Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Gosia K / Pexels)
»

Podľa prieskumu väčšina Poliakov odmieta euro

Nedávny prieskum ukázal, že približne dve tretiny Poliakov nechcú, aby ich krajina prijala euro ako svoju platobnú menu.

Podľa prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť United Surveys pre internetový portál Wirtualna Polska, 66,8 % respondentov odmieta vstup do eurozóny. Takmer polovica Poliakov je „rozhodne proti“ prijatiu eura namiesto zlotého.

Najskeptickejší sú voliči konzervatívnej strany PiS, ale odpor k spoločnej európskej mene majú aj súčasné proeurópske strany, konštatuje portál Euractiv. Polovica voličov súčasnej vládnej koalície euro odmieta a podporuje ho len 37 % opýtaných.

Poliaci sa podľa prieskumu najviac obávajú zvyšovania cien základných tovarov a fiškálnej politiky závislej od Bruselu v prípade zavedenia eura.

Poľský premiér Donald Tusk zatiaľ neoznámil žiadne snahy o zavedenie eura. Poľsko navyše v súčasnosti nespĺňa konvergenčné kritériá vrátane cenovej stability, zdravých verejných financií, stability výmenného kurzu a dlhodobých úrokových sadzieb.

Pre D. Tuska nie je zmena meny na programe dňa, poznamenáva agentúra Reuters. Hoci súčasná vláda je silne proeurópska a snaží sa vyhovieť Bruselu, koaličné strany sú v otázke vstupu do eurozóny nejednotné a podľa ústavy by na súhlas s prijatím eura boli potrebné dve tretiny hlasov v parlamente, pričom koalícia takúto väčšinu nemá.

Svoju vlastnú menu má 7 z 27 krajín EÚ. Okrem Českej republiky sú to Bulharsko, Dánsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Švédsko.


Pôvodný článok

Prečítajte si aj