Štvrtok 19. septembra, 2024
Národná rada Slovenskej republiky (Foto TASR/ Jaroslav Novák)

Podľa premiéra opozícia v NR SR zámerne deštruuje štát, opozícia to vidí presne naopak

Opozícia sa definitívne vybrala cestou deštrukcie štátu. Vo štvrtkovom vyhlásení to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), reagujúc na dianie v Národnej rade (NR) SR, ktorá aktuálne rokuje o návrhu štátneho rozpočtu.

R. Fico opozíciu obvinil, že prostredníctvom obštrukcií v parlamente chce dosiahnuť neschválenie štátneho rozpočtu. Upozornil, že by to malo vážne dôsledky na život bežných ľudí. „V rozpočtovom provizóriu by nemohli platiť kompenzačné opatrenia v súvislosti s energiami, nebola by možná ani pomoc pri hypotékach. Rovnako by sa nemohli zrealizovať mnohé ďalšie opatrenia, ktoré sú naviazané na štátny rozpočet,“ upozornil premiér.

Prístup opozície v tomto prípade podľa neho nemá nič spoločné s klasickou politickou obštrukciou a štandardnou formou koalično-opozičného súboja. „Opozícia si zobrala občanov SR ako rukojemníkov pre dosiahnutie vlastných politických cieľov,“ vyhlásil predseda vlády.

Verí, že sa v NR SR podarí napokon dorokovať a schváliť štátny rozpočet, vyzval opozíciu, aby tomu prestala brániť. Zopakoval, že o Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a zmenách v Trestnom zákone sa i tak bude rokovať až v januári 2024. Zároveň dodal, že súčasný postup opozície len posilňuje v radoch koalície presvedčenie o nevyhnutnosti navrhovaných zmien.

M. Šimečka: Poslanci PS budú o rozpočte diskutovať odborne, vecne a kriticky

Poslanci NR SR z hnutia Progresívne Slovensko (PS) budú o štátnom rozpočte diskutovať odborne, vecne a kriticky. Predseda hnutia a podpredseda parlamentu Michal Šimečka tak reagoval na výzvu premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

„Pokiaľ ide o aktuálne prejednávaný rozpočet, poslanci a poslankyne PS k nemu budú diskutovať odborne, vecne a tvrdo kriticky. A rovnako sme pripravení bojovať aj proti mafiánskemu balíčku,“ uviedol M. Šimečka.

Reagoval aj na vyjadrenie premiéra o tom, že k novele Trestného zákona a návrhu na zrušenie ÚŠP sa bude rokovať až 8. alebo 9. januára. M. Šimečka to vníma ako uznanie prehry, keďže pôvodne chcela vláda návrh prerokovať ešte pred Vianocami.

„Veľmi chcel rušiť špeciálnu prokuratúru a znižovať tresty za korupciu už pred Vianocami, ako darček svojim oligarchom. Plné námestia a dôrazný boj v parlamente ho však donútili ustúpiť, čo vôbec nečakali,“ uviedol v stanovisku predseda PS Michal Šimečka.

SaS: K rozpočtu vystupujeme odborne bez umelého predlžovania rozpravy

SaS hovorí, že ide o úspech občanov, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska. „Koalícia totiž plánovala potichu a v čo najväčšej rýchlosti schváliť zrušenie špeciálnej prokuratúry ešte pred Vianocami. Spoločný a najmä vytrvalý odpor opozície v podobe obštrukcií v parlamente, ktorý bol navyše doplnený masovými protestmi s občanmi, prinútil koalíciu návrh o zrušení ÚŠP odsunúť,“ tvrdí predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Opozícia chce v protestoch pokračovať aj v novom roku.

Poslanci za SaS chcú v diskusii k návrhu štátneho rozpočtu vystupovať len odborne a bez umelého predlžovania rozpravy. Uviedol to hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Za nás vystúpil zatiaľ len Marián Viskupič a bolo to odborné a slušné, tak plánovali vystúpiť aj iní poslanci za SaS,“ uviedol hovorca.

M. Majerský: Naši poslanci prednášajú logické, rozumné a vecné pripomienky

Poslanci NR SR za KDH prednášajú logické a vecné pripomienky v diskusii o štátnom rozpočte, premiérove slová patrili skôr inej opozičnej strane. Povedal to predseda KDH Milan Majerský v reakcii na výzvu premiéra R. Fica, aby opozícia neblokovala štátny rozpočet vzhľadom na negatívne dôsledky pre ľudí.

„Naši poslanci prednášajú v rámci časového limitu rozumné, logické a vecné pripomienky. Vo faktických poznámkach nechceme odchádzať od témy,“ skonštatoval M. Majerský. Myslí si preto, že premiérove slová patrili inej strane, ktorá obštruuje. Na otázku, či budú presviedčať lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča, aby s naťahovaním diskusie prestal, odpovedal, že takáto možnosť neexistuje.

Čo sa týka ÚŠP, KDH trvá na jeho zachovaní. Prípadná diskusia o jeho zrušení či zlepšení musí byť podľa M. Majerského riadna a odborná. Deklaroval snahu urobiť všetko pre jeho zachovanie.

Pre hnutie Slovensko je prioritou oddialiť rokovanie o zrušení ÚŠP

Prioritou pre hnutie Slovensko je oddialiť rokovanie NR SR o zrušení ÚŠP, preto jeho poslanci vystupujú v rozprave k návrhu štátneho rozpočtu s niekoľkohodinovými vystúpeniami. Skonštatovali to jeho predstavitelia na tlačovej konferencii. Líder hnutia I. Matovič nechce, aby sa o zrušení ÚŠP rokovalo od 8. januára. Chce urobiť všetko pre to, aby sa to oddialilo o niekoľko mesiacov.

Do diskusie k rozpočtu sa prihlásilo 15 poslancov za klub Slovensko, Za ľudí, KÚ. Na rad čakajú ešte 11 prihlásení písomne. Zatiaľ od stredy (20. 12.) večera vystúpili traja, ktorí mali viac ako päťhodinové príspevky vzhľadom na čítanie pozmeňujúcich návrhov. „Každá hodina navyše sa ráta,“ povedal I. Matovič.

Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) pripomenul, že poslanci mohli o rozpočte rokovať už o štyri dni skôr, no vláda dala prednosť kompetenčnému zákonu, ktorý sa prerokoval pred ním. Ten predpokladá vznik nového ministerstva a ďalšie zmeny. „Ak chce Robert Fico niekoho viniť za to, že sa o štátnom rozpočte začalo rokovať v parlamente 20. decembra, mal by sa pozrieť do zrkadla a tam by vinníka našiel,“ povedal.

I. Matovič odmieta strašenie premiéra R. Fica (Smer-SD) tým, že ak sa neschváli rozpočet do konca roka, budú sa mať ľudia zle. „Bez najmenších problémov vie pokryť výdavky aj na dotácie cien energií aj na jeho nový výmysel s dotáciou hypoték,“ skonštatoval s tým, že rozpočtové provizórium sa netýka bežného života ľudí a neublížilo by im.

R. Fico podľa I. Matoviča straší provizóriom len preto, aby v januári prišiel do NR SR a predstavil návrh, ako „demontovať“ právny štát. „Ide mu o to, aby čím skôr začal s atentátom na spravodlivosť, myslí si, že to bude 8. januára. A hnutie Slovensko to chce oddialiť,“ dodal.

Parlament aktuálne rokuje o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Zasadať bude až do jeho úplného prerokovania bez ohľadu na to, ako dlho to bude trvať.

Smer-SD vyzval strany okrem hnutia Slovensko riešiť efektivitu rokovania

Koaličný Smer-SD chce hľadať s ostatnými parlamentnými stranami mimo opozičného hnutia Slovensko riešenie na návrat k efektivite rokovania v NR SR. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Ján Richter. Strana podporí návrh vedenia Národnej rady na sfunkčnenie parlamentu. J. Richter nekonkretizoval tento návrh.

„Podporíme riešenie vedenia NR SR, ktoré o 16.00 h predseda NR SR ponúkne na sfunkčnenie parlamentu, aby Slovensko malo platný a funkčný rozpočet na rok 2024 a nie provizórium,“ povedal J. Richter.

Smer-SD odmieta taktiku hnutia Slovensko. Chce vyzvať ostatné strany v NR SR, aby spolu hľadali riešenie tohto problému. „Prebieha neplodná rozprava, ale najmä nezmyselné pozmeňujúce návrhy, ktoré nič neriešia, len predlžujú schôdzu,“ povedal.

Dôvody hnutia Slovensko, že naťahujú rozpravu o návrhu štátneho rozpočtu, aby oddialili rokovanie o rušení Úradu špeciálnej prokuratúry, podľa J. Richtera už nie sú dostačujúce. Tieto zmeny totiž prídu na stôl až v januári. Pripomenul, že viaceré kategórie občanov sú odkázané na rozpočet a sú naň naviazané viaceré kompenzačné mechanizmy.

Prečítajte si aj