Nedeľa 8. septembra, 2024
Na snímke letisko M. R. Štefánika v Bratislave. (Zdroj: ANDREJ NEUHERZ / wikipedia)

Polícia: Letisko v Bratislave evakuujú, niekto tam nahlásil bombu

Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave evakuujú ľudí, niekto tam nahlásil bombu. Na mieste vykonávajú policajti pyrotechnickú prehliadku. Na sociálnej sieti o tom informovala bratislavská krajská polícia.

„Na základe prijatého oznámenia o uložení výbušného nástražného systému v priestoroch Letiska M. R. Štefánika v Bratislave policajti aktuálne vykonávajú prvotné úkony, medzi ktorými je aj evakuácia osôb. Na mieste je vykonávaná pyrotechnická prehliadka,“ priblížila polícia. Doplnila, že vyšetrovaním tejto udalosti sa zaoberajú policajti druhého bratislavského okresu.

Odlety z letiska sú v súčasnosti pre bombovú hrozbu pozastavené

Odlety z bratislavského letiska sú v súčasnosti pre bombovú hrozbu pozastavené. Ráno napríklad neodletel dopravca Corendon Airlines do tureckej Antalye. Letisko čaká na ďalšie pokyny zo strany polície, ktorá vykonáva v priestoroch budovy pyrotechnickú prehliadku. Uviedla to hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Demovičová.

Prílety na letisku nie sú podľa hovorkyne obmedzené. Avšak cestujúci z prilietavajúcich letov aktuálne čakajú v lietadlách na ďalšie pokyny, bez aktuálnej možnosti vystúpenia z lietadla. „Týka sa to príletov s dopravcom Smartwings z destinácií Marsa Alam a Mersa Matrouh, príletov dopravcu Ryanair z destinácií Burgas a Alghero a príletu dopravcu Mavi Gok z Antalye,“ priblížila V. Demovičová.

Doplnila, že celý terminál bratislavského letiska bol pre nahlásenie bombovej hrozby evakuovaný v stredu o 8.40 h. „Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR prijalo informáciu o možnej bombovej hrozbe na bratislavskom letisku od policajného zboru. Situáciu zatiaľ monitorujeme,“ informoval zástupca hovorcu OS ZZS Richard Bolješik.

Bratislavské letisko po bombovej hrozbe odbavuje cestujúcich, evakuáciu ukončilo

Evakuáciu bratislavského letiska ukončili približne o 11.40 h po tom, čo tam niekto v stredu ráno nahlásil bombu. Počas trojhodinovej evakuácie bolo naplánovaných šesť príletov a deväť odletov, ktoré zaznamenali meškania. Informovala o tom hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Demovičová.

„V súčasnosti pracujeme na postupnom odbavovaní odletov a príletov podľa letového poriadku,“ uviedla V. Demovičová.

Evakuácia trvala od 8.40 h. Cestujúci aj zamestnanci letiska sa približne o 12.00 h mohli vrátiť do budovy terminálu. „Cestujúcim, ktorí čakali na svoj odlet pred budovou letiska, sme ihneď zabezpečili pitný režim, toalety a boli pristavené aj klimatizované autobusy, v ktorých sa mohli schladiť,“ priblížila V. Demovičová.

Uloženie bomby na bratislavskom letisku sa pyrotechnickou prehliadkou nepotvrdilo. „V súvislosti s ranným oznamom o uložení výbušného nástražného systému v priestoroch Letiska M. R. Štefánika v Bratislave policajti realizovali úkony smerujúce k ochrane života a zdravia občanov,“ priblížila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková. Dodala, že vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu šírenia poplašnej správy.

Prečítajte si aj