Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke heligonkári, ktorí sa stretli na 30. ročníku celoslovenskej prehliadky heligonkárov v obci Korytárky v Detvianskom okrese v sobotu 21. septembra 2024. FOTO TASR - Silvia Tannhauserová

Pod Poľanou sa po roku opäť zišli heligonkári z celého Slovenska (+Foto)

V obci Korytárky v Detvianskom okrese sa po roku opäť stretli heligonkári. Pod Poľanou sa v sobotu zišli fanúšikovia folklóru a ľudových tradícií na 30. ročníku celoslovenskej prehliadky heligonkárov. TASR o tom informoval organizátor Roman Malatinec.

Heligónku, gombíkovú ťahaciu harmoniku doplnenú o zosilnenú basovú časť, predstavujú jej nadšenci v dvoch scénických programoch. Program s názvom Pieseň na hranici života a smrti sa začne o 17.30 h. Svoje umenie a lásku k tradíciám predvedú heligonkári z Podpoľania. Predstavenie pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania venujú regrútskym a vojenským piesňam. Okrem toho dostanú počas tohto pásma priestor aj umelecké folklórne súbory a skupiny. Divákov prídu zabaviť Kmotry a kmotrovia z Detvy i Folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice.

Sprievodnými podujatiami boli počas soboty výstava heligónok v korytárskom kultúrnom dome i rozhovory o tomto hudobnom nástroji vo vzťahu k ľudovým hudbám na Slovensku. Pred kultúrnym domom bola aj škola hry na heligónke pre deti. Súčasťou akcie sú aj tvorivé aktivity pre deti, ktoré pripravuje Centrum tradičnej kultúry v Detve. Večer bude pre záujemcov ľudová zábava, trvať bude do rána.

Korytárky sú bohaté na tradičnú ľudovú kultúru, ktorú si dodnes zachovávajú ako svoje najvzácnejšie bohatstvo. Môžu sa pýšiť hudobníkmi a umelcami slovenského kultúrneho a verejného života, ktorí reprezentujú svoje rodisko. „Heligónka nechýba v Korytárkach na oslavách, zabíjačkách a nájdete ju v každom druhom dome,“ objasnil Malatinec. Aj súčasný ročník celoslovenskej prehliadky je na počesť zosnulého Matúša Mittera, významného heligonkára z Korytárok. Ten založil aj toto podujatie, neskôr ho začalo organizovať občianske združenie Javorie.

Prečítajte si aj