Nedeľa 22. septembra, 2024
Na snímke budova rozhlasu v Bratislave (Zdroj: Kiwiev / wikipedia)

Opozícia kritizuje výber členov Rady STVR

Strana SaS tvrdí, že vymenovanie politikov alebo ľudí s kontroverznou minulosťou do orgánov Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) je neakceptovateľné a zníži dôveryhodnosť verejnoprávneho média. Strana SaS tak reaguje na informáciu o vymenovaných členoch orgánu dohľadu telerozhlasu.

Liberáli špeciálne poukazujú na menovanie generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva kultúry (MK) SR Lukáša Machalu a bývalého hovorcu Vladimíra Mečiara Jozefa Krošláka. Ich nomináciu považujú za absolútne nevhodnú. „Zaručene to bude viesť k zníženiu dôveryhodnosti celej inštitúcie. Vyzývame preto vládu a najmä ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, aby svoje nominácie do Rady STVR prehodnotili,“ vyhlásil predseda SaS Branislav Gröhling. Je presvedčený, že práve pri takýchto nomináciách sa ešte viac zvýrazňuje absencia verejného vypočutia kandidátov.

PS: Vládna koalícia si na miesta v Rade STVR dosadila svojich ľudí

Podpredsedníčka PS Zora Jaurová v súvislosti s menovaním členov Rady STVR uviedla, že vládna koalícia si nahrubo zmenila zákon, aby si na nové teplé miestečka mohla dosadiť svojich ľudí.

Pozastavuje sa pri nomináciách Jozefa Krošláka a generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva kultúry (MK) SR Lukáša Machalu. „Tak už poznáme tých ‚nespochybniteľných odborníkov‘, ktorých v Rade STVR sľuboval poslanec Roman Michelko. Mečiarov bývalý hovorca a konšpirátor sú všetko, len nie odborníci,“ zdôraznila Z. Jaurová.

Podľa nej aj tento postup dokazuje, že členovia vládnej koalície „slúžia iba sebe a svojim ľuďom“.

KDH: Vymenovaním L. Machalu si SNS definitívne zoštátnila STVR

Predstavitelia KDH v reakcii na vymenovanie členov Rady STVR uviedli, že pôvodne verejnoprávna inštitúcia sa stáva bábkou v rukách ministerstva kultúry a vládnej moci. Predstavitelia KDH to konštatujú osobitne pri nominácii generálneho tajomníka služobného úradu rezortu kultúry Lukáša Machalu.

„Už paragrafové znenie zákona, ktoré odstránilo konflikt záujmov pre vysokých predstaviteľov ministerstiev, naznačovalo, že snaha dosadiť si do vedenia STVR svojich ľudí sa stane skutočnosťou,“ poznamenal poslanec KDH a člen Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Jozef Hajko.

KDH zároveň vyzvalo ostatných predstaviteľov vládnej koalície, aby zastavili svojvôľu SNS v bezbrehom presadzovaní politickej moci. „Z média verejnej služby sa stáva politicky kontrolovaná inštitúcia, v ktorej orgáne bude figurovať druhý najvyšší predstaviteľ ministerstva kultúry,“ upozornil J. Hajko.

Poukázal tiež na to, že kroky ministerstva a personálne nominácie do Rady STVR odporujú záväzkom o zabezpečení nezávislého fungovania verejnoprávnych médií, vyplývajúcim z Európskeho aktu o slobode médií. „Budeme hľadať všetky dostupné možnosti a prostriedky, ako ešte tomuto spolitizovaniu verejnoprávneho média zabrániť,“ dodal J. Hajko.

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) vo štvrtok 1. augusta vymenovala štyroch členov Rady STVR – Petra Benčuríka, Jozefa Krošláka, Lukáša Machalu a Jarmilu Mikušovú. Troch kandidátov vymenovala na základe odporúčania výberovej komisie, štvrtého nominanta na návrh ministerstva financií. Ďalších piatich členov rady bude v septembri voliť plénum Národnej rady SR, na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Nové kreovanie rady súvisí so zákonom, ktorým sa od 1. júla dovtedajšia RTVS zmenila na STVR. Rada bude mať po novom kompetenciu voliť generálneho riaditeľa, rovnako ho v prípade naplnenia zákonných ustanovení bude môcť odvolať.

Hnutie Slovensko: Zloženie novej Rady STVR prináša návrat do minulosti

Zloženie novej Rady STVR prináša návrat do minulosti v kombinácii s dezorientáciou. Opozičné hnutie Slovensko to uviedlo v reakcii na vymenovanie členov Rady STVR.

„Konšpiračný úradník Lukáš Machala, ktorý verí, že Zem je plochá, dostal funkciu v štátnej televízii. Lukáš Machala ako nový člen rady štátnej televízie bude teraz dohliadať na ideologickú bezchybnosť jej programovej skladby a relácií,“ povedala členka hnutia a bývalá ministerka kultúry Natália Milanová. Zároveň skritizovala aj vymenovanie ďalších troch členov.

Členmi Rady STVR budú P. Benčurík, J. Krošlák, L. Machala a J. Mikušová

Prečítajte si aj