Utorok 8. októbra, 2024
(Zľava) Novinárka NZK Xénia Makarová a vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra (Smer-SD). (Screenshot: FB / Juraj Gedra)

Politici Smeru v konflikte s novinármi: zastrašovanie a pokus o umlčanie kritických médií?

Nadácia Zastavme korupciu (NZK) čelila neohlásenej návšteve šéfa úradu vlády Gedru a europoslanca Kaliňáka (obaja Smer-SD). Stalo sa tak deň po zverejnení článku o päťmiliónovej zákazke pre firmu Stanter, ktorá má prepojenia na nitrianskeho podnikateľa Bödöra. NZK poukázala na snahu politikov zastrašovať kritické hlasy, čo pripomína aj žaloba premiéra Fica na šéfredaktora Aktualít Bárdyho za použitú fotografiu na obálke knihy o jeho politickej kariére. Novinár si myslí, že ide o ukážkovú SLAPP žalobu, bezdôvodnú strategickú žalobu, ktorej cieľom je umlčať novinárov. Zatiaľ čo Michal Kovačič, bývalý moderátor diskusnej relácie Na telo v TV Markíza, varoval pred tichou a plíživou orbanizáciou médií a jej možnými zničujúcimi následkami pre slovenskú demokraciu, vládni politici niektoré médiá bojkotujú, obviňujú z polarizácie spoločnosti alebo ich robia spoluzodpovednými za problémy v spoločnosti.

NZK čelila neohlásenej návšteve šéfa úradu vlády

Minulú stredu (2. 10.) mimovládna organizácia Nadácia Zastavme korupciu (NZK) informovala verejnosť, že firma Stanter s väzbami na známeho podnikateľa Norberta Bödöra získala päťmiliónovú zákazku na rekonštrukciu areálu úradu vlády. Hneď na druhý deň sa mimovládku rozhodli neohlásene navštíviť Šéf Úradu vlády SR Juraj Gedra a europoslanec Erik Kaliňák (obaja Smer-SD).

„Bol som tam z vlastnej iniciatívy, pretože včera zverejnili hanebný článok, ktorým chcú navodiť, že na úrade vlády sa deje niečo nekalé pri súťaži na rekonštrukciu nášho areálu na úrade vlády, ktorý je fakt v žalostnom a havarijnom stave. Ich tvrdenia sa nestretávali s realitou a keďže nemám kapacitu si s nimi dopisovať, a ani nechcem si s nimi dopisovať, tak som sadol do auta a išiel som si to s nimi vysvetliť zoči voči, ako sa veci majú,“ objasnil Gedra dôvody pre svoj krok vo videu.

Vedúci úradu vlády žiadal od novinárky Xénie Markovej vysvetlenie, prečo bol článok na stránke NZK zaradený do sekcie kauzy, keď si úrad vlády podľa neho splnil všetky zákonné podmienky a pri výbere víťaznej firmy nič neporušil.

„Pán Gedra kričal na našu kolegyňu Xéniu Makarovú, ktorá je autorkou článku, a pán Kaliňák si bez povolenia celé stretnutie nahrával,“ opísala celú situáciu na sociálnej sieti NZK. Mimovládka zdôraznila, že za článkom o miliónovej zákazke pre spoločnosť Stanter si naďalej stojí. Publikácia podľa nej obsahuje výlučne overiteľné fakty z verejne dostupných zdrojov. „Na žiadnu konkrétnu chybu v článku nás neupozornili ani pán Gedra a Kaliňák,“ pripomenula mimovládka.

Podľa šéfa úradu vlády takto vyzerá robota politických mimovládok „Špiniť, ohovárať, poškodzovať dobré meno, a keď dôjde na fakty, argumenty, priamu konfrontáciu, stíchnu. Otočia sa na opätku a s hanbou odídu,“ skonštatoval.

NZK pre doplnenie kontextu uviedla, že europoslanec Kaliňák zarába 10-tisíc eur a šéf úradu vlády Gedra približne 4-tisíc, pričom na ich platy prispievajú všetci občania. „Považujeme za poľutovaniahodné, že v čase, keď Slovensko trápia problémy so zdražovaním, rozpadajúcim sa zdravotníctvom a keď pociťujeme prvé dopady novely Trestného zákona, sa politici v pracovnom čase namiesto zlepšovania života občanov, venujú naháňaniu politických bodov a zastrašovaniu aktivistov a aktivistiek,“ uzavrela NZK.

V pondelok (7. 10.) NZK na sociálnej sieti zverejnila informáciu, že obdržali výhražnú poštu. Autor s falošným menom má v texte detailne opisovať, ako sa novinárok plánuje zbaviť. „Čím sme si vyslúžili osud ako z filmu Saw? Email prišiel po návšteve Smeru a po článku, ktorý upozornil na podozrivú štátnu zákazku,“ uviedla NZK.

Premiér zažaloval šéfredaktora Aktualít

Ďalší prípad sporu vládneho politika s novinárom je prípad premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a šéfredaktora spravodajského portálu Aktuality Petra Bárdyho. Minulý štvrtok (3. 10.) Aktuality informovali, že premiér podal na civilnom súde žalobu ako na šéfredaktora, tak aj na vydavateľstvo Ringier Slovakia Media. Od každého požaduje 100-tisíc eur ako náhradu nemajetkovej ujmy a verejné ospravedlnenie za použitú fotografiu na obálke knihy o jeho politickej kariére. 

Bárdy považuje žalobu za pokus o zastrašenie. Domnieva sa, že by mohlo ísť o tzv. SLAPP žalobu, čo je strategická žaloba proti verejnej účasti používaná na umlčanie novinárov či obhajcov ľudských práv (napr. mimovládne organizácie). Hlavným cieľom SLAPP žaloby nie je domôcť sa spravodlivosti, ale zastrašiť a vyvolať autocenzúru u žalovanej osoby alebo inštitúcie s prípadným dosahom na väčšiu časť spoločnosti.

Šéfovi vlády by mal prekážať obal knihy s jeho podobizňou, nie obsah samotnej publikácie. „Je vraj jeho výsostným právom rozhodnúť, ako bude s jeho fotkou nakladané,“ vysvetlil dôvod žaloby Bárdy. Obálku podľa jeho slov vyberalo vydavateľstvo a ide o licencovanú fotografiu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR), ktorá podľa novinárových slov sama o sebe nie je ničím mimoriadna. Je to jedna z tisícich fotografií Roberta Fica, skonštatoval Bárdy.

Vzťah premiéra k tzv. mainstreamovým médiam je skeptický

Premiér Fico má vo všeobecnosti komplikované vzťahy s vybranými médiami, ktoré označuje za nepriateľské. Do tejto kategórie zaradil TV Markíza, Denník N, denník SME a portál Aktuality.sk, argumentujúc tým, že prinášajú nepravdivé, neúplné alebo zamlčané informácie.

„Aj tak všetko prekrútia proti nám, lebo je to ich poslanie. Rež a rúbaj do krve po smeráckej kotrbe. V poriadku. Na úrade vlády sa podľa toho zariadime,“ skonštatoval premiér.

Napätie so spravodajským portálom aktuality.sk kulminovalo po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v roku 2018. Fico následne v snahe riešiť politickú krízu, ktorá v tom čase nastala, odstúpil z postu premiéra.

Dnes Fico vyzdvihuje úlohu alternatívnych spravodajských portálov na sociálnych sieťach. „Výrazne chránili ľudí pred mediálnymi manipuláciami, klamstvami a podvodmi takzvaných mainstreamových médií,“ vyhlásil na sneme Smeru v novembri minulého roka. Už počas pandémie si osvojil používanie dosahu sociálnych sietí, kde môže prezentovať svoje názory veľkému počtu sledovateľov. Kritici mu vyčítajú, že vo videách sa objavuje sám a nemusí čeliť kritickým otázkam novinárov alebo politických oponentov.

Šéfredaktori hovoria o väčšej operácii proti médiám

Bárdy právne kroky premiéra vníma ako súčasť väčšej operácie proti médiám, ktorú nová vláda začala už minulý rok po víťazstve v predčasných voľbách. „Vidíme, čo sa stalo s verejnoprávnou televíziou a rozhlasom, ktorá prestala byť verejnoprávna. Tam sa vysporiadali s vedením bývalej RTVS úplne odporným spôsobom, proste schválili zákon, na základe ktorého ich mohli povyhadzovať,“ povedal. 

Výsledkom je podľa neho zdecimované spravodajstvo a snaha vytvoriť televíziu z čias mečiarizmu na hlásanie propagandy. Ďalej spomenul tlak, ktorý je vyvíjaný na majiteľov a prevádzkovateľov súkromných televíznych staníc JOJ a Markíza. Skonštatoval, že z éteru zmizli kritické diskusné relácie a moderátori, ktorí ich moderovali. „Chcú priniesť orbanizáciu médií, ale nemajú to tak ľahké, lebo slovenské média sú teraz silnejšie ako vtedy v tom čase maďarské v roku 2010, keď Orbán nastúpil k moci. Žaloba na mňa je podľa mňa jedna z tých kociek v skladačke a určite nie je posledná. Tam sa treba pripraviť na masívnu ofenzívu,“ vyjadril sa Bárdy.

Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostelný sa na sociálnej sieti svojho kolegu z Aktualít zastal a vyjadril mu podporu. Za premiérovou žalobou kvôli fotke na obálke knihy vidí snahu zastrašiť a umlčať novinárov. „Celé sa to deje v momente, keď Fico a jeho vláda systematicky útočí na novinárov. Nazýva nás nepriateľskými médiami a viní nás za všetky jeho chyby a prešľapy,“ napísal.

Kostelný pripomenul, že politici zo strany Smer-SD už podali trestné oznámenia na niekoľkých novinárov vrátane Martina M. Šimečku, Mariána Leška, Michala Havrana či Tomáša Hudáka. Podľa šéfredaktora Denníka N vládnym politikom prekážajú najmä humoristi. „Pokúšajú sa ovládnuť krajinu a zabetónovať sa pri moci a útočia na všetkých, ktorí im bránia v ich snahe ukradnúť si štát,“ zhodnotil snahy vládnej koalície.

Odchody dvoch televíznych moderátorov

V posledný augustový deň skončil svoje pôsobenie v TV Markíza známy moderátor Michal Kovačič. Uviedol pritom, že výpoveď od televízie dostal už pred letom a jedna z najviac sledovaných politických diskusných televíznych relácií na Slovensku „Na telo“ škrtla v jarno-letnej natáčacej sezóne niekoľko epizód. „Čelíme tlakom nielen od politikov, ale aj od vlastného vedenia,“ skonštatoval moderátor koncom mája namiesto zvyčajného lúčenia sa s divákmi. 

Ešte predtým TV JOJ zrušila reláciu Na hrane s moderátorkou Janou Krescanko Dibákovou. „Portfólio koaličných zástupcov sa nám dramaticky zúžilo. A budem ešte otvorenejšia – istý politik istej strany mi včera otvorene povedal: ,Nebudeme k vám chodiť, lebo u vás politicky nič nezarobíme.‘ Už celé týždne je neuveriteľne náročné vyskladať zostavu hostí tak, aby sme vôbec vedeli vysielať,“ objasňovala Krescanko Dibáková začiatkom marca. Doplnila, že alternatívne médiá politikom poskytujú viaceré možnosti bez nepríjemných otázok.

Prečítajte si aj