Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Foto: Pexels)

Poisťovne majú preplácať drahý liek na liečbu spinálnej svalovej atrofie

Minister zdravotníctva Michal Palkovič rozhodol o zaradení dvojmiliónového lieku Zolgensma na liečbu spinálnej muskulárnej atrofie (SMA) do zoznamu liekov preplácaných z verejného zdravotného poistenia. 

Ministerstvo je toho názoru, že všetky zákonom kumulatívne stanovené podmienky na zaradenie originálneho lieku do zoznamu kategorizovaných liekov sú splnené,“ uviedlo v rozhodnutí Ministerstvo zdravotníctva SR.

SMA patrila doteraz medzi ochorenia s obmedzenými možnosťami liečby. V súčasnosti musia žiadať pacienti poisťovňu o jej úhradu, avšak od 1. januára 2024 by ho hradili zdravotné poisťovne bez doplatku pacienta. Cena lieku je úradne určená na takmer 1,7 milióna eur, pričom vo verejných lekárňach je jeho maximálna cena takmer dva milióny eur.

Proti rozhodnutiu zaradiť liek do zoznamu preplácaných liekov možno ešte podať námietky.

„V prípade, že niektorý z účastníkov konania podá námietky, bude o nich rozhodovať kategorizačná rada pre lieky. V takomto prípade by mala kategorizačná rada vydať odporúčanie ministrovi a ten vydá 15. novembra rozhodnutie o námietkach,“ oznámil rezort.

Spinálna svalová atrofia je závažné dedičné ochorenie postihujúce najmä deti. Vyskytuje sa pri chybnom alebo chýbajúcom géne, ktorý produkuje proteín SMN alebo „proteín prežívania motorických neurónov“. Dôsledkom nedostatku SMN proteínu začnú odumierať nervy ovládajúce svalstvo, čo vedie následne k svalovej slabosti, strate svalov a neskôr k strate pohybu a ťažkostiam s dýchaním, kŕmením, prehĺtaním a rozprávaním. Detskí pacienti sú obyčajne už v priebehu prvých šiestich mesiacov života odkázaní na umelú pľúcnu ventiláciu a zavedenie sondy na kŕmenie do žalúdka.

Európska agentúra pre lieky schválila použitie génovej liečby liekom Zolgensma už v máji 2020. Ide o jednorazové podanie liečiva priamo do žily pacienta.

SMA je rozmanité ochorenie s rôzne závažnými príznakmi. Ako sa píše v príručke o lieku, Zolgensma má nahradiť funkciu chybného alebo chýbajúceho génu SMN tým, že poskytuje plne funkčnú kópiu génu. Ten pomáha telu produkovať dostatočné množstvo proteínu SMN. Liečivo však nemusí dostatočne účinkovať u detí so závažnými príznakmi. 

Tak ako ostatné lieky, môže mať aj Zolgensma nežiaduce účinky, medzi ktoré patria napríklad: vracanie, žltačka, nadmerná tvorba modrín, kŕče, krvácanie, ťažkosti s dýchaním, opuch rúk, nôh, svetlosivé alebo modré sfarbenie kože, horúčka, kašeľ, nádcha a iné prejavy zápalu priedušničiek. V týchto prípadoch sa odporúča ihneď vyhľadať urgentnú lekársku pomoc. 

Prečítajte si aj