Sobota 6. júla, 2024
Poslanec NRSR Peter Kotlár (SNS) (Foto TASR/ Jaroslav Novák)

Politická búrka: Kotlár odmieta nové predpisy WHO a popiera pandémiu, odborníci varujú pred následkami

Slovensko sa ocitlo v centre pozornosti kvôli svojmu rozhodnutiu neprijať nové medzinárodné zdravotnícke predpisy (IHR) odporúčané Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Toto neobvyklé gesto sa stalo predmetom vášnivých diskusií nielen medzi politikmi, ale aj odborníkmi z oblasti verejného zdravotníctva. Slovenská republika sa tak stala jediným štátom zo 190 účastníkov, ktorý sa verebálne disasocioval od týchto predpisov. Keď mal splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie covid-19 Peter Kotlár (poslanec SNS) vysvetľovať dôvody disasociovania, zmienil sa, že v septembri zverejní závery a dôkaz, že pandémia na Slovensku nebola. Celá debata sa zvrtla do ostrej kritiky a žiadosti o Kotlárovo odvolanie. Neskôr splnomocnenec vlády medializované informácie korigoval. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nepopiera existenciu pandémie, požaduje však jej prešetrenie a vyvodenie zodpovednosti. Odborníci zas vyzývajú vládu, aby na rokovania s WHO nominovala odborníka epidemiológie.

Jediná zo 190 krajín

WHO aktualizovala zdravotnícke postupy, ktoré, okrem iného, majú zabezpečiť rýchlejšiu spoločnú reakciu krajín v prípade pandémie. Slovensko sa dištancovalo od zvyšku sveta. Spomedzi 190 štátov sveta je Slovenská republika jediná, ktorá sa v Ženeve na júnovom stretnutí členských krajín WHO verbálne disasociovala od aktualizovaných zdravotníckych predpisov IHR (International Health Regulations, pozn. red.) vytvorených na pôde WHO.

„Slovenská republika sa verbálne od prijatia tohto balíka disasociovala, teda dištancovala od ich prijatia. Máme za to, že po dohode na finálnom znení balíka revidovaných článkov IHR nebol pre krajiny dostatočný časový priestor na podrobné preštudovanie zmien zapracovaných priamo na stretnutí,“ vyjadril sa rezort zdravotníctva pre denník N.

“Nedištancovali sme sa, my sme sa disasociovali. Konsenzom to bolo schválené a my sme vyslovili výhradu,” uviedla na pravú mieru terminológiu ministerka zdravotníctva Dolinková. Podľa šéfky rezortu sa bude pandemická zmluva schvaľovať až v máji 2025, dovtedy si môžu krajiny vyrokovať pripomienky, výhrady. Tiež uviedla, že to nebolo Kotlárove rozhodnutie, postup mala konzultovať s vládou. 

”Peter Kotlár ako splnomocnenec vlády nezastupoval Slovenskú republiky, pretože nemá na to mandát, aby ju zastupoval na rokovaní WHO”, vysvetlila. Povedala, že od postupov WHO sme sa nedištancovali, sme naďalej právoplatným členom, vzťahujú sa na nás predpisy, ktoré sme prijali v roku 2005.

Opozícia iniciovala mimoriadne stretnutie výboru

V dôsledku tohto rozhodnutia opozícia iniciovala mimoriadne stretnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Po jeho rokovaní štátny tajomník ministerstva Michal Štofko informoval, že tento týždeň sa má z dôvodu odmietnutia pristúpenia Slovenska k predpisom stretnúť medzirezortná pandemická skupina, ktorá bude mať za úlohu spoločne prerokovať ďalší postup Slovenska v tejto záležitosti.

„Má prerokovať ďalší postup k tomu, ako sa ďalej postavíme k medzinárodným zdravotnickým predpisom. Súčasne čakáme aj na pozície ostatných krajín, lebo momentálne aj na úrovni koordinácie v rámci Európskej únie, resp. Európskej komisie prebiehajú už tie rokovania,“ uviedol Štofko a dodal, že do 18 mesiacov musíme vydať stanovisko o výhradách k IHR.

Opozícia tvrdo kritizovala rozhodnutie vlády, ktoré pripisuje splnomocnencovi vlády pre preverenie riadenia pandémie covid-19 a odmietla dištancovanie sa Slovenska od nových medzinárodných zdravotníckych predpisov. Predstavitelia opozície na výbore žiadali ministerku Dolinkovú, aby toto rozhodnutie Slovenska zvrátila. Tiež chcú, aby Kotlára odvolala.

Exminister zdravotníctva: Kotlárovo stanovisko je katastrofálne

„Stanovisko, ktoré dal Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO), mám odborne spripomienkované. Je katastrofálne,“ povedal poslanec a exminister zdravotníctva Marek Krajčí (hnutie Slovensko). „O pandémii rozhodujú inštitúcie, ktoré sú celosvetové a vedia povedať, že áno, to ochorenie je natoľko rozšírené na svete, že hovoríme o pandémii,“ priblížil.

Peter Stachura, expert KDH na zdravotníctvo, kritizuje aj ministerku. Tá podľa jeho slov nevie vysvetliť neprijatie zdravotníckych predpisov WHO a „zabrániť, aby v budúcnosti neprichádzalo k takejto medzinárodnej hanbe a ohrozeniu života a zdravia našich pacientov“, povedal.

Šéfka rezortu sa však mimoriadneho rokovania výboru nezúčastnila. Kotlár na výbore avizoval, že čoskoro predstaví závery z vyšetrovania manažovania pandémie. Tie podľa neho preukázali, že pandémia z určitých hľadísk a parametrov nebola, nakoľko si myslí, že takéto parametre ani nie sú jasne zadefinované.

„V závere môjho vyšetrovania, ktoré prednesiem v septembri, je aj jasný dôkaz toho, že na Slovensku pandémia nebola. Z hľadiska toho, čo pandémia znamená, z hľadiska incidencie a ostatných merateľných parametrov,“ informoval Kotlár.

Voči tomu sa ohradila opozícia, ale s ňou aj štátny tajomník rezortu Štofko. Poslanec Tomáš Szalay (SaS) si myslí, že takéto vyhlásenie je pľuvanec do tváre tým, ktorých sa pandémia dotkla: „Načo máme splnomocnenca pri vyšetrovaní niečoho, čo na Slovensku nebolo? Je to pľuvanec do tváre všetkým, ktorí si ochorením prešli, všetkým pozostalým,“ skonštatoval.

Kotlár sa ohradil voči medializovaným informáciám

„Odzneli informácie, ktoré vniesli dezinformačné svetlo,“ uviedol splnomocnenec vlády Kotlár. Podľa neho médiá účelne zostrihali niektoré informácie, na základe ktorých mu ľudia napľuli do tváre a na mediálnej karikatúre bolo zobrazenie jeho postavy, ako močí na hroby tých, ktorí covidu podľahli.

„My momentálne máme vágnu definíciu, že je to epidémia veľkého rozsahu, ktorá preskočí cez kontinenty. (…) Jediné, na čom mi záleží, je zadefinovať definíciu pandémie, a to teraz nielen vo svete, ale aj pandemickú situáciu na Slovensku. Na základe toho my môžeme potom vydávať príkazy a zákazy, ktoré obmedzujú bežného človeka,“ zhodnotil a sľúbil, že v septembri závery zverejní.

Podľa splnomocnenca, ktorého štatút má len odporúčací charakter, pracujú aj s možnosťou, že niekto vírus vyrábal a mohlo by ísť o akt bioterorizmu.

Dolinková: Akékoľvek spochybňovanie pandémie je neúctou k pozostalým jej obetí

Podľa ministerky Dolinkovej „akékoľvek spochybňovanie pandémie je neúctou k pozostalým jej obetí“. Uviedla, že Slovensko v dôsledku pandémie zaznamenalo asi 21-tisíc obetí, nad ktorými vyjadrila ľútosť. 

„Trváme na tom, aby bola vyšetrená orgánmi činnými v trestnom konaní konkrétna zodpovednosť osôb, ktoré boj proti covid-19 na Slovensku riadili,” obhájila ministerka potrebu šetrenia. 

„Zároveň musím povedať, že je to aj zodpovednosť tých, ktorí dnes z opozície vykrikujú a zachraňujú slovenské zdravotníctvo. Pamätáme si na ich manažérske zlyhania, plytvanie peniazmi a neschopnosť ochrániť ľudí. V tých časoch, keď sa utiekali ľudia o ich ochranu a podporu, zlyhali na plnej čiare,“ zhodnotila.

V závere svojho vyjadrenia poďakovala lekárom a zdravotníkom za to, že v ťažkých časoch nasadzovali vlastné životy a pomáhali ohrozeným ľuďom.

K debate ohľadom pandémie sa vyjadril aj novozvolený prezident Peter Pellegrini. „Podľa platného zákona o štátnych sviatkoch je 6. marec pamätným dňom Slovenskej republiky – Dňom obetí pandémie covidu-19. Tohto roku som si ho ako prezident ešte uctiť nestihol, ale na budúci rok tak určite urobím,“ uviedol v statuse na sociálnej sieti.

Odborníci, vedci a lekári bijú na poplach

Odorníci sa v tomto smere obrátili na vládu, ktorej odkázali, že si nemožno zamieňať akceptovanie iného názoru s popieraním vedeckých poznatkov. Žiadajú, aby za Slovensko na rokovaniach s WHO vystupoval odborník pre epidemiológiu.

„Vyzývame preto vládu, aby na rokovania s WHO nominovala kvalifikovaného odborníka z oblasti epidemiológie a verejného zdravia. V duchu jej vlastnej kampane teda vyzývame vládu, aby rešpektovala iné názory, v tomto prípade názory odborníkov v oblasti zdravia verejnosti, a nehazardovala so zdravím a životmi svojich obyvateľov,“ napísali v otvorenej výzve vedci, odborníci a lekári.

„V prípade, že sa znovu objaví nejaká pandémia, čo je dosť pravdepodobné, že sa môže objaviť, tak myslím, že nám hrozí naozaj veľké riziko, že nebude spravovaná a manažovaná tak, ako by mala,“ vyjadril sa molekulárny imunológ zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Vladimír Leksa.

Prečítajte si aj