Štvrtok 19. septembra, 2024
Pohánková polievka. (Sonia Vladyková)
»

Pohánková polievka – recept

Prečo pohánková polievka? Čo vy a pohánka? Máte ju radi? Varíte ju pravidelne, alebo len tak na skúšku, ako sa hovorí raz za rok? A pritom pohánka je výborná tradičná surovina, ktorá určite nepatrí, ako sa hovorievalo, len na vidiek, ale mali by sme ju pravidelne používať v kuchyni a rozšíriť tak svoj jedálny lístok – napríklad o pohánkovú polievku.

Pohánková polievka je zdravé tradičné jedlo. Pohánka obsahuje škrob a kvalitné bielkoviny, je plnohodnotnou stravou a je vhodná pre vegetariánov a bezlepkovú diétu. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, cholín, rutín na posilnenie ciev; a z minerálnych látok je to predovšetkým vápnik, fosfor, zinok, draslík a železo. Pohánka je teda hodnotná tradičná surovina.

Moja babička toto všetko asi nevedela, ale varila výbornú pohánkovú polievku, ktorú si rada pravidelne varím aj teraz, a zároveň si zaspomínam na jej malú kuchyňu, horúci sporák a starý hrniec, z ktorého sa niesla úžasná vôňa.

Pohánková polievka

Pre: 2 osoby

Ingrediencie

3 lyžice lámanej pohánky

1 ks cibule (menšia)

1 ks mrkvy

1 ks petržlenu (menší)

1 ks zemiaku (stredne veľký)

majoránka

soľ

čierne korenie

2 ks strúčikov cesnaku

olej (alebo maslo)

2 čajové lyžičky sladkej papriky

1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate

Postup

Na rozohriaty olej či maslo dajte cibuľu, pridajte pohánku a zeleninu nakrájanú na malé kúsky a nechajte krátko opražiť.

Pridajte červenú papriku, dobre premiešajte a zalejte horúcou vodou. Osoľte a nechajte variť do mäkka, cca 30 min.

Pridajte prelisovaný cesnak, majoránku, dochuťte a nechajte ešte chvíľu prejsť varom. Pridajte nakrájanú petržlenovú vňať.

Ako vidíte, pohánková polievka je veľmi jednoduchá na prípravu a chutí výborne. Takže keď budete rozmýšľať o polievke, vyskúšajte pohánkovú a zaspomínajte si, či ju niekto u vás doma varil.


Autorka žije v Taliansku už takmer 20 rokov a zaujíma sa o recepty našich babičiek, klasické múčniky i taliansku kuchyňu. Rada cestuje po Taliansku, fotografuje a zoznamuje sa s regionálnymi špecialitami a gastronomickými zaujímavosťami. Niekoľko rokov pracovala pre český denník, spolupracovala s českým časopisom pre ženy a má päťročné skúsenosti v potravinárskom priemysle.

Jej blog nájdete na adrese http://unavenavarecka.blogspot.com/.


Z pôvodného originálu preložil LS.

Prečítajte si aj