Pondelok 16. septembra, 2024
Obálka knihy Snehová vločka (foto: www.chooze.sk)
,

Pohodové večery pod stromčekom: zimný výber detských knižiek, ktoré zaujmú

Prichádza najchladnejšie ročné obdobie – zima a s ňou aj najkrajší sviatok roka – Vianoce. Toto čarovné, ale aj chladné obdobie je ako stvorené na príjemne strávené večery s tou správnou knihou, ktorá zaujme zvedavé oči vašich detí.

Ponúkame vám náš zimný výber detských knižiek, ktoré môžu zároveň slúžiť ako inšpirácia na darček pod vianočný stromček.

Snehová vločka (veková kategória 2+)

Obálka knihy Snehová vločka
(foto: www.chooze.sk)

Knihu plnú čarovného kúzla napísal spisovateľ, výtvarník a ilustrátor obrázkových kníh Benji Davies. Vo svojej tvorbe sa snaží zachytiť, aké je to byť dieťaťom. Autor dúfa, že keď sa deti ponoria do jeho ilustrovaných príbehov, nájdu v nich pokoj a istotu, s ktorou sa budú vedieť orientovať v hluku a zhone skutočného sveta.

Jeden zimný večer prišla na svet malá snehová vločka. Čoskoro na to začala pomaly klesať. Neistý osud snehovej vločky je prepojený s vianočným želaním malého dievčatka Natálky, ktoré býva v meste učupenom medzi kopcami. Nádherné zimné ilustrácie vás prenesú priamo do krehkého detského sveta.

Dojímavý príbeh o hľadaní svojho miesta na Zemi, o vytrvalosti a nasledovaní prirodzeného priebehu zaručene chytí za srdce celú rodinu. Všetko sa nakoniec usporiada presne tak, ako má – pre snehovú vločku, aj pre Natálku.

Vesmírni bádatelia – Mesiac (veková kategória 3+)

Obálka knihy Vesmírni bádatelia – Mesiac (foto: www.fortunalibri.sk)

Autorka knihy Andrea Kaczmarek sa narodila vo Walese a teraz žije s rodinou v Nemecku.

Dnes je na dôchodku a zároveň predsedá charitatívnej organizácii Svet čítania. Prináša knihy do škôlok, škôl aj seniorom. Jej najväčšou vášňou je písanie.

Malí bádatelia sa vďaka dobrodružno – náučnej knihe skamarátia s dvojičkami Leom a Leou a spolu sa vydajú na vesmírne dobrodružstvo.

Všetko sa odohráva v podkrovnej miestnosti, kde im ich dedko požičia obrovský teleskop. Spolu nasadnú do vesmírnej lode s názvom VESMÍRNA STRELA, aby odhalili tajomstvá Mesiaca.

Knižka deťom predstaví nielen milý príbeh o detskej zvedavosti a nadšení, ale hravou formou sa naučia aj všetky fázy mesiaca. Dedko dvojičiek je totiž veľmi dobrým učiteľom a presne vie, ako premeniť učenie na napínavé dobrodružstvo.

Pútavý text knihy dopĺňajú nádherné kresby od talentovanej ilustrátorky básní, rozprávok a príbehov Alexandry Colombo. Alexandrina očarujúca tvorba zachytáva kúzlo, zvláštnosti a jedinečné osobnosti detí v nezabudnuteľnom farebnom prostredí.

Vlaky – od parných lokomotív až po rýchlovlaky (veková kategória 3+)

Obálka knihy Vlaky – od parných lokomotív až po rýchlovlaky (foto: artforum.sk)

Máte doma malých rušňovodičov, ktorých fascinuje svet koľajníc? Autor Lorenzo Moro pre nich napísal jedinečného knižného sprievodcu všetkými vlakmi, ktoré sa kedy ocitli na tejto Zemi.

Kniha zaujme nielen deti, ale aj dospelých, pretože je naplnená kurióznymi faktami a pikoškami o týchto fascinujúcich dopravných prostriedkoch.

Cesta spoznávania sa začína v 19. storočí, kde sa dozviete, vďaka akému nápadu sa zrodil prvý parný stroj.

S knižkou sa prenesiete do čias, kedy kone vystriedala para, ocitnete sa pri veľkej vlakovej naháňačke, dozviete sa, čo je úlohou rušňovodiča, ktorá lokomotíva dostala prezývku krokodíl, aj v ktorom vlaku sa prevážal slávny Hercule Poirot.

Knižku v pevnej väzbe sprevádzajú ilustrácie Davida Riboniho, ktorý je skúseným talianskym ilustrátorom a jeho vtipné kresby nádherne oživujú príbehy Lorenza Mora o lokomotívach a rýchlovlakoch.  

Nečakaný vianočný list (veková kategória 3+)

Obálka knihy Nečakaný vianočný list (foto: www.kumran.sk)

Autorkou tohto krásneho vianočného príbehu je Annette Amrheinová.

Spisovateľka žije so svojou rodinou v Šlezvicku-Holštajnsku, v krajine medzi moriami. S písaním začala už v ranom veku a odvtedy sa nezastavila. Výsledkom sú rozhlasové príbehy a romány pre malých i veľkých, ako aj obrázkové knihy.

Vo voľnom čase rada chodí do prírody alebo sedí s perom na pláži Baltského mora, pretože každý postreh by sa dal premeniť na príbeh.

Dojímavá rozprávka od autorky vás dokonale naladí na čas Vianoc príbehom o Pukovi – malom medvedíkovi čistotnom. Jeho najväčším želaním je to, aby mu niekto napísal list. V tomto sviatočnom čase každý okolo neho dostáva listy, len pre neho stále žiadny neprichádza.

Jeho mamička sa rozhodla, že ho prekvapí. Potajomky teda napísala strýkovi Fúzikovi a požiadala ho o pomoc.

Kniha v pevnej väzbe je plná nádherných kresieb zvieratiek, ktoré ilustrovala Sabine Straubová. 

Najkrajšie miesto (veková kategória 4+)

Obálka knihy Najkrajšie miesto (foto: www.martinus.sk)

Švédska autorka Cecilia Heikkilä je zároveň ilustrátorkou a grafickou dizajnérkou. Miluje zvieratá, pero, papier a vôňu novej knihy.

Kniha „Najkrajšie miesto“ rozpráva o blízkom vzťahu medzi starým otcom a synom. Príbeh je po celý čas popretkávaný ich silným vzájomných putom.

Kniha je zaujímavá tým, že je písaná v prvej osobe, čo pre detské knihy nie je také obvyklé, ale o to pútavejšia pre najmenších poslucháčov.

Od prvej vety vás autor vtiahne priamo do deja. Hlavný hrdina nájde  u svojho starkého nezvyčajnú pohľadnicu, na ktorej je napísané S pozdravom z Najkrajšieho miesta. Od tej chvíle vnúčik túži iba po jednom – spoznať to najkrajšie miesto.

Ešte pred cestou sa musia so starkým dobre pripraviť a vy budete všetko pozorne sledovať. Nakoniec sa spolu vydáte za prekrásnym dobrodružstvom. Budete putovať loďou, prechádzať lesom, poľami a pastvinami, až kým sa vám konečne nepodarí nájsť vytúžené najkrajšie miesto.  

Prepáč mi (veková kategória 5+)

Obálka knihy Prepáč mi (foto: preskoly.sk)

Isabella Paglia je uznávanou autorkou kníh pre deti a mládež vydaných v Taliansku a v zahraničí a držiteľkou mnohých literárnych cien. Okrem spisovateľskej práce sa venuje redaktorskej činnosti. Spolupracuje aj s mnohými ďalšími novinami a časopismi pre mládež, napríklad Super G! São Paulo a je neúnavnou podporovateľkou práv detí.

Kniha Prepáč mi učí deti hodnoty priateľstva a dobrých vzájomných vzťahov a rozpráva o sile slova „prepáčˮ. Obsahuje zložitejšie abstraktné koncepty, preto je vhodná skôr pre predškolákov než pre najmenšie deti.

Učí načúvaniu, citlivosti voči druhým a rozpráva o hodnote zmierenia. Môžete sa pri jej čítaní spoločne zamyslieť nad okamihmi, kedy ste niekoho zranili a ako je možné podobnú situáciu napraviť vhodnými gestami a slovami.Súčasťou knižky sú výstižné kresby k tejto citlivej téme od talianskeho ilustrátora Paola Proiettiho.

Liečivé rozprávky – Nielen na dobrú noc (veková kategória 5+)

Obálka knihy Liečivé rozprávky (foto: www.startlab.sk)

Autorkou knihy je Monika Juranová, mama malej dcérky Elky, ktorá sa stala jej najväčšou inšpiráciou pri písaní.

Monika Juranová sa začala zaoberať súvislosťami medzi prežitým detstvom a jeho vplyvom na život v dospelosti. Ide o takzvané liečenie vnútorného dieťaťa a na týchto princípoch je založená kniha s liečivými rozprávkami.

„Liečenie prichádza cez rozprávku, čo je podľa mňa najkrajší a najprirodzenejší spôsob podania dôležitých informácií,ˮ hovorí autorka.

Táto krásna liečivá rozprávková knižka je napísaná tak, aby pomohla nielen deťom, ale i rodičom. Inšpiruje k zamysleniu sa nad príbehmi a nabáda k spoločnému hľadaniu riešení často zložitých situácií, s ktorými sa deti i rodičia stretávajú.

Kniha sa skladá z ôsmich rozprávok a ich hlavnými hrdinami sú zvieratká, ktoré preberajú úlohy rodičov a detí. Na konci každej kapitoly rodičia nájdu od autorky vysvetlenie danej témy a akési posolstvo, ktoré si so sebou môžu vziať.

Súčasťou každej rozprávky sú pútavé ilustrácie od ilustrátorky Viktórie Žitňanovej Nagyovej- Blondook. Jej kresby dokonale zachytávajú najdôležitejšie okamihy príbehov. 

Prečítajte si aj