podiel migrantov ročne alebo zaplatiť pokutu vo výške 22 tisíc eur za každého neprijatého utečenca.

Morawiecki sa na svojom X účte (bývalý Twitter) vyslovil, že jeho strana Právo a Spravodlivosť odmieta agendu EÚ a chce, aby bol „vypočutý hlas Poliakov“.

V referende, ktoré pripadne na termín októbrových volieb, sa bude podľa premiéra hlasovať o otázke, či občania podporujú „prijímanie tisícov nelegálnych imigrantov z Blízkeho východu a Afriky v rámci mechanizmu nútenej relokácie, ktorý zaviedla európska byrokracia“.

Politik na videu kritizuje prístup opozície k migračnej dohode s EÚ a naznačil, že jeho strana využije otázku utečeneckých kvót v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, tak ako tomu bolo v roku 2015. Referendum aj voľby majú prebehnúť 15. októbra.

Maďarsko a Poľsko už v minulých mesiacoch avizovali, že s dohodou nesúhlasia. Česko migračnú dohodu prijalo, avšak minister vnútra Vít Rakúšan oznámil, že ČR bude z povinnosti prispievať vyňatá kvôli tomu, že prijala veľké množstvo utečencov z Ukrajiny.

Prečítajte si aj