Štvrtok 19. septembra, 2024
Hlavný ekonóm Moody's Analytics Mark Zandi hovorí na fóre pre demokratických členov daňového výboru Snemovne reprezentantov 13. decembra 2017 vo Washingtone. (Zach Gibson/Getty Images)
»

Podľa ekonómov je dlh USA „neudržateľný“ a musí sa znížiť

Rastúci americký národný dlh je na neudržateľnej ceste a musí byť zredukovaný, aby sa zabránilo dlhodobému poškodeniu americkej ekonomiky – varovali odborníci 4. mája v Kongrese.

„Pokiaľ ide o úrokové sadzby a prudko rastúci dlh, sedíme na tikajúcej časovanej bombe. Kongres by mal tvrdo pracovať na odvrátení dlhovej krízy, ktorá bude v opačnom prípade nevyhnutná,“ uviedol vo svojej výpovedi pred senátnym rozpočtovým výborom Brian Riedl z Manhattanského inštitútu pre výskum politiky.

Jason J. Fichtner, viceprezident a hlavný ekonóm think tanku Politické centrum oboch strán, sa stotožnil s týmto názorom.

„Zadĺženie krajiny je na neudržateľnej ceste a je potrebné okamžite konať. Ďalšie odklady tento problém len zhoršia…“ povedal Fichtner.

Národný dlh USA predstavuje 31,4 bilióna dolárov, čo je zákonom stanovený dlhový strop. Rozpočtový úrad Kongresu predpovedá, že dlh v nasledujúcich 30 rokoch dosiahne 114 biliónov USD, čo by predstavovalo 200% hrubého domáceho produktu krajiny.

Predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy trvá na tom, že zvýšenie dlhového stropu musí byť sprevádzané škrtmi vo výdavkoch. S tým však nesúhlasí prezident Joe Biden, ktorý vyzval Kongres, aby dlhový strop zvýšil bez podmienok.

Snemovňou nedávno schválené McCarthyho opatrenie zahŕňa dočasné zvýšenie dlhového stropu krajiny spolu so škrtmi a obmedzeniami výdavkov, zrušením niektorých daňových úľav pre „zelenú energiu“ a uvoľnením reštrikcií pre ťažbu ropy a plynu.

Demokrat Sheldon Whitehouse, predseda senátneho rozpočtového výboru, McCarthyho návrh zákona ostro kritizoval s tým, že by stál 790 000 pracovných miest, znížil HDP o 141 miliárd dolárov za jeden rok a 21 miliónom Američanom by hrozilo, že prídu o zdravotné poistenie, pričom daňové úľavy pre bohatých by zostali zachované.

„Jednoducho povedané, musíme zvýšiť dlhový limit. Musíme to urobiť hneď. A musíme to urobiť bez toho, aby sme zničili životy a živobytie ľudí, ak chceme uspokojiť výstredných miliardárov,“ povedal Whitehouse.

Senátor Sheldon Whitehouse (demokrat – Rhode Island) v Capitol Hill 11. júna 2019. (Zach Gibson/Getty Images)

Aj keď sa pohľad na krátkodobý horizont medzi ekonómami predvolanými pred snemovňu líšil (kvôli možným škodám pre ekonomiku pri nezvýšenom dlhovom strope), v dlhodobom pohľade sa zhodujú a odporúčajú, aby strany spolupracovali na utlmení dlhu.

Mark Zandi, hlavný ekonóm Moody’s Analytics, odporučil pozastaviť platnosť stropu do 30. septembra, teda do konca súčasného fiškálneho roka, aby mali Kongres a prezident dostatok času na vyjednanie kompromisu.

Z dlhodobého hľadiska je podľa Zandiho potrebné trvalejšie riešenie. „Sme na neudržateľnej fiškálnej ceste. Potrebujeme adodatočné daňové príjmy aj obmedzenie výdavkov. Obe tieto veci sa musia stať, ale v súčasnom prostredí to nemôžeme urobiť,“ povedal Zandi a dodal, že výrazné škrty vo výdavkoch na pozadí rýchlo rastúcich úrokových sadzieb by poškodili ekonomiku.

„Musíme túto drámu čo najskôr ukončiť. Ak to neurobíme, dostaneme sa do recesie a naše fiškálne problémy sa ešte zhoršia,“ dodal.

Republikáni a demokrati sa už niekoľko týždňov navzájom obviňujú z rastúceho dlhu a patovej situácie v otázke zvýšenia dlhového stropu. Trojica ekonómov však zdôraznila potrebu vyjednávania medzi oboma stranami.

„Zvýšenie dlhového stropu a riešenie fiškálnych problémov, ktorým čelí náš národ, bude vyžadovať úsilie oboch strán, ako aj angažovanie sa prezidenta. Spolupráca oboch strán je nevyhnutná,“ povedal Fichtner.

Biden sa má stretnúť s vedúcimi predstaviteľmi Kongresu 9. mája, aby s nimi diskutoval o dlhovom strope.


Z pôvodného článku preložili Juraj Skovajsa a LS.

Prečítajte si aj