Piatok 13. septembra, 2024
Tesla Model X, Washington D.C. (By Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz) - Own work, CC BY-SA 4.0 )

Polovica amerických majiteľov áut Tesla sa vracia k spaľovacím motorom

Polovica majiteľov elektrických vozidiel Tesla v USA sa vracia k automobilom so spaľovacími motormi, ukazujú dáta. Napriek tomu je podľa odborníkov dlhodobý trend jasný.

Údaje za prvých šesť mesiacov tohto roku ukazujú, že nie každý majiteľ elektrického vozidla je s ním taký spokojný, aby si ho kúpil zase. Dáta pochádzajú od spoločnosti Edmunds, ktorá analyzuje americký trh s e-vozidlami a sprostredkováva ich predaj.

Podľa ich zistení si niečo mierne cez polovicu majiteľov Tesly (51%) tento rok vymenilo vozidlo za auto na naftový či benzínový pohon, zatiaľ čo iba 32 % vodičov Tesly sa opäť vrátilo k čisto elektrickému vozidlu. 10 % potom prešlo na hybridný pohon a 6 % sa rozhodlo pre plug-in hybrid.

Analýza Edmunds neodhaľuje, prečo sa 51 % obrátilo k elektromobilom chrbtom. Často uvádzanými nevýhodami však bývajú vysoké náklady na obstaranie a opravy, nižší dojazd alebo nedostatočná dobíjacia sieť.

Nespokojnosť klesá

Keď sa pozrieme na to, ako sa čísla menili v priebehu rokov (pozri tabuľku), je možné vidieť, že percento majiteľov, ktorí odchádzajú späť k spaľovákom, sa z roka na rok zmenšuje.

V roku 2019 vymenilo svoje vozidlo Tesla za automobil so spaľovacím motorom 71 % majiteľov a len 10 % zostalo pri e-vozidle. „V podstate, ak ste si kúpili vozidlo Tesla v roku 2019, robili ste to, aby ste si s ním čo najviac užili, a potom zase šup do auta, ktoré potrebuje naftu,“ píše spoločnosť Edmunds.

Rastúcu ochotu zostať pri elektrickom vozidle si analytici spoločnosti vysvetľujú rastúcou konkurencieschopnosťou ostatných výrobcov. Elektromobily dnes ponúka prakticky každá klasická automobilka, zvyšuje sa dojazd a pribúdajú dobíjacie stanice.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj