Štvrtok 19. septembra, 2024
Ryan Wesley Routh počas rozhovoru na zhromaždení v Kyjeve na Ukrajine dňa 27. apríla 2022 (AFPTV / AFP prostredníctvom Getty Images)
»

Ryan W. Routh – podozrivý z pokusu o ďalší atentát na Trumpa, je vo väzbe

Podozrivý z pokusu o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa bol identifikovaný úradmi ako 58-ročný Ryan Wesley Routh. O Routhovi je zatiaľ známe iba málo podrobností, nie je známy ani jeho možný motív.

Podľa doterajšej oficiálnej verzie sa Routh údajne postavil k plotu na Trumpovom medzinárodnom golfovom ihrisku vo West Palm Beach, kde si upravil pušku podľa AK-47, kameru GoPro a dve nenápadné tašky.

Agent tajnej služby, ktorý hliadkoval na ihrisku pred Trumpom, ktorý bol na piatej jamke, si všimol hlavne zbrane vyčnievajúce cez plot a zahájil paľbu, na čo Routh utiekol. Podľa úradov bol Routh od Trumpa vzdialený 270 – 460 metrov a na zbrani mal pripevnený zameriavač.

Routh bol neskôr zatknutý na diaľnici I-95 po tom, čo svedok poskytol polícii fotografie jeho vozidla a poznávacie značky.

Routh je aktuálne vo väzbe policajného oddelenia v okrese Martin, kde čelí obvineniam na federálnej aj štátnej úrovni. Tento incident zrejme nie je Routhovým prvým stretom so zákonom.

Podľa záznamov Oddelenia pre nápravu dospelých v Severnej Karolíne bol muž menom Ryan Wesley Routh už v minulosti trestaný. Záznam ukazuje, že bol v roku 2002 odsúdený za držanie zbrane hromadného ničenia, konkrétne plne automatickej pušky. Tento typ zbraní bol v Spojených štátoch zakázaný v roku 1986.

Denník Epoch Times zatiaľ nebol schopný nezávisle overiť, či ide o rovnakého Ryana Wesleyho Routha.

Archivovaný účet na sociálnej sieti X pod rovnakým menom ako podozrivý obsahuje niekoľko príspevkov vyjadrujúcich podporu Ukrajine, Taiwanu a NATO. V jednom príspevku vyjadril záujem o vytvorenie dobrovoľníckej sily afganských vojakov, ktorí by pomáhali polícii na Haiti. Majiteľ účtu tiež prejavil záujem o vytvorenie taiwanskej cudzineckej légie zloženej z afganských vojakov vycvičených NATO. Účet tiež zdieľal dva príspevky podporujúce Ukrajinu.

Muž s rovnakým menom sa tiež objavil v článku The New York Times z marca 2023. Tento článok popisoval Routha ako osobu, ktorá sa snaží zostaviť zahraničnú bojovú jednotku zloženú z afganských vojakov vycvičených NATO, aby pomohla Ukrajine v boji proti Rusku.

Routh mal webovú stránku, kde sa snažil získať dobrovoľníkov, aby sa pripojili k ukrajinským silám v Kyjeve, uviedla Associated Press. Tiež údajne vyberal finančné prostriedky na podporu týchto snáh.

V roku 2022 Routh v rozhovore pre Newsweek presadzoval, aby sa USA zapojili do konfliktu, ktorý podľa neho bol „bojom dobra proti zlu“.

Článok z New York Times uvádza, že Routh strávil niekoľko mesiacov na Ukrajine v roku 2022 a plánoval presunúť desiatky afganských vojakov, ktorí utiekli pred Talibanom, niekedy nelegálne z Pakistanu a Iránu na Ukrajinu.

Trump kritizoval konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, pričom uviedol, že pokiaľ bude zvolený, rýchlo ho ukončí. Rovnako kritizoval členov NATO, ktorí nesplnili záväzok prispievať 2 % HDP.

Routhov syn, Oran Routh, povedal serveru DailyMail.com, že jeho otec Trumpa neznáša, ako „každý rozumný človek“. Routh ml. uviedol, že jeho otec nebol násilný človek a že obvinenia proti nemu sú v rozpore s jeho charakterom. „Je to môj otec, a pokiaľ viem, mal len pár dopravných priestupkov,“ povedal. „To je šialené. Poznám svojho otca a mám ho rád, ale toto k nemu vôbec nesedí.“

Volebné záznamy ukazujú, že Ryan W. Routh je aktuálne registrovaný ako nezávislý volič v Greensboro v Severnej Karolíne. Pochádza z tohto štátu, ale v jednej chvíli sa presťahoval na Havaj.

Druhý pokus

FBI uviedla, že incident sa javí ako druhý pokus o atentát na prezidenta. Vedenie vyšetrovania má na starosti FBI. Štát Florida tiež prešetrí neúspešný pokus o atentát na Trumpa, vyhlásil guvernér Ron DeSantis.

Trump potvrdil, že nebol zranený. „Som v bezpečí a v poriadku!“ napísal veľkými písmenami na sociálnych sieťach krátko po tom, čo sa ozvali výstrely.

Podozrivý si pripravil pušku so zameriavačom na hranici golfového ihriska a mal kameru GoPro, čo naznačuje, že možno plánoval natočiť svoj pokus o atentát, konštatoval šerif okresu Palm Beach, Ric Bradshaw.

Polícia zverejnila fotografie Routhovho stanovišťa, skrytého v kroví pri obvode plotu Trumpovho medzinárodného golfového klubu vo West Palm Beach.

Podozrivý mal na plote pripevnené dva čierne batohy, každý nepriestrelnú keramiku, za ktorú sa mohol schovať. Puška bola umiestnená v medzere medzi batohmi, s hlavnou namierenou cez drôtený plot smerom k ihrisku.

Routh utiekol, keď naňho tajná služba začala paľbu. Svedok ho videl opúšťať miesto v čiernom Nissane SUV a podarilo sa mu urobiť fotografiu vozidla, ktorého detaily boli odovzdané miestnej polícii.

Poznávacia značka podozrivého bola krátko potom zachytená na diaľnici I-95 a bol zadržaný. Zatýkajúci policajti uviedli, že podozrivý pri kontakte neprejavoval žiadne emócie a mlčal.

Prvá výpoveď na súde

S obvineným Routhom už v pondelok prebehlo prvé pojednávanie na federálnom súde v západnom Palm Beach. Obvinený prišiel v tmavo modrej väzenskej uniforme a mal spútané ruky aj nohy. Počas čakania na rokovania nevyzeral nervózne. Potom bol obvinený z federálnych trestných činov súvisiacich so zbraňami.

Počas vypočutia, ktoré trvalo 8 minút, bol informovaný o obvineniach: držanie strelnej zbrane s odstráneným sériovým číslom a držanie strelnej zbrane odsúdeným zločincom. Tieto obvinenia môžu viesť k maximálnemu trestu 20 rokov väzenia, pričom druhé obvinenie je závažnejšie a hrozí zaň trest až 15 rokov.

Routh oznámil sudcovi Ryonu McCabovi, že zarába približne 3 000 dolárov mesačne a nemá žiadne úspory ani majetok. Uviedol, že vlastní dve nákladné vozidlá na Havaji v hodnote asi 1 000 dolárov a že občas finančne podporuje svojho dvadsaťpäťročného syna.

Routh nevzniesol žiadnu námietku a prokurátori požiadali, aby zostal vo väzbe. Ďalšie súdne pojednávanie s obvineným bolo naplánované na 23. a 30. septembra, pričom v prvom termíne budú vyhlásené podmienky kaucie a na druhý termín je naplánované vypočutie o pravdepodobnej príčine alebo obžaloba.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj